Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Ayçiçeği tarlalarına çayır tırtılı zarar verdi! Bakanlıktan inceleme

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 13 Temmuz günü Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde çayır tırtılı görüldüğü ihbarı üzerine sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetlerine başladı. 14-17 Temmuz tarihlerinde yapılan arazi çalışmaları sonucunda 26 köyde çayır tırtılı larvasına, 6 köyde ise çayır tırtılı erginine rastlandı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-07-18 22:16:16

Ayçiçeği tarlalarına çayır tırtılı zarar verdi! Bakanlıktan inceleme

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, özellikle Trakya illerinde son günlerde ciddi zararlar oluşturan tırtılın, ayçiçeği zararlılarından çayır tırtılı olduğunu açıkladı. Uzun yıllardır ülkemizde ekonomik zarar eşiğine hiç ulaşmadığı belirtilen zararlının bu yıl iklimin de uygun gitmesiyle yoğun ayçiçeği tarımı yapılan alanlarda zarar verdiğini bildirildi.

62d58cb5470a9b1a34d3eff3

Yılda 2-5 döl verebilen çayır tırtılı ile uygun dönemde mücadele yapılmadığı takdirde yeşil aksamın tamamını yiyerek zarar verdiği açıklandı.

ÇİFTÇİLERE, ÖZELLİKLE YEŞİL ALANLARDA SIK SIK KONTROL YAPMALARI ÖNERİLDİ

Zararlıya, öncelikle yonca tarlalarında, yonca tarlalarına yakın ayçiçeği tarlalarında, özellikle yabancı ot mücadelesi tam olarak yapılmayan ve içerisinde sirken otu bulunan tarlalar ile sınır boylarında yabancı ot bulunan tarlalarda rastlandığı, bu nedenle üreticilere ayçiçeği tarlaları başta olmak üzere yeşil aksam içeren tüm bahçelerde sık sık kontrol yapmaları gerektiği hatırlatıldı.

62d58c9c470a9b1a34d3efdd

31 EKİP İLE SÖRVEY VE ÇİFTÇİ EĞİTİM YAYIM FAALİYETLERİ BAŞLATILDI

13 Temmuz 2022 tarihinde Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde tırtıl görüldüğüne dair ihbar üzerine sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri başlatıldı. Merkez İlçe, Eceabat, Gelibolu, Biga, Lapseki, Çan, Yenice, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Bozcaada ilçelerinde 31 ekip ile 14-17 Temmuz tarihlerinde sörvey ve çiftçi eğitim faaliyetleri yürütüldü.

62d58c9c470a9b1a34d3efe5

Yapılan arazi çalışması ve tespitler sonucunda; Eceabat'ta 7, Gelibolu'da 8, Biga'da 3, Lapseki'de 3, Yenice'de 2, Merkez ilçede ise 3 köyde ayçiçeği, yonca, mısır ve biber ekile alanlarda çayır tırtılı larvasına rastlandı. Ayrıca Eceabat'ta 5, merkez ilçede ise 1 köyde çayır tırtılı ergini görüldü. Larva tespit edilen köylerde yer aletleri ve dron ile kimyasal mücadele başlatıldı.

62d58c9b470a9b1a34d3efd6

Çan ilçesinde bir köyde yoğun ergin uçuşu tespit edilirken, Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde zararlıya rastlanmadı.

BAKAN YARDIMCISI PAKDİL AYÇİÇEĞİ TARLALARINI İNCELEDİ

Tekirdağ'da çayır tırtılının zarar verdiği ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, ‘'Tekirdağ'da 70 bin dönümde değişik derecelerde etkilenme var, 70 bin dönümün hepsi elden çıkmış değil. Tekirdağ'daki 1,6 milyon alanda mukayese ettiğiniz vakit hepsi zarar bile görse ki öyle değil. İlaçlama başarılı oluyor, sonuç alınıyor etkilenme farklı derecelerde, yani yüzde 4 mertebesinde bir oran olur. Öyle çok ürkütücü bir tablo yok, çok şükür” dedi.

62d576b7470a9b1a34d3eefa

Trakya'da çiçekleri açarak, tarlaları sarıya boyayan ve çiftçinin ‘sarı gelin' olarak adlandırdığı ayçiçeği tarlalarını ‘çayır tırtılı' istila etti. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'deki ayçiçeği tarlalarında etkili olan tırtıl, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ‘çayır tırtılı' istilası üzerine devreye girerek, tırtılların görüldüğü bölgelerde havadan dronla ilaçlama çalışmasına destek verdi.

62d576b8470a9b1a34d3ef11

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Tekirdağ'da çayır tırtılının zarar verdiği ayçiçeği ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Vali Aziz Yıldırım'dan tırtıl konusunda bilgi alan Pakdil, daha sonra tırtılın etkili olduğu kırsal Bıyıkali Mahallesi'nde bir tarlayı yerinde inceledi.

‘TAM SONUCU GÖRMEK İÇİN BİR KAÇ GÜNE İHTİYACIMIZ VAR

62d576b8470a9b1a34d3ef0b

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, tırtılla mücadelenin sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Tamamında kontrol altına alındı, demek mümkün değil maalesef. Ama bizim arkadaşlarımız sürekli sahada yeni alanları da geziyorlar, herhangi bir yeni alan olursa oradaki ilaçlama çalışmaları da elbette yapılacak. Ama birkaç gün daha ihtiyacımız var tam sonucu görmek için. Yani illere göre değişiyor. Mesela Tekirdağ'da 70 bin dönüm az ya da çok 70 bin dönüm ve bunun da büyük bir kısmı ilaçlandı. Yeni bir yayılma gibi bir durum söz konusu mu? Onu da takip ediyoruz. Takip etmek durumundayız. Dediğim gibi bu çalışma sadece bu seneye yönelik bir çalışma değil. Önümüzdeki yıla daha az bir popülasyonla, bu da çünkü doğanın bir parçası onu da bir kabul edelim. Bu sene popülasyonda bir patlama oldu, fark ettik ondan sonra çiftçilerimizle beraber mücadelesini yapıyoruz. Ne için? Hepimizin gıdasını temin etmek için. Böyle bir çaba içerisinde sağ olsun çiftçilerimiz büyük çaba içerisindeler teşekkür ediyorum onlara. Ne için yapıyorlar, bu hasadı yapacaklar ki bizim soframıza yağ olarak gelsin bu ürün. Bir iki gün içerisinde tabloyu net görürüz. Çünkü yeni tespitler olabiliyor, küçük alanlar olabiliyor. Yani tam bitti diyemiyoruz şu anda.”

‘GEÇEN SENEDEN DAHA FAZLA ÜRÜN REKOLTEMİZ OLACAK'

62d576b7470a9b1a34d3ef05

Bakan Yardımcısı Pakdil, ayçiçeğinde tırtılın verdiği zararda rekolte kaybını tahmin etmenin henüz erken olduğunu ifade ederek, ‘'Rekolte kaybını tahmin etmek için henüz erken ama ürüne ne kadar zarar verdi, diye soruyorsanız onu biraz daha beklemek lazım. Ama geçen sene ile bu seneyi mukayese edecek olursak ülke sathında ayçiçeğinde bir düşme beklemiyoruz. Yani bu yaşanan tırtıl olayına rağmen bir düşme beklemiyoruz, bilakis bir miktar geçen seneden daha fazla ürün rekoltemiz olacak tahminlerimiz o doğrultuda” dedi.

TEKİRDAĞ'DA ETKİLENEN ALAN YÜZDE 4'

62d576b7470a9b1a34d3ef01

Tablonun çok ürkütücü gözükmediğini belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil; ‘'Tekirdağ'da 70 bin dönümde değişik derecelerde etkilenme var, 70 bin dönümün hepsi elden çıkmış değil. Mutlaka az etkilenen var, çok etkilenen var. Bu da Tekirdağ'da ki 1,6 milyon alanda mukayese ettiğiniz vakit hepsi zarar bile görsek ki öyle değil. İlaçlama başarılı oluyor, sonuç alınıyor etkilenme farklı derecelerde, yani yüzde 4 mertebesinde bir oran olur. Öyle çok ürkütücü bir tablo yok, çok şükür” dedi.

62d576b7470a9b1a34d3ef08

DHA

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara