Dolar

32,5376

Euro

34,9546

Altın

2.456,62

Bist

9.879,56

GÜNCELLEME - Hong Kong'da göstericiler, suçluların iadesi tasarısının yıl dönümünde sokaklarda

Polis, gösteriler sırasında 36'sı erkek, 17'si kadın 53 protestocuyu gözaltına aldıPOLİSİN BİBER GAZLI MÜDAHALESİ, PROTESTOCULARIN GÖZALTINA ALINMASI EKLENDİ

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-09 22:35:21

GÜNCELLEME - Hong Kong'da göstericiler, suçluların iadesi tasarısının yıl dönümünde sokaklarda
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde göstericiler, suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı geçen yıl başlayan protestoların yıl dönümünde sokaklara döküldü.

"South China Morning Post" gazetesinin haberine göre, Hong Kong'da yüzlerce kişi, geçen yıl aylarca süren ve sonunda iade tasarısının geri çekilmesiyle sonuçlanan protestoların yıl dönümünü anmak için Central semti başta olmak üzere çeşitli bölgelerde toplandı.

Sivil İnsan Hakları Cephesi'nin (CHRF) çağrısıyla, polisin protestonun yasa dışı olduğu yönündeki uyarılarına rağmen yerel saatle 18.35'te toplanmaya başlayan göstericiler, telefonlarının ışıklarını ve protestoların sembolü haline gelen şemsiyelerini açtı ve "Hong Kong özgürleştirilmeli" sloganı attı.

Akşamın erken saatlerinde şehrin yoğun sokaklarında yürüyüşe geçen protestocular bazı bölgelerde trafiği durma noktasına getirdi.

- 53 kişi gözaltına alındı

Polis şehrin çeşitli bölgelerinde toplanan ve yolları kapatan göstericilere dağılmaları çağrısında bulundu.

Emniyet güçleri, Des Voeux Bulvarı'nda protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Şehir genelindeki protestolarda 36'sı erkek, 17'si kadın toplam 53 gösterici göz altına alındı.

CHRF'den yapılan açıklamada, geçen yıl 9 Haziran'da yapılan protestonun hak ve özgürlükleri savunma konusunda Hong Kong halkının birliği ve beraberliğini gösterdiği savunuldu.

Açıklamada, "Geçen yıl yorulmak bilmeyen çabalarımız sonrasında mucizeye şahit olduk. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ırkçılığa ve polis şiddetine karşı protestolar bize Hong Kongluların yalnız olmadığını söylüyor." ifadesi kullanıldı.

CHRF, geçen yıl 9 Haziran'da iade tasarısına karşı düzenlenen ve bir milyona yakın kişinin katıldığı geniş çaplı gösteriyi organize etmişti.

Bölgede haziranda başlayan ve zaman zaman gerilimin hat safhaya çıktığı protestolarda, polis ve göstericiler arasında sık sık çatışma yaşanmış ve çok sayıda protestocu gözaltına alınmıştı.

Süreç içinde hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler karşısında Hong Kong yerel hükümeti, ilgili tasarıyı 23 Ekim'de geri çekmiş ancak protestolar Aralık 2019'a kadar devam etmişti.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam da yaptığı açıklamada, Hong Kong'da halkın istikrarlı ve barışçıl bir çevre istediğini belirterek, "Hong Kong kaotik bir çevreye dayanamaz." ifadesini kullandı.

Lam, suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı büyük çaplı gösterilerin yıl dönümüne denk gelen konuşmasında, "Hong Kong'daki herkesin geçen yıl boyunca yüzleştiği sınamalardan ders alması gerekiyor. İnsanlar bilmeli ki Hong Kong kaotik bir duruma dayanamaz sakin ve istikrarlı bir çevreye ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara