Dolar

32,4537

Euro

34,8244

Altın

2.446,27

Bist

9.914,05

İlk yerli sivil eğitim uçağı Hürkuş'un sertifikasyon töreni

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 'Hürkuş bizim için bir iftihar vesilesi ama bizim için bundan sonraki iftihar vesilesi milli muharip uçağımızı üretmek olacak. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağını ürettiğimiz zaman bu gururu yaşayacağız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-18 15:29:47

İlk yerli sivil eğitim uçağı Hürkuş'un sertifikasyon töreni
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Hürkuş bizim için bir iftihar vesilesi ama bizim için bundan sonraki iftihar vesilesi milli muharip uçağımızı üretmek olacak. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağını ürettiğimiz zaman bu gururu yaşayacağız" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk yerli sivil imalatı olan Hürkuş eğitim uçağının sertifikasyon törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Işık, Elazığ'daki patlamada hayatını kaybeden polis ve sivil vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. "Bugün bizim için gerçekten bir gururdur" diyen Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye bugün milli muharip uçağını yapmış olmalıydı. Türkiye bugün dünya havacılık sanayiinde yeni keşiflere imza atan, yeni patentleri çokça alan bir ülke konumunda olmalıydı. Allah'a şükür insan gücümüz var, dünyanın en yetenekli milletlerinden bir tanesiyiz. Burada eksik olan milletin yeteneği, kabiliyeti veya becerisi değil; eksik olan bir siyasi iradeydi. Milletin bu azmine, bu kararlılığına, bu bilgisine, birikimine, yeteneğine cevap verecek siyasi irade olmadığı için maalesef yeni projelerin hayata geçmesini bırakın mevcut projelerde baltalandı, akamete uğratıldı ve Türkiye çok zaman kaybetti. Eksik olan maalesef iç siyasi çekişmelerin bu tarihi adımları sekteye uğratmasıdır, bu müthiş bir özgüven kaybına sebep oldu."

"Bundan sonraki iftihar vesilesi milli muharip uçağımızı üretmek olacak"

Bundan sonra özellikle savunma sanayiinde çok daha nitelik artışına yoğunlaşılması gerektiğine vurgu yapan Işık, "Hürkuş bizim için bir iftihar vesilesi ama bizim için bundan sonraki iftihar vesilesi milli muharip uçağımızı üretmek olacak. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağını ürettiğimiz zaman bu gururu yaşayacağız. Buna Türkiye'nin yeteneğinin, birikiminin ve gücünün olduğunu düşünüyorum. Şu anda da yoğun bir çalışmayı Hava Kuvvetlerimizle birlikte yürütüyoruz. Artık hedeflerimiz daha büyük, artık çıtamız daha yüksek. Bu noktada tam bir siyasi irade var" diye konuştu.

"Daha fazla özel sektör katkısı"

Savunma sanayiinde kaynak problemi olmadığını, sadece kaynağı harcama problemi olduğunun altını çizen Bakan Işık, "Savunma sanayiinde kaynak problemimiz yok, kaynağımızı harcama problemimiz var. Önümüzdeki süreçte savunma sanayiinde iki adımı çok önemseyeceğiz. Bir, daha fazla özel sektör katkısı, vakıf şirketleri de özel sektörün yapamayacağı nitelikteki kaliteli işlere odaklanacak. Bundan sonra zaman kaybına tahammülümüz yok. Bundan sonra armudun sapıydı, üzümün çöpüydü diye projelere aylar, yıllar attıran gerekçelere tahammülümüz yok. İkincisi de tam bir takım oyunu oynayacağız. Artık kurumsal taassuba da tahammülümüz yok, hiçbir kurum diğerinin işini yavaşlatmayacak. Hepimizin sorumlu olduğu bir millet var. Hepimiz bu sorumluluğun bilincinde hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Arslan ise, "Bir gururu yaşıyoruz ancak bununla yetinmememiz gerektiğini herkes biliyor. Bize düşen Türkiye'yi daha da büyütmek, Türkiye'yi geleceğe, ortaya koyduğu hedeflere sağlam adımlarla yürütmektir. O adımların biri bugün burada atıldı ancak biz bu adımı daha büyük atmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Törenin ardından Bakan Arslan, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Hürkuş, sertifika töreninden sonra ilk uçuşunu Ankara semalarında gerçekleştirdi.

Haber Ara