Sabah'ın haberine göre, İstanbul'da Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçitle birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yerli ve yabancı konuğun katılımıyla açılacak.
İKİ DOĞUM GÜNÜ
Bugünü özel kılan bir diğer unsur ise Başbakan Binali Yıldırım'ın doğum gününün olması. 20 Aralık 1955 doğumlu Yıldırım iki mutluluğu bir arada yaşayacak. Türkiye'nin 150 yıllık rüyası olan Avrasya Tüneli bugün saat 14.00'te gerçekleşecek törenle hizmete girecek. 160 yıl önce denizin altından Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirmeyi öngören proje deprem ve tsunamiden etkilenmeyecek. Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip. İleri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamaları ürünü olan tünel, deprem ve tsunami risklerinden de etkilenmeyecek şekilde inşa edildi. Tünel, 30 Ocak'a kadar 07.00 - 21.00 saatleri arasında kullanılacak.
GEÇİŞ ÜCRETİ 17 TL
14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücretinin 17 TL olacağı planlanıyor. Günlük ortalama 2 bin 500 mühendis, teknik eleman ve işçinin çalıştığı tünelin yüzde 99'u tamamlanırken, iki katlı, ikişer gidiş ve ikişer geliş şeridi olarak yapılan tünelde, tünel içi imalat işlemi tamamlandı. İki katlı tarihi tünelin üst katının Avrupa'dan Asya'ya, alt katının ise Asya'dan Avrupa'ya geçiş için kullanılacağını belirten Dündar sözlerini şöyle sürdürdü: "Her iki yakanın da bağlantı yollarında trafik işaretleri, sinyalizasyon çalışmaları tamamlandı. Aydınlatma armatürleri takılırken, entegrasyon ve testler yapılıyor. Tünel içine dökülen asfaltın özelliği sesi azaltması, buzlanma ve erimeye karşı olması."
KAMU KAYNAĞI KULLANILMADI
Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştiren Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadı. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje, Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.
600 METREDE BİR EMNİYET ŞERİDİ OLACAK
24 saat güvenlik tarafından korunacak; trafiğin aksamaması için hummalı bir çalışma ortamı meydana getirilecek. Projede önemli vurgu ise 600 metrede bir araçların karşısına çıkacak olan emniyet şeritleri olacak. Tünel iki katlı olacağından ötürü, acil durumlarda katlar arası geçişi sağlayan acil tahliye sistemi olacak. Projede güvenlik üst düzeyde olduğundan ötürü, her noktada haberleşme ihbar sistemi kurulacak. 24 saat aktif olan kameralarla gözetim altında tutulacak. Proje yangına dayanıklı yüzey kaplamasından ötürü, yangın gibi acil durumlarda özel yangın sistemleri aktif olarak tutulacak.
SULTAN ABDÜLHAMİT HAN'IN PROJESİYDİ
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecit'in hayali, Sultan Abdülhamit'in projesi olan Avrasya Tüneli'nin ilk çizimleri 156 yıl öncesine dayanıyor. 1902'de Amerikalı mühendisler tarafından adı Tünel-i Bahri olarak belirlenen tünel ilk planda Salacak'tan başlayıp Sarayburnu'nda sona eriyordu. Denizin içindeki tüneli koruyacak 16 sütun planı yapılmıştı ancak proje Abdülhamit zamanında rafa kaldırıldı.
Avrasya Tüneli açılıyor! İşte geçiş ücreti
Bugün açılacak Asya ile Avrupa kıtasını tüp geçitle birbirine bağlayan Avrasya Tüneli ile, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafe 15 dakikada kat edilecek.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-12-20 09:23:49
Haber Ara