Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

ABD ve PYD'nin IŞİD planını Rusya bozdu

ABD'nin bilgisi dahilinde PYD'nin IŞİD ile anlaştığı ve Rakka'da bir koridordan örgüt mensuplarının tahliye edileceği bilgisi operasyon öncesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Koridor kullanılmaya başlandı. Fakat Rusya'dan ilk adım geldi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-07 11:53:08

ABD ve PYD'nin IŞİD planını Rusya bozdu

TIEMTURK | HABER MERKEZİ

1 Haziran'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un basın ile paylaştığı bilgiye göre ABD, Rakka'da zayiat vermek istemiyordu ve şehrin PYD/YPG'lilere kansız bir şekilde, sıfır zayiat ile geçmesi için örgütün ve IŞİD'in anlaşmasına göz yumdu.

ABD'nin Rakka'da elde edeceği başarı ile bölgedeki gücünü geri kazanmak adına örgütün tahliyesine izin verdiği düşünülüyor.

Anlaşma kapsamnda şehrin içinden bir koridor açılacaktı ve IŞİD'liler buralardan tahliye edilecekti. PYD/YPG'liler bu tahliye sırasında IŞİD'lilerle çatışmayacaktı.

ABD'NİN SIFIR ZAYİAT PLANI SUYA DÜŞTÜ

Karar'ın haberine göre koridordan çıkan ilk IŞİD kafilesini Rusya vurdu.

2017-06-07_12h11_40

IŞİD ANLAŞMADAN VAZGEÇTİ

IŞİD de anlaşmadan vazgeçti. Geçersiz hale gelen anlaşmayı IŞİD'in doğrudan YPG ile yapmadığını belirtiliyor.

Anlaşmanın PYD/YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapıldığı düşünülüyor. Fakat SDG içerisindei PYD ağırlığı da herkes tarafından biliniyor.

ABD BU ANLAŞMAYI NEDEN YAPTI?

ABD, PYD/YPG'nin Rakka'da ağır zayiat vermesinden endişe ediliyor. Çünkü IŞİD'in Rakka'ya göre daha zayıf olduğu Menbiç'te yaşanan çatışmalarda YPG'nin 400'e yakın kayıp verdiği, 700'e yakınının ise yaralandığı biliniyor.

RAKKA OPERASYONU BAŞLADI

IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun sürdürdüğü Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu kapsamında SDG'nin etkili gücü PYD Sözcüsü Talal Silo'nun yaptığı açıklamaya göre Operasyon 5 Haziran'da başladı.

IŞİD karşıtı koalisyon komutanı Korgeneral Steve Townsend, Rakka operasyonunun zor ve uzun olacağını ancak IŞİD'in halifelik fikrine önemli bir darbe vurulacağını ifade etti. Açıklamada koalisyonun SDG'ye Rakka operasyonu sırasında taktiksel yardımın yanı sıra silah, eğitim, istihbarat ve lojistik destek sağlayacağı kaydedildi. Açıklamanın yapılmasından saatler sonra kentin kuzeyindeki ilk mahelleye girildiği duyuruldu.

Başbakan Yıldırım da 2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece başladığını, Türkiye'nin ABD tarafından bilgilendirildiğini belirtmişti. Dün grubunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, operasyon sebebiyle eline yüklü miktarda silah geçen PYD/YPG'nin silahları Türkiye'ye saldırması halinde karşılığının verileceğini 'Rakka'nın öncelenmeyeceği mesajını verdi.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

664208

Haber Ara