Dolar

32,5800

Euro

34,9933

Altın

2.452,38

Bist

9.716,77

İngiliz basında, 'cezaevindeki IŞİD’liler kaçıyor' algı operasyonu!

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen çarşamba günü başlattığı Barış Pınarı Harekatı’ndan rahatsız olan İngiliz basını, “IŞİD’liler cezaevinden kaçıyor!” algı operasyonuna başladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-12 12:28:10

İngiliz basında, 'cezaevindeki IŞİD’liler kaçıyor' algı operasyonu!

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen çarşamba günü başlattığı Barış Pınarı Harekatı'ndan rahatsız olan İngiliz basını, “IŞİD'liler cezaevinden kaçıyor!” algı operasyonuna başladı.

İngiliz basında çıkan haberlerde sınırın iki tarafında da yaşanan sivil ölümlerine dikkat çekilirken, Financial Times gazetesi Batı'da kınanan operasyonun Türkiye içinde destek bulduğuna vurgu yapıyor.

Times gazetesi, IŞİD'lilerin tutulduğu ve güvenliğini Kürtlerin sağladığı cezaevi ve kamplardan ilk firar haberlerinin gelmeye başladığını duyuruyor ve "ilk IŞİDli tutukluların dün akşam kaçtığını" belirtiyor.

Times, Suriye Demokratik Güçleri'ne dayandırdığı haberinde, Kamışlı'daki Navkur cezaevinden dün 5 IŞİD'linin kaçtığına ancak bu bilginin bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığına dikkat çekiyor. Kamışlı'da dün bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı ise IŞİD'in üstlendiğini hatırlatıyor.

Bu cezaevlerinin güvenliğinden sorumlu Kürtlerin, Türkiye'nin operasyonuna karşı koymak için buralardan ayrılmasıyla, cezaevi ve kampların güvenlik ve düzeninin çökmeye başladığı aktarılıyor.

Daha güneydoğuda el Hol kampında 70 bin kadar IŞİD yakınının yaşadığını belirten Times, burada da protestoların ve ayaklanmaların başladığını, dün yaşanan bir kaçma girişiminin ise engellendiğini duyuruyor. Times bu bilgiyi de ana çatısını Kürt PYD savaşçılarının oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne dayandırıyor.

Sınırın iki tarafında da sivil ölümleri meydana geldiğini belirten Times, Suriye Kürt Kızılay'ının şu ana kadar 27 sivilin hayatını kaybettiğini belirttiğini, Türkiye'de de aralarında 9 aylık bir bebeğin de bulunduğu sivillerin sınırın Suriye tarafından yapılan saldırılarda öldüğünü hatırlatıyor.

Bölgedeki altyapının da çökmek üzere olduğunu belirten Times, UNICEF'in bölgede 400 bin kişiye su sağlayan pompalama istasyonunun hizmet dışı kaldığını bildirdiğini, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün de Tel Abyad'daki hastanesini kapatmak zorunda kaldığını aktarıyor.

Bölgedeki Arap-Kürt ayrımına da dikkat çeken Times, gazeteye konuşan bir Arap'ın şu sözlerine yer veriyor: "Burada insanlar bombardıman ve yıkımdan korkuyor. Ama diğer taraftan da belki YPG yönetiminden ve insanları zorla silah altına almalarından kurtulmak iyi olacaktır. Türkiye ile sınırlar açılırsa ticaret yapıp ekonomiyi düzeltebiliriz" diyor.

Roni Teran adlı Tel Abyad'lı ise "Benim iki tarafla da sorunum yok" diyor.
100 binden fazla kişinin bölgeden ayrılmak zorunda belirten Times, Suriye savaşının başlamasından bu yana tahmini 13 milyon kişinin evlerini terk ettiği bilgisini veriyor.

Haber Ara