Dolar

32,5721

Euro

34,9915

Altın

2.459,90

Bist

9.891,16

Fransa’ya tepki seli

Fransa Cumhurbaşkanı Macron başta olmak üzere Fransız yetkililerin, Hazreti Muhammed’i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamalarna İslam dünyasından tepki ve protesto yağıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 08:20:16

Fransa’ya tepki seli

Fransa Cumhurbaşkanı Macron başta olmak üzere Fransız yetkililerin, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamalarna İslam dünyasından tepki ve protesto yağıyor.

Fransa'da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Fransız yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamaları, Türkiye dışında da pek çok Müslüman ülke ve kuruluşun sert tepkisine neden oldu. Başlıca mesajlar şöyle:

Cezayir Yüksek İslam Konseyi:
Fransa'yı şiddetle kınıyoruz

Cezayir Yüksek İslam Konseyi, Fransa'nın İslam karşıtı tutumunu "Kuduza yakalanmış bir kampanya" olarak nitelendirdi.

Cezayir Cumhurbaşkanlığına bağlı konseyden yapılan yazılı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı ve ülke yetkililerinin İslamiyet ve Hz. Muhammed hakkındaki açıklamalarını kınadı. 
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Yüksek İslam Konseyi, tüm kıtalarda yüz milyonlarca kişinin inandığı İslam dinine ve hoşgörü ve birlikte yaşamanın sembolü yaratılmışların en hayırlısı olan Peygamber efendimize karşı Fransa'daki kuduza yakalanmış bu kampanyayı şiddetle kınamaktadır."
Konsey ayrıca, dünyadaki insan hakları örgütleri, dini kurumları, diyalog çalışmalarını yürütenleri ve dünyanın akıllı insanlarını, insanlık dışı bu aşırı söyleme karşı koymaları çağrısında bulundu.

Fas: Hz. Muhammed kırmızı çizgimizdir

Fas Meclisi'nde iktidar ve muhalefetteki vekiller, Fransız yetkililerin İslam karşıtı tutumunu reddederek, Hazreti Muhammed'e hakaretin kabul edilemeyeceğini belirtti.
Koalisyon hükümetindeki Anayasal Birlik Partisi Milletvekili Mustafa Beytas, Meclis oturumundaki konuşmasında, "Hazreti Muhammed kırmızı çizgimizdir, Hazreti Muhammed'e hakaret kabul edilemez ve bu durum normalleştirilemez." dedi.
Konuyu büyük bir endişeyle takip ettiklerini kaydeden Beytas, konunun büyümesini de şaşkınlıkla izlediklerini ifade etti.

"Hakaret, ifade özgürlüğü kapsamına girmez"

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (PJD) Meclisteki Milletvekili Grup Başkanı Mustafa el-İbrahimi ise "Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret ifade özgürlüğü kapsamına girmiyor." ifadesini kullandı.
İbrahimi, Hazreti Muhammed'e yönelik hakareti, ilgili ülke (Fransa) topraklarında meydana gelen terör eylemlerini kınadığı gibi şiddetle kınadığını aktardı.

"İfade özgürlüğü adı altındaki hakareti kınıyoruz"

Muhalif İstiklal Partisi Milletvekili Lehasan Haddad da ifade özgürlüğü adı altında İslam dininin kutsal değerlerine ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaretleri reddettiklerini dile getirdi.
Haddad, "İfade özgürlüğü adı altındaki hakareti kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
Diğer siyasi partiler de Meclis oturumunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarına tepki gösterdi.
Fransız yetkililerin son dönemde artan İslam karşıtı tutumuna İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) gibi kurumların yanı sıra çeşitli Arap ülkelerinden tepkiler gelmişti.
Fransa'da Macron yönetiminin son zamanlarda Müslümanları ve ibadet yerlerini hedef almasıyla ülkenin farklı şehirlerinde benzer uygulamalar görülmeye başlandı.
Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.
Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Avustralya: Macron kontrolü
kaybetti, istifa etmeli

Avustralya'da çok sayıda İslami kurumun bağlı olduğu Avustralya İslam Konseyleri Federasyonu (AFIC) ve Avustralya Müftüsü İbrahim Abu Mohamad'in de üyesi olduğu ülke genelindeki yaklaşık 180 imamı temsil eden Avustralya Ulusal İmamlar Konseyinden (ANIC) yapılan açıklamalarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sözleri şiddetle kınanıp reddedildi. 
Macron'un başarısız liderliği nedeniyle ülkesindeki insanları birbirine düşürerek yabancı düşmanlığına ve İslamofobi'ye yeşil ışık yaktığını vurgulayan AFIC Başkanı Dr. Rateb Jneid, ‘‘Macron'un kontrolü kaybettiği açık ve istifa etmesi gerekiyor.'' ifadesini kullandı.
Macron'un Müslümanlar ve İslam hakkında yaptığı son açıklamalardaki bölücü sözlerini şiddetle reddettiklerini ve gelişmelerle ilgili derin endişe duydukları belirtilen ANIC'in açıklamasında ise ‘‘Dünya liderlerinin İslam'a yönelik bu tür yanlış yönlendirilmiş saldırıları, camilere ve Müslümanlara yönelik İslamofobik saldırıların artmasıyla doğrudan ilgili.'' değerlendirmesi yapıldı.
Fransa Cumhurbaşkanının ifade özgürlüğü konusunda çifte standart uyguladığına dikkatin çekildiği açıklamada ‘‘ANIC, Macron'un Hazreti Muhammed'e hakaret etmenin bir ifade özgürlüğü olduğu yönündeki önerisini şiddetle reddeder. Herhangi bir dini sembole hakaret etmek, başkalarının haklarına saygısızlıktır.'' denildi.

Fransa'nın acımasız yağma
ve katliam geçmişi

Fransa'nın Afrika'daki sömürgeci hamleleri kapsamında sadece Cezayir'de yaklaşık 1, 5 milyon insanı katlettiğini hatırlatan AFIC Başkanı Jneid, ‘‘Fransa'nın acımasız bir yağma ve katliam geçmişi var. Fransa, hazinesini dünyanın en fakir ülkelerindeki insanların ter ve gözyaşlarından yarım trilyon dolar ile doldururken Afrika ülkelerinin zenginliği üzerinden gelişmeye devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.

AFIC'ten Fransız ürünlerinin
boykotuna destek

Birçok ülkede hızla yayılan Fransız mallarına karşı boykotu AFIC olarak desteklediklerini belirten Dr. Jneid, ‘‘Ülkelerin liderleri de dahil olmak üzere tüm saygın insanları, Fransa'daki şiddet ve provokasyonları kınamaya, Fransa'nın gerçek demokrasiye dönene, İslamofobi'sini sona erdirene, eski sömürgelerine tam özgürlük verene ve işlerine karışmayı bırakana kadar tüm Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırıyoruz.'' dedi.
Jneid, Macron'un söylemleriyle ülkesinini böldüğünü ancak dünyadaki Müslümanları uyandırdığını vurgulayarak ‘‘Macron'un, söylemleriyle kendi ulusunda yaptığı bölücülük, yüzyıllardır dünyanın farklı ülkelerinde Fransız sömürgeciliğini reddetmek için bekleyen tüm Müslümanları bir araya getirmeyi başardı.'' ifadelerini kullandı.
Fransa'da 16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesi üzerine, Macron büyük bir kısmının İslam'ı ve Müslümanlar'ı hedef alan açıklamaları ile Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin binaların duvarlarına yansıtılması, İslam dünyasında tepki ve protestolarıyla karşılaşmıştı.
Katar, Kuveyt, Cezayir, Sudan, Filistin ve Fas'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkede Fransız ürünleri boykot edilmeye başlanmış, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan da söz konusu ülkenin mallarının boykot edilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Kudüs'te protesto yürüyüşü

Filistinliler, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarını protesto etti.
Akşam saatlerinde Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Er-Ram Mahallesi'nde toplanan yüzlerce Filistinli, Fransa'da Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasına ve Cumhurbaşkanı Macron'un bunları yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemesine tepki gösterdi.
"Anam babam sana feda olsun ya Resulullah", "Lideri Muhammed olan bir ümmet baş eğmez", "Ey Macron Ey Allah'ın düşmanı" şeklinde sloganlar atarak tekbir getiren Filistinliler, Kelime-i Tevhid bayraklarıyla yürüyüş yaptı.
Fransa'dan yapılan açıklamaların apaçık bir İslam ve Müslüman düşmanlığı olduğunu belirten göstericiler, Hazreti Muhammed ümmetinin Fransa'ya boyun eğmeyeceğini ve Hazreti Muhammed'in emrinde olduklarını vurguladı.

Nasıra'daki Fransız Enstitüsüne ışıklı tepki

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail'in kuzeyindeki Nasıra kentinde bulunan Fransız Enstitüsünün duvarlarına ışıklı karikatürlerle tepki gösterildi.
İsrail vatandaşı Filistinlilerin yoğun yaşadığı kentte bulunan Fransız Enstitüsünün duvarlarına Macron'un karikatürleri yansıtıldı.
Filistinli aktivistler ayrıca, duvarlara ayrıca Hazreti Muhammed'in adı ile Kur'an-ı Kerim'den ayetleri yansıtarak Fransa'yı protesto etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarına Arap ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Fransa'da Macron yönetiminin son zamanlarda Müslümanları ve ibadet yerlerini hedef almasıyla ülkenin farklı şehirlerinde benzer uygulamalar görülmeye başlandı.
Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.
Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Haber Ara