Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Ak Parti'nin 'istismar tasarısı' toplantıları hiç kolay geçmedi...

Murat Yetkin, istismar tasarısı ve sonrasında yaşanan süreci 'Ak Parti sarsıldı' diyerek anlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-23 15:30:21

Ak Parti'nin 'istismar tasarısı' toplantıları hiç kolay geçmedi...

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Komisyona geri çekilmesi sonrası tümden sunulan tasarının içerisinden de çıkarılacağı açıklanan "istismar tasarısı" için Ak Parti, bakanlar ve Başbakan bazı kadın dernekleri ve Ak Partili kadın milletvekilleriyle toplantılar yaptı.

Bu toplantıları bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, "Toplantılar hiç kolay geçmedi" diyerek, yazısına "İstismar hamlesi AK Parti'yi sarstı" şeklinde bir başlık attı.

"O TOPLANTILAR ÇOK ZOR GEÇTİ"

Başbakan'ın katılacağı Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve AK Parti grup toplantısının iptal edilmesi ile bizzat Bahçeli'nin AK Parti ile yapacakları ilk Anayasa değişikliği değerlendirme toplantısını ertelediğini duyurmasını hatırlatan Yetkin, şunları yazdı:

"Yıldırım 21 Kasım sabahına, AK Partili kadın milletvekilleri ve partinin kadın yöneticileri ile toplantıyla başladı... Dışarı sızan bilgilere göre toplantı Yıldırım açısından hiç de kolay geçmemişti. AK Partili kadınların hepsi ikna olmuyordu yapılan açıklamalara.

Zaten bir gün önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile Bakanı Fatma Betül Sayan'ın KADEM ve TİKAD ile yaptığı ikna toplantısı da hiç kolay geçmemişti. O toplantıya KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da katılmıştı."

"BİR TUHAFLIK VAR..."

Bir tuhaflık vardı. Bir yandan da bu tür tuhaflıkların daha çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı seyahatlerine rastlaması durumu…

"ERDOĞAN İÇİN GÜNDEM MADDESİ: BAŞKANLIK"

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan için başkanlık sistemini getirecek Anayasa değişikliği en önemli siyasi gündem maddesiydi. Daha yeni, Başbakan Yıldırım'ın başkanlık sistemine selefi Ahmet Davutoğlu'ndan daha iyi sahip çıktığı yorumunu yapmıştı."

"DEVAM EDEN TUHAFLIKLAR..."

Tuhaflıklar Yıldırım'ın AK Partili kadın temsilcilerle yaptığı toplantı ardından da devam etmişti. Mesela altı önerge sahibinden birisi olan AK Partili Ramazan Can, “Değişiklik yapılabilir” derken, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “CHP ve MHP karşı önerge versin” diyordu. Bunun üstüne bir de –kadın vekillerle toplantı nedeniyle- geç başlayan Bakanlar Kurulu açıklaması geldi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, önergenin o şekliyle 22 Kasım'da (yani dün) Meclis'te oya sunulacağını, geri çekilmeyeceğini, ama muhalefet tekliflerle gelirse değerlendirileceğini söyledi. CHP ve MHP buna çok sert tepki verdi. “Önce geri çekin, sonra konuşalım” dediler. Başbakan AK Parti'nin önergeyi geri çekmeyeceğini, CHP ve MHP'nin önergeleriyle gelmesi gerektiğini söyledi.

İpler geriliyordu ama siyaset çarkları da yine başka türlü dönmeye başlamıştı.

MHP FAKTÖRÜ

CHP, Başbakan Yıldırım'a göre zaten hep “Kriz var” diyen bir partiydi, ama MHP başkaydı; muhtemel başkanlık sistemi ortağı olacaktı. Üstelik o sırada siyaset kulisine, AK Parti önergesini çekmezse Bahçeli'nin 22 Kasım Meclis grup toplantısında, belki de köprülerin atılmasına neden olacak bir çıkış yapabileceği haberi düştü.

ERDOĞAN'IN İLK AÇIKLAMASI

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Dikkate alın” beyanı o sırada, akşam saatlerinde geldi.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

MHP lideri Anayasa konusunda ters bir şey söylemeden önce de Başbakan Yıldırım, Ankara programlarını iptal ederek İstanbul'a giderken “Geri çekiyoruz” açıklamasını yaptı.

Ama iş burada da bitmedi.

MUHALEFET SORDU: KİM İÇİN BU ÖNERİ?

Hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hem MHP lideri Devlet Bahçeli grup konuşmalarında bu önergenin kimleri cezaevinden kurtarmak amacıyla böyle yangından mal kaçırır gibi gece yarısı verildiğini, hem de oldukça sert bir dille sordular.

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Akşam saatlerinde Adalet Bakanı Bozdağ'ın “Muhalefet konuyu açana dek bu iş kapandı” açıklaması geldi.

BU TRAFİĞİN ANLAMI NEYDİ?

Şu son dört-beş günde yaşananlar Ankara'daki siyasi atmosfer hakkında bir şeyler söylüyor. İşin ilginç yanı, son sözü söyleyenin yine Cumhurbaşkanı Erdoğan olması… Üstelik bu defa gelişmenin kilit adımlarından birisini kızının da içinde bulunduğu KADEM tarafından atılmış olması. AK Partili kadınlar “Bu kadar olmaz” dediler ve ağılıklarını koydular, o da var.

Doğrusu çocuk istismarı yasası konusunda atılan hatalı adım, AK Parti'yi zaten önemli iç, dış ekonomi sorunlarıyla boğuştuğu bir sırada epey sarstı; bunun sonuçları olabilir, bazı koltuklar boşalabilir.

CHP, HDP, sivil toplum, diğer kadın dernekleri, sokak gösterileri, hepsinin etkisi oldu mutlaka bu sonuçta.

Ama bana soracak olursanız MHP'nin rolünü, Bahçeli'nin sessiz ve derinden hamlelerini yabana atmayın ve önümüzdeki süreçteki gelişmeleri bu gözle de izleyin derim.

Haber Ara