Dolar

34,8763

Euro

36,7786

Altın

3.047,35

Bist

10.140,43

Çamur yoğurarak geçen 40 yıl

Mardin'de yaşayan 70 yaşındaki çanak çömlek ustası Şehmus Kaynaka, ömrünü çamura adadığını ve 40 yıldır bu mesleği yaptığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-01 21:02:44

Çamur yoğurarak geçen 40 yıl


Toprağa verdiği şekiller ile hayatını idame eden Sehmus Kaynaka, 4 kız, 4 erkek olmak üzere 8 çocuğunu çanak çömlek yaparak okuttuğunu ifade etti. Kaynaka, içindeki 33 element ile toprağın çok değerli olduğunu söyledi. Kaynaka, hem sağlık hem de geçmişten bugüne örf adetlerin yaşatılması için bu sanata sahip çıkılması gerektiğini de ifade etti.

"ÇAMURU İŞLEYEREK 8 ÇOCUK BÜYÜTTÜM"

İlkokula giderken Ermeni bir ustadan bu işi öğrendiğini belirten Kaynaka, toprakla tanışma hikayesini anlattı. 70 yaşındaki Şehmus Kaynaka, "Okula gidip gelirken çamurdan çömlekler ve destiler yapmaya başladım. 16 yıl ustalarımdan öğrendiğim toprağa şekil vererek ekmeğimi kazandım. Sonrasında kendimi geliştirdim ve devlet memuru oldum. 25 sene memurluktan sonra tekrar çamurdan testiler yapmaya başladım. Memurluk süresinde de bu işi bırakmadım. 5 yaşında başladım ve 16 sene bu işi yaptım. Toplamda 40 yıldır bu işi yapıyorum. İnsan topraktan yaratılmış. Allah-ü Teala bizi bu topraktan yarattı. Çamur yaşken kuruduktan sonra biz hepimiz bu dünyaya geldik. Ben çamuru işleyerek 8 çocuğumu büyüttüm. Evimin geçimini bu işi yaparak sağladım" dedi.

"TOPRAK İNSAN İÇİN ÇOK KIYMETLİDİR"

Toprağın içinde 33 madde olduğunu söyleyen ve sağlıklı yaşam için toprakla uğraşmak gerektiğini kaydeden Kaynaka, toprağın insan için çok kıymetli olduğunu belirtti. Kaynaka, "Toprağın içinde bulunan 33 element nedeni ile insanlarda kolay kolay hiçbir hastalık olmaz. Sıkılınca hastaneye gidiyorum. Üzüntüden sadece şeker hastası oldum. Yaşıma göre çok çok sağlıklı olduğumu söylüyorlar. Bitlis'ten özel olarak getirdiğim killi topraktan yaptığım çömlekleri Türkiye'nin her yerine yolluyorum. Başka toprak ikinci pişirmede çatlar ama bu topraktan yapılan çanaklar kolay kolay çatlamaz. Ayda 100-200 adet güveç, testi ve benzeri ürünleri satıyoruz. Bizim dönemimizden kimse kalmadı. İstanbul, Ankara yurt dışına gittiler ve aslında bu işi ilk yapan Ermenilerden biz bu sanatı almış bulunuyoruz" diye konuştu.

"HEM SAĞLIKLI, HEM DE ÖZÜMÜZÜ UNUTTURMUYOR"

Mardin'e gelip gittikçe Şehmus Usta'nın çamurdan ürettiği çömleklerden aldığını söyleyen uluslararası tır şoförü Mehmet Adakçı, "Günümüzde kullanılan tencere ve tabaklardan çok daha sağlıklı olduğu için yolumuz düştükçe Şehmus Usta'nın çömleklerinden evime alıyorum. Hem daha sağlıklı hem de kendi insanımıza, sanatımıza sahip çıkmış oluyoruz. Geçmişte annelerimiz, ninelerimiz suyumuzu hep bunun içinde tutuyordu. Örf adetlerimizi de yaşatmak ve sağlıklı yaşamak için buradan bu ürünleri alıyorum" dedi.

Haber Ara