Dolar

34,8704

Euro

36,7226

Altın

3.050,82

Bist

10.058,47

Türkiye, söz sahibi olmaya hazırlanıyor! ''Danışman ülke'' statüsü için harekete geçildi

TÜBİTAK'ın 'KUTUP-1001' adlı çağrısı altında desteklenmeye değer görülen projeler arasında, 'Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde Türkiye'nin Danışman Ülke Olması İçin Uluslararası Kutup Mevzuatı Çerçevesinde Gereken Hukuki Altyapının Araştırılması' adlı çalışma da yer alıyor.

10 Ay Önce Güncellendi

2024-02-23 11:09:34

Türkiye, söz sahibi olmaya hazırlanıyor! ''Danışman ülke'' statüsü için harekete geçildi

TÜBİTAK'ın "KUTUP-1001" adlı çağrısı altında desteklenmeye değer görülen projeler arasında, "Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde Türkiye'nin Danışman Ülke Olması İçin Uluslararası Kutup Mevzuatı Çerçevesinde Gereken Hukuki Altyapının Araştırılması" adlı çalışma da yer alıyor.

Projenin hazırlanmasını üstlenen DEHUKAM, Türkiye'nin Antarktika'da "danışman ülke" statüsünü elde etmek adına önemli bir adım atmaya kararlı. Proje kapsamında, ulusal ve uluslararası kutup mevzuatının detaylı bir şekilde incelenerek, gerekli hukuki altyapının oluşturulması planlanıyor. Bunun yanı sıra, Türk bilim insanlarının kutup araştırmalarına yönlendirilmesi, lisansüstü programların genişletilmesi ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi gibi hedefler de projenin odak noktalarını oluşturuyor.

DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, projenin Türkiye'nin deniz hukuku politikalarına katkı sağlamayı amaçladığını belirterek, "Danışman devletler, Antarktika'nın geleceği üzerinde, bilimsel çalışmalarda ve bilgi paylaşımında söz sahibi oluyor. Türkiye, aktif şekilde bu çalışmalara katılma arzusunda ve kararındadır. Bu çerçevede hukuki altyapı araştırılacak, özellikle mevzuat bağlamında yapılması gereken düzenlemelerin oluşturulması sağlanacak." dedi.

DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, projenin Türkiye'nin deniz hukuku politikalarını güçlendirmeyi hedeflediğini vurgulayarak, "Daha nitelikli insan kaynağı kapasitemizle bu alanda çalışmalarımızı güçlendirebileceğiz." dedi. Projeyi yürütecek olan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula liderliğindeki ekip, Türkiye'nin kutuplar üzerinde daha etkin bir rol almasını hedefleyerek çalışmalara başlamış durumda.

Proje Araştırmacısı Hasan Burak Yıldız, Türkiye'nin danışman ülke statüsüne geçebilmesi için gereken şartlara dikkat çekerek, "Türkiye'nin bilimsel seferleri doğrultusunda, ulusal mevzuatını ve yurt içindeki akademik kaynakları araştırıp mevcut pozisyonunu değerlendireceğiz. Sonrasında ülke mevzuatlarını ve 1961 yılından günümüze kadar yapılan danışman ülkeler toplantısında alınan kararları inceleyeceğiz. Bu verilerle Türkiye'nin mevzuatında neler yapılması gerektiğine dair yol haritası hazırlayacağız." şeklinde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Antarktika'da daha etkin bir şekilde söz sahibi olması, kutup araştırmalarının yoğunlaştırılması ve uluslararası arenada daha fazla etkileşimde bulunması için önemli bir adım olan bu proje, ülkenin bilimsel anlamda da küresel arenada daha fazla rol oynamasına olanak tanıyacak.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara