Kamuda çalışan on binlerde geçici işçinin kadroya geçirilmesi talep ediliyordu. Geçici işçilere kadro yolunu açan düzenleme TBMM'de kabul edildi. Düzenlemenin 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacağı öngörülüyor. Binlerce geçici işçi statüsündeki çalışanı ilgilendiren Kanun teklifi TBMM'den geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak. Peki Geçici işçiler kadroya nasıl geçecek? Başvuru gerekiyor mu? Hangi geçici işçiler kadroya alınacak?
Geçici işçilere ilişkin beklenen düzenleme yapıldı. Binlerce çalışan sorunlarına çözüm bulunmasını talep ediyor ve iş garantisi konusunda endişelerinin yerine getirilmesini talep ediyordu. Hükümet konuya ilişkin çalışmalarına geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Geçici işçielre kadro verilmesini öngören kanun teklifi TBMM'den geçti. Teklifle, geçici işçilerin çalışma süresi 11 ay 29 gün oldu. Düzenlemeyle geçici işçilere kadronun önü açıldı. Geçici işçiler kadroya nasıl geçecek? Başvuru gerekiyor mu? Hangi geçici işçiler kadroya alınacak? soruları ise binlerce kişi tarafından sorulmaya başlandı.
Geçici işçiler kadroya nasıl geçecek?
AK Parti'li Elitaş geçici işçilere kadro yolunu açan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Elitaş açıklamasında "Geçici işçi çalıştırılan kurum ve kuruluşlardaki kadrolarda herhangi bir şekilde boşalma olduğu takdirde kurum ilan edecek. Kıdem sırasına göre; halen çalışan veya çalışma hakkı bulunan geçici işçilere öncelik vermekle birlikte onları kadrolu işçi haline dönüştürmüş olacak" dedi.
Hangi geçici işçiler kadroya alınacak?
Geçici işçye kadro yolunu açan düzenlemeden yaklaşık 60 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sosyal medyadan yaptığı paylaşımında "Bir sorunu daha çözdük; bir dosya daha kapandı. Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun" dedi.
HAK-İŞ'ten geçici işçi ye kadro düzenlemesine ilişkin açıklama
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçici işçilerin kadroya alınmalarının daha sağlıklı ve adaletli olacağını belirterek, "Burada 11 ay 29 gün çalıştırma imkanı idareye bırakılıyor. Çaykur'da 9 bin geçici işçimizden sadece 800'ü kadroya geçebiliyor. Geçici işçi oldukları için başka bir işsizlik ödeneği yardımı alamıyor, başka bir işte çalışamıyor ve işten çıkarıldıkları için işe iade davası açamıyorlar. Bu insanların emekli olması büyük ihtimalle mümkün değil. Mağduriyetlerini gidermek gerekiyor." diye konuştu.
2022-2023 Geçici işçilere kadro verilecek mi?
Bakan Bilgin binlerce geçici işçiyi heyecanlandıran açıklamalarda bulundu. Geçici işçilerin ise 10 ay 29 gün çalıştıkları bilgisini veren Bilgin, "Onu biz 12 aya, 1 yıl çalışmaya çıkaracağız ve 1 yıl çalışacak şekilde kurumlarında çalışma imkanı sağlayacağız." dedi. Bilgin şunları belirtti: "Bu işçiler dönemsel olarak çalışıyor. İhtiyaç varsa onların çalışma sürelerinin uzatılması konusunda bir imkan sağlayacağız. Başka bir yerden kurum işçi almasın veya yeni birisine, yeni bir taşerona vermesin işi. Daha önce çalıştığı, bir bağlantısı olan, mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Yani o kurumun ihtiyacı olduğu zaman onların çalıştırılması ve çalışma sürelerinin uzatılmasını da kapsayan bir çalışma yapıyoruz."