Dolar

32,3799

Euro

34,7578

Altın

2.409,07

Bist

10.075,68

Türkiye'den 'biz buradayız' mesajı

Türkiye, son yıllarda yapılan kapsamlı askeri sevkıyatla, bölge ülkelerine “Biz buradayız, her türlü ihtimale karşı hazırlıklıyız” mesajı veriyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 09:16:23

Türkiye'den 'biz buradayız' mesajı

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre; Türkiye-Irak sınırındaki Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne doğru son dönemin en büyük askeri sevkıyatlarından biri devam ediyor. 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı; Ankara ve Çankırı'dan çıkan zırhlı araçlar intikali tamamlarken, dün de Niğde Bor'daki tank bölüğü Gaziantep'e doğru yola çıktı.

Ankara, Çankırı ve Bor'da kalan son birliklerin de önümüzdeki günlerde Silopi'ye intikali ile 28. Tugay'ın tamamı Irak sınırına taşınmış olacak.

tank_2

''HER TÜRLÜ İHTİMALE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ'' MESAJI

Türkiye, bu sevkıyatla; Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler, saldırılar, ‘oldubitti'lere izin vermemek ve kendi güvenliğini sağlamak adına tüm örgütlere ve bölgede bulunan ülkelere, “Biz buradayız, her türlü ihtimale karşı hazırlıklıyız” mesajı veriyor.

Sınır birliklerinde incelemelerde bulunan ve hazırlıkları yerinde izleyen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın verdiği görüntü de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bu hazırlığın ilk sinyallerini ve “Telafer ve Sincar hassas hedeflerini”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim resepsiyonunda ortaya koymuştu.

İntikale geçen 28. Tugay, Silopi'de sınıra 27 kilometre mesafede konuşlanacak. Silopi'de halihazırda konuşlu bulunan 172. Zırhlı Tugay, teröre karşı hâkim tepeleri tutuyor.

tugay

Yeni sevk edilen 28. Tugay ise ani gelişebilecek durumlara karşı bir nevi, “acil müdahale ve destek gücü” olarak görev yapacak.

2007'DE YAPILMIŞTI

Türkiye'nin bölgeye en büyük sevkıyatı, 3 Mart 2007'den 3 Haziran 2007'ye kadar yapılmıştı. 1. Ordu Komutanlığı'ndan ve 2. Kolordu Komutanlığı'ndan 2 taktik tümen bölgeye gitmiş, 135 bin asker konuşlanmıştı. Zırhlı mekanize ve motorize tugaylar bölgeye dizilmiş ve sınıra hâkim tepeleri tutmaya başlamıştı. Bu dönem, terör örgütü PKK'nın eylemlerinde sıçrama yaşanan dönemdi.

HAZIRLIK HANGİ RİSKLER İÇİN

Takviye-destek-emniyetkararlılık mesajı amaçlı olarak bölgeye gönderilen ve gelişebilecek durumlara karşı siyasi iradenin kararıyla harekete geçecek olan 28. Tugay'ın intikaliyle şu risklerin bertaraf edilmesi amaçlanıyor:

PKK: PKK'nın saldırılarına, sızmalara, yeni hareketlenmelere ve sınır geçişlerine karşı tahkimat. Her yeni duruma karşı hazırlık.

MUSUL OPERASYONU: Musul operasyonunda istenmeyen ve Türkiye'nin aleyhine olabilecek gelişmelere karşı hazırlık, güvenlik risklerini bertaraf etme.

HAŞD-İ ŞA'Bİ-TELAFER: Türkmen ilçesi Telafer'e Haşdi Şabi milislerinin girmesi durumunda oluşabilecek risklere karşı önlemler. Mezhebi çatışma ve katliama müdahale.

BAŞİKA ÜSSÜ: Irak'taki Türk üssü Başika'ya bir saldırı olursa anında müdahale edebilecek birlikleri hazır tutmak, intikali sağlamak. 

PKK-SİNCAR: PKK'nın 2014'te Sincar Dağı'nı alarak yerleştiği Sincar'da hâkimiyet alanını genişletmesi. Kerkük'te yaşanabilecek çatışma riski ve zorla demografik yapı değişikliğine müdahale. 

IŞİD'İN SURİYE'YE YÖNELMESİ: YPG/PKK'nın ve IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı harekâtını riske atacak  eylemlere yönelmesini engelleme.

 

Haber Ara