Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir? Kararları bağlayıcı mı?

Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir? Kararları bağlayıcı mı? Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasında yeni bir sürece girildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaş suçu işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkardı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-17 18:34:48

Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir? Kararları bağlayıcı mı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından Rus enerji ve petrol ürünlerine peş peşe ambargo uygulanmıştı. Rusya hakkında bir gelişme daha yaşandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin'in savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Yaşanan gelişmelerin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir? Kararları bağlayıcı mı? sorualrı gündeme geldi.

Uluslararası Ceza Mahkemes nedir?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mahkeme binası "Ev Sahipliği Anlaşması" yaptığı Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasına neden olan olaylardan önce 4.12.1989 tarih ve A/Res. 44/39 sayılı kararıyla insanlığın güvenliğine ve barışa karşı işlenen suçlar kapsamında böyle bir mahkeme konusunun incelenmesini Uluslararası Hukuk Komisyonu'ndan istemiştir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulması yönünde ilk nihaî tasarı, yaşanan son insanlık dışı olayların etkisi ile, Eski Yugoslavya Ceza Mahkemesi Statüsü'nün Güvenlik Konseyince kabulünden sonraki 1 yıldan az bir süre içinde bitirilmiş ve Uluslararası Hukuk Komisyonu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi tasarısı üye devletlerin bilgisine sunulmuştur. Nihayet, Roma'da 15 Haziran İle 17 Temmuz 1998 tarihleri arasında toplanan Tam Yetkili Temsilcilerden oluşan BM Diplomatik Konferansı'nda tasarı ve değişiklik önerileri tartışılmış, Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü 120 devletin olumlu, 7 devletin olumsuz ve 21 devletin de çekimser oyu ile kabul edilerek 18 Temmuz 1998 tarihinde tüm devletlerin imzasına açılmıştır.

Altmışıncı onay belgesinin BM Genel Sekreterliğine tesliminden 60 gün sonra yürürlüğe girmesi öngörülen Statü'nün, 11 Nisan 2002 tarihinde 66 devlet tarafından onaylanmasından sonra, Mahkeme, 11 Temmuz 2002 tarihi itibariyle faaliyetine başlamıştır.

Haber Ara