Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Bardakçı: Çatışmada hayatını kaybeden Suudi Prens Abdülâziz’i Ecyad’ın lâneti halletti

Tarihçi Murat Bardakçı, Suudi Arabistan’daki vurulan Prens Abdülaziz’in 2002’de yıkılan Ecyad Kalesi’nin yerine yapılan projenin başındaki isim olduğunu söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-09 17:05:37

Bardakçı: Çatışmada hayatını kaybeden Suudi Prens Abdülâziz’i Ecyad’ın lâneti halletti

Tarihçi Murat Bardakçı, Suudi Arabistan'daki yolsuzluk operasyonu sırasında vurulan Prens Abdülaziz'in, 2002 yılında Türkiye ve Suudi Arabistan arasında Ecyad Kalesi nedeniyle çıkan tatsızlıkta başroldeki isim olduğunu söyledi.

'ECYAD KALESİ' TATSIZLIĞI

Abdülâziz'i bana kalırsa Ecyad Kalesi'nde şehid olan askerlerimizin ruhları yahut hatıraları hallettii” diyen Bardakçı, “Bundan 15 sene önce, 2002 Ocak'ında, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Mekke'de, Kâbe'nin hemen yanıbaşındaki tepenin üzerinde bulunan “Ecyad Kalesi” yüzünden büyük bir tatsızlık çıktı. Ecyad, kutsal topraklara sahip olduğumuz devirlerde Türk birlikleri tarafından garnizon olarak kullanılmıştı, Mekke'de bizden kalan birkaç hatıradan biri idi ve Suudiler kaleyi, “Ne yapıyorsunuz? Böyle bir tarihî esere kıyılır mı?”dememize fırsat vermeden buldozerlerle gümbür gümbür yıktılar ve Ankara'dan yükselen bir-iki cılız sese karşılık, “Siz de Ermeniler'e soykırım yapmıştınız” cevabını verdiler!” dedi.

ecyad-kalesi

ARAZİYİ PRENS ABDÜLAZİZ'E VERDİLER

Olay sonrası Riyad ile yaşanan gerginliğin birkaç gün içinde yeniden şen şakrak bir hal aldığını ifade eden Bardakçı, “Ecyad tartışmaları sırasında ortaya enteresan bir ayrıntı çıkmıştı: Yıktırılan kalenin bulunduğu yere devremülk olarak kullanılacak ve gökdeleni andıran iki bina yapılacaktı, işin başında da o günlerde Suudi tahtında bulunan Kral Fahd'ın küçük oğlu Abdülâziz vardı; Kral Fahd, Kral Abdülaziz Vakfı'na ait olan Ecyad Kalesi'nin arazisini bir kararname ile oğluna vermişti!” ifadelerini kullandı.

Bardakçı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derken seneler geçti, Abdülâziz büyüdü, zengin, hem de çok zengin bir işadamı oldu, babasının İsviçre'de onun için açtırdığı 10 milyar dolarlık mütevazi hesabı da akıllıca kullandı ve servetine servet kattı. Bir ara hükümette önemli bir yere de getirildi ama sonra bırakıp sadece iş ile meşgul oldu, Intercontinental Grubu'nun temsilciliğini alıp Kâbe'nin önüne koskocaman bir otel, Ecyad Kalesi'nin bulunduğu yere de Zemzem Kuleleri'ni dikti ve Zemzem'den Türkler'e bile daire sattı. Hattâ sadece kendi memleketi ile yetinmedi, Avrupa'da ve Amerika'da da iyi para getiren yatırımlar yaptı.”

2 GÜNDÜR MERAK EDİYORUM

Bardakçı, "Prens Abdülaziz'in Riyad'da kurşunla can verilmesi ile Mekke'yi müdafaa ettikleri sırada aynı şekilde kurşunlarla şehid olan Ecyad'daki askerlerimizin hatıraları arasında bir münasebetin bulunup bulunmadığını da 2 gündür merak ediyorum" dedi.

NELER YAŞANDI?

Cumartesi (4 Kasım 2017) akşamı Suudi Arabistan'da önemli bir olay yaşandı. Yemen'de İran destekli milis gücü Husilerin ateşlediği bir füze Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havaalanı yakınlarına düştü. Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, ülkeyi hedef alan balistik füzelerin "İran yapımı" olduğunu savundu. Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, "Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef aldığı füzeler İran yapımı, Yemen Ordusu'nun cephanesinde yer almıyor" dedi. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a düzenlediği balistik füze saldırısına karşılık İran'a gerekli cevabı verme hakkını saklı tuttuğunu duyurdu.

Aynı akşam füze saldırısı sonrasında ise Saray'da büyük bir gözaltı dalgası başladı. 81 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz, söz konusu gece hızlı bir şekilde Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu'nu oluşturdu. Komisyonun başına ise 32 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı atadı. Komisyon aynı gece 11 prens ve görevdeki 4 bakan, TV sahipleri ve iş adamları dahil onlarca kişiyi gözaltına aldı. Haberlere göre gözaltı listesini de Veliaht Prens bin Salman belirledi.

Pazar günü akşam saatlerinde ise içerisinde bir prens ve sekiz üst düzey yetkilinin olduğu bir helikopter düştü. Söz konusu helikopterdeki Prens Mansur bin Mukrin'di. Mukkin kaza sırasında hayatını kaybetti.

Cumartesi gecesi başlayan operasyonda gözaltına alınanların Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Ritz-Carlton Oteli'nde tutulduğu bildirilmişti. Pazartesi (6 Ekim 2017) akşamı Kral Fahd'ın oğlu BAE karşıtı Prens Abdülaziz bin Fahd'ın gözaltına direndiği ve çıkan çatışmada öldüğü iddia edildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

770641_2

699565

Haber Ara