Dolar

32,5676

Euro

34,6759

Altın

2.491,76

Bist

9.524,59

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır? Bitcoin nasıl satılır?

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır, nasıl satılır? İşte Bitcoin hakkında merak edilenler...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-13 15:35:41

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır? Bitcoin nasıl satılır?

Bitcoin genel olarak sanal para birimi olarak tanımlanmaktadır. Peki Bitcoin nedir, Bitcoin nasıl alınır, Bitcoin nasıl satılır işte yanıtı...

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin 2008 yılında deneysel olarak Satoshi Nakamoto tarafından başlatılan Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilgisi olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür 'dijital' para birimidir.

Bitcoin, küresel piyasalarda, Dolar ve Euro'ya alternatif olarak gösterilir. Bitcoin'în sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BİTCOİNİ KİM BULDU?

Satoshi Nakamoto adlı bir yazılım geliştiricisi , matematiksel kanıta dayalı bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'i önermesiyle ortaya çıktı.

BİTCOİN NASIL ALINIR, BİTCOİN NASIL SATILIR?

Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda tereddütle karşılanıyordu. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ve gelişen platformlar sayesinde güvenilir ile kullanımı basit hale gelmiştir. Bitcoin işlemi yapmak isteyen kişinin “çevrimiçi cüzdan” (wallet) açması gerekmektedir.Bunu banka cüzdanı olarak düşünebilir. Bu Bitcoin dünyasında “wallet” olarak adlandırılmaktadır. Seçtiğiniz wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet sağlayan servislerdeki güvenlik protokolleri çok iyi korumalı ya da düşük korumalı olabilir. Tek seferde oluşturulan hesap sonrası banka hesabınızla cüzdanınız arasında bağlantı kurulur. Bu bağlantısı sonrası, banka hesabınızdaki parayı kullanmak için cüzdana para aktarılması gerekir. Buradakş maliyetin düşük olması da yeterli olacaktır.

http://bitcoin.org/tr/  adresi üzerinden bitcoin cüzdan indirebilir. Bu Bitcoin cüzdanı, şifreli bir imza yoluyla oluşturulabilmektedir. Mevcut yazılım bilgileri sistem tarafından saklanmaktadır. Hesap numarası üzerinden bitcoin alabilirsiniz. Bitcoin satın almak için tor ağını kullanabilirsiniz.

TL İLE BİTCOİN ALIMI OLUYOR MU?

Türkiye'de Türk Lirası ile bitcoin alım satımı için hizmet veren sistemler bulunmaktadır. Ancak yine de Bitcoin almak isteyen kişiler tercihlerine göre bitcoin ile ilgili platformlardan birine üye olmak ve almak istediğiniz BTC (bitcoin) miktarı kadar TL'yi hesabınıza göndermektir. Sonrasında Bitcoin alınıp satılabilmektedir.

BİTCOİN NASIL KULLANILIR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekmektedir. Bu sanal cüzdanı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmamaktadır. Cüzdan için özel bilgilerinizi verilmesine gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için çeşitli teknolojilerin kullanımı yer verilmektedir. Bu teknolojik unsurlar içerisinde bitcoin için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor.

Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilir, alış veriş yapabilirsiniz. Bizim ülkemizde henüz olmasa da dünya üzerinde bitcoini kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilirsiniz. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin'i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini duyurdu. Paypal vasıtasıyla alış verişlerinizde Bitcoin'i kullanma imkanınız bulunuyor.

BİTCOİN HELAL Mİ HARAM MI?

Dinen alınacak veya satılacak şeyin karşılığının boş ve hayali olmaması gerekir. Bu sebeple para ile bitcoin almak da caiz değildir. Satın alınmayıp üretilse bile durum aynıdır. Sanal para aslen mevcut olmadığından, altın, gümüş, dolar gibi dövizlere çevrilmesi de dinimizce uygun değildir.

Haber Ara