Dolar

32,3353

Euro

35,1802

Altın

2.245,67

Bist

8.718,11

İncirlik'te nükleer silah iddiası

NATO Parlamenter Asamblesi için hazırlanan bir raporda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkede ABD'nin nükleer silahlarının saklandığı iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-17 12:40:01

İncirlik'te nükleer silah iddiası

Fransız haber ajansı AFP, NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan bir raporda, Türkiye ile birlikte altı Avrupa ülkesindeki askeri üslerde çoğu B-61 tipi olmak üzere 150 Amerikan nükleer silahının saklandığı bilgisinin yer aldığını bildirdi.

O ÜSLERDEN BİRİ İNCİRLİK Mİ?

Kanadalı Senatör Joseph Day tarafından hazırlanan raporda nükleer silah bulunan üsler Türkiye'deki İncirlik, Belçika'daki Kleine-Brogel Almanya'daki Büchel, İtalya'daki Ghedi-Torre ile Aviano ve Hollanda'daki Volkel olarak sıralandı.

İNCİRLİK'İN YER ALDIĞI BÖLÜM ÇIKARILDI

DW Türkçe'nin AFPden aktardığı haberde, geçen Nisan ayında yazılan rapordaki bu bölümün geçen hafta çıkarıldığı bilgisi de yer aldı. "Nükleer Caydırıcılıkta Yeni Dönem? Modernizasyon, Silahlanma Kontrolü ve Müttefik Nükleer Güçler" adını taşıyan rapordaki bilgilerin, ABD'nin nükleer başlıklarının lokasyonuyla ilgili bir araştırmaya yer veren bilim dergisi Bulletin of the Atomic Scientists'e dayandırıldığı düşünülüyor.

NATO'DAN YETKİLİLER: BELGE RESMİ DEĞİL

Ancak NATO yetkilileri, söz konusu rapora mesafe koyarak raporun resmi bir NATO belgesi olmadığını vurguladı. Washintgon Post'a konuşan ve ismi açıklanmayan bir NATO yetkilisi, ittifakın nükleer meselelerle ilgili yorum yapmayacağını belirtti.

2019-07-17_12h55_16
Belçika'da yayın yapan De Morgen gazetesinde yayınlanan belgenin bir bölümü

HANGİ NATO ÜLKELERİNİN NÜKLEER SİLAHI VAR?

NATO üyeleri arasında ABD, İngiltere ve Fransa nükleer silahlara sahip. Nükleer tehdit, ittifakın caydırıcılık stratejisinde anahtar rol oynamasına rağmen NATO bu konuda ayrıntılı açıklama yapmıyor.

BELÇİKA'D AMUHALEFET AÇIKLAMA BEKLİYOR

Rapordan çıkarılan bölüm Belçika'da tartışmalara neden oldu. Muhalefetteki Belçikalı politikacılar, ülkede ABD'ye ait nükleer silah bulunup bulunmadığı ile ilgili hükümetten açıklama talep ediyor.

Yeşiller Partisi Milletvekili Samuel Cogolati de Belçika'nın kuzeyindeki Kleine-Brogel üssünde ABD'nin nükleer silahlarının bulunmasını "bilinen bir sır" olarak nitelendirerek raporun bunun teyidi anlamına geldiğini söyledi. Belçika Savunma Bakanlığı sözcüsü ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Haber Ara