Dolar

42,9449

Euro

50,4910

Altın

6.030,37

Bist

11.220,17

Mahkemeden emsal karar! Cezayı iptal etti

Sinop-Samsun Karayolu’ndaki Demirci Köyü Tüneli’nde radara yakalanarak ceza yiyen Avukat Ali Can Çiçek cezasını iptal ettirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 08:05:30

Mahkemeden emsal karar! Cezayı iptal etti

Kırıkkale Barosu'na kayıtlı Avukat Ali Can Çiçek, mart ayında Sinop- SamsunKarayolu'ndaki Demirci Köyü Tüneli'nde aracıyla saatte 122 kilometre hızla seyir halindeyken radara yakalandı. Gazete Habertürk'ten Arzu Kaya'nın haberine göre Çiçek'e 206 lira idari para cezası kesildi. Ceza karar tutanağı haziran ayında tebliğ edilen avukat Çiçek, güzergâhta hız sınırını belirten tabela ve radar kontrol levhası olmadığı ve cezanın tuzak niteliğinde olduğunu belirterek cezaya itiraz etti. Kararın iptal edilmesi için Sinop Sulh Ceza Hâkimliği'ne başvurdu.

Sinop Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ise bölgede toplam 27 “radar kontrol ve radar” levhasının bulunduğunu, otomobiller için bölünmüş yollarda hız limitinin 110 kilometre olduğunu kaydetti. İdari işlemin hukuka uygun olduğunu savundu.

MAHKEME: CEZA HUKUKA AYKIRI

Sinop Sulh Ceza Hâkimliği kararında, hız limitinin 110 kilometre, % 10 yasal tolerans ile 121 kilometre olduğunu belirtti. Sürücünün hızının 122 kilometre ölçüldüğü ve sınırı sadece 1 kilometre ile aştığını dikkate alan hâkimlik, “1 kilometre hız aşımının da makul karşılanabileceğine” kanaat getirdi. Avukat Ali Can Çiçek'in itirazını yerinde gören hâkimlik, cezanın hukuka aykırı olması nedeniyle idari para cezasını kaldırdı. Ali Can Çiçek, kararın aynı durumda bulunan mağdurlar açısından emsal olduğunu belirtti.

Ne mağduru kardeşim. Böyle hukuk sistemi mi olur? Muhtemelen ceza yiyen şahıs hakimi tanıyordur. Bir yandan aşırı hız yapma diye millet bas bas bağırsın. Bir yandan mahkeme cezayı iptal etsin. Bana göre de 10 kmlik fazla hızda makul karşılanabilir. Hukuk esnetilmemelidir. Zaten mevzuat %10 luk tolerans vermiş. Bu tolerans hak olarak görülüyor. Oysaki sürücü her zaman hızını ayarlayamaz istediği hızdan + - hızda gider. Fazla olması halinde ise %10 tolerans verilerek mağdur olmasının önüne geçilmiştir. Şahsın sınırı aşımı 1 km değildir. 110 olan hız sınırı tam olarak 12 km geçmiştir.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

MKE BALKIN, seri üretime hazır

Haber Ara