Dolar

32,5529

Euro

34,9639

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan açıklama:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan açıklama:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 16:16:29

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan açıklama:
Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın temel sebeplerinin, dünya üretimindeki daralmaya bağlı fiyat artışları, önceki sezondan stok devrinin minimumda kalması, fiyatların yükseleceği beklentisi nedeniyle üreticiler ve toptancıların piyasaya ürün arz etmemesi olduğu bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan, basında yer alan zeytinyağının yüksek fiyatlarına ilişkin haberler üzerine yapılan yazılı açıklamada, dünya zeytinyağı üretiminin ortalama 3 milyon ton seviyesinde bulunduğu belirtildi.

İspanya'nın 1,5 milyon ton ile dünya zeytinyağı üretiminde birinci, İtalya'nın da 650 bin tonluk üretim ile ikinci olduğuna dikkat çekilerek, bu ülkelerin dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştirdiğinin altı çizildi.

Son iki sezonda İspanya ve İtalya'daki kuraklık ve zeytin bahçelerinde görülen hastalıklar nedeniyle rekoltede düşüşler yaşandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2014-2015 yılı dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 23 civarı düşüşle 2,3 milyon ton gerçekleşmesi bekleniyor. İspanya'da yaşanan kuraklık nedeniyle dünya zeytinyağı arzı azalmış, buna bağlı olarak da ülkemiz yaklaşık 92 bin ton zeytinyağı ihracatı ile son yılların en yüksek seviyesinde ihracat gerçekleştirmiştir.

Normalde ülkemiz zeytinyağı ihracatı 15-20 bin ton civarındadır. Söz konusu ihracat sonucunda 2014-2015 sezonuna minimum stok ile girilmiştir. Ülkemiz zeytinyağı üretimi 190 bin ton iken tüketim yaklaşık 150 bin ton civarındadır. Dolayısıyla üretim kaynaklı bir arz talep sorunu yaşanmamaktadır. Ülkemiz zeytinyağı fiyatlarındaki artışın temel sebebi dünya üretimindeki daralmaya bağlı fiyat artışları yanında, önceki sezondan stok devrinin minimum olması, ayrıca fiyatların yükseleceği beklentisi nedeniyle üreticiler ve toptancıların piyasaya ürün arz etmemesidir."

Haber Ara