Dolar

32,5880

Euro

35,0104

Altın

2.457,33

Bist

9.763,62

'İçe dönük' ve 'dışa dönük' gerçekte ne anlama geliyor?

Başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğumuza ilişkin tercihlerimizle ilgili kişilik özellikleri bizim içe mi, yoksa dışa mı dönük olduğumuzu ele verir. Aşağıda, içe dönüklüğün ve dışa dönüklüğün ne olduğunu ve refahımızı nasıl etkilediğini tartışacağız.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-02 09:36:40

'İçe dönük' ve 'dışa dönük' gerçekte ne anlama geliyor?

Sizin için ideal bir akşamın nasıl görünebileceğini düşünün. Kendinizi büyük bir arkadaş grubuyla yemeğe çıkarken, bir konsere katıldığınızı veya bir kulübe gittiğinizi mi hayal ediyorsunuz? Ya da akşamı yakın bir arkadaşınızla görüşerek veya iyi bir kitapta kaybolarak mı geçirmeyi tercih edersiniz? Psikologlar, bu türden içe dönüklük ve  dışa dönüklük  seviyelerimiz gibi sorulara verdiğimiz yanıtları dikkate alır.  Başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğumuza ilişkin tercihlerimizle ilgili kişilik özellikleri bizim içe mi yoksa dışa mı dönük olduğumuzu ele verir. Aşağıda, içe dönüklüğün ve dışa dönüklüğün ne olduğunu ve refahımızı nasıl etkilediğini tartışacağız.

GettyImages-200206389-001-59f356b00d327a00103dd0af

Beş Faktörlü Model 

İçedönüklük ve dışa dönüklük, onlarca yıldır psikolojik teorilerin konusu olmuştur. Günümüzde kişilik üzerine çalışan psikologlar, genellikle beş faktör  kişilik modeli olarak bilinen şeyin bir parçası olarak içe dönüklüğü ve dışa dönüklüğü görüyorlar. Bu teoriye göre, insanların kişilikleri beş kişilik özelliği seviyelerine göre tanımlanabilir:  dışa dönüklük  (bunun tam tersi),  uyumluluk  (fedakarlık ve başkalarına ilgi),  vicdanlılık  (birinin ne kadar organize ve sorumlu olduğu),  nevrotiklik  ( birisinin olumsuz duyguları ne kadar deneyimlediği) ve  deneyimlemeye açıklık (hayal gücü ve merak gibi özellikleri içerir). Bu teoride, kişilik özellikleri bir spektrum boyunca değişir.

Beş faktörlü modeli kullanan psikologlar, dışa dönüklük özelliğini birden çok bileşene sahip olarak görürler. Daha dışa dönük olanlar, daha sosyal, daha konuşkan, daha iddialı olma, daha çok heyecan arama eğiliminde ve daha olumlu duygular yaşadıkları düşünülmektedir. Öte yandan, daha içe dönük insanlar, sosyal etkileşimler sırasında daha sessiz ve daha içine kapanık olma eğilimindedir. Daha da önemlisi, utangaçlık içe dönüklükle aynı şey değildir: İçedönükler sosyal durumlarda utangaç veya endişeli olabilir , ancak bu her zaman böyle değildir. Ek olarak, içe dönük olmak, birinin antisosyal olduğu anlamına gelmez. En çok satan yazar ve içine kapanık Susan Cain'in S ile  yaptığı röportajda açıkladığı gibicientific American, "Anti-sosyal değiliz; farklı bir şekilde sosyaliz. Ailem ve yakın arkadaşlarım olmadan yaşayamam, ama aynı zamanda yalnızlığı da arzuluyorum."  4 Farklı İçedönük Türü 

2011'de Wellesley Koleji'ndeki psikologlar,  aslında birkaç farklı türde içe dönüklerin olabileceğini öne sürdü. İçedönüklük ve dışa dönüklük geniş kategoriler olduğundan, yazarlar tüm dışa dönüklerin ve içe dönüklerin aynı olmadığını öne sürdüler. Yazarlar, dört içe dönüklük kategorisi olduğunu öne sürüyorlar:  sosyal  içe dönüklük,  düşünceli  içe dönüklük,  endişeli  içe dönüklük ve engellenmiş / ölçülüiçe dönüklük. Bu teoride, sosyal bir içe dönük, tek başına veya küçük gruplar halinde vakit geçirmekten hoşlanan kişidir. Düşünen içe dönük, içe dönük ve düşünceli olma eğiliminde olan kişidir. Endişeli içedönükler, sosyal durumlarda utangaç, duyarlı ve bilinçli olma eğiliminde olanlardır. Engellenmiş / kısıtlanmış içedönükler, heyecan aramama ve daha rahat aktiviteleri tercih etme eğilimindedir.  İçe dönük olmak mı yoksa dışa dönük olmak daha mı iyi? 

Introvert-vs-Extrovert-Recruiter

Psikologlar dışa dönüklüğün olumlu duygularla ilişkili olduğunu öne sürdüler; yani, daha dışa dönük insanlar, içe dönüklere göre daha mutlu olma eğilimindedirler ... ama aslında durum bu mu? Bu soruyu inceleyen psikologlar, dışa dönüklerin genellikle içe dönüklerden daha olumlu duygular yaşadıklarını buldular. Araştırmacılar ayrıca gerçekten “ mutlu içedönüklerin ” var olduğuna dair kanıtlar buldular: Araştırmacılar bir çalışmada mutlu katılımcılara baktıklarında, bu katılımcıların yaklaşık üçte birinin de içe dönük olduklarını keşfettiler. Başka bir deyişle, daha dışa dönük insanlar ortalama olarak biraz daha sık olumlu duygular yaşayabilir, ancak çoğu mutlu insan aslında içe dönüktür.

Çok satan "Sessiz: İçedönüklerin Gücü" kitabının yazarı yazar Susan Cain, Amerikan toplumunda dışa dönüklüğün genellikle iyi bir şey olarak görüldüğüne işaret ediyor. Örneğin, işyerleri ve sınıflar genellikle dışadönüklere daha doğal gelen bir etkinlik olan grup çalışmasını teşvik eder.

Introvert-signs

Scientific American ile yaptığı röportajda Cain, bunu yaptığımızda içe dönüklerin olası katkılarını ihmal ettiğimize dikkat çekiyor. Cain, içe dönük olmanın aslında bazı avantajları olduğunu açıklıyor. Örneğin, içe kapanıklığın yaratıcılıkla ilgili olabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, içedönüklerin işyerlerinde iyi yöneticiler olabileceğini, çünkü çalışanlarına projeleri bağımsız olarak takip etme özgürlüğü verebileceklerini ve bireysel başarılarından çok kuruluşun hedeflerine odaklanmış olabileceklerini öne sürüyor. Başka bir deyişle, mevcut toplumumuzda dışadönüklüğe sıklıkla değer verilse de, içe dönük olmanın da faydaları vardır. Yani, içe dönük veya dışa dönük olmak ille de daha iyi değildir. Başkalarıyla ilişki kurmanın bu iki yolunun her birinin kendine özgü avantajları vardır ve kişilik özelliklerimizi anlamak bize yardımcı olabilir. 

İçine kapanık ve dışa dönük, psikologların onlarca yıldır kişiliği açıklamak için kullandıkları terimlerdir. Son zamanlarda, psikologlar bu özelliklerin kişiliği ölçmek için yaygın olarak kullanılan beş faktörlü modelin bir parçası olduğunu düşündüler. İçedönüklük ve dışa dönüklük üzerine çalışan araştırmacılar, bu kategorilerin refahımız ve davranışımız için önemli sonuçları olduğunu keşfettiler. Daha da önemlisi, araştırma, başkalarıyla ilişki kurmanın her yolunun kendi avantajları olduğunu öne sürüyor; diğer bir deyişle birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek mümkün değil.

Kaynak: Thoughtco

Haber Ara