Dolar

32,5960

Euro

35,0094

Altın

2.450,72

Bist

9.785,39

Esed rejimi depolarına füze saldırısı

Suriye yerel televizyonu, Esed rejimine ait askeri depoların vurulduğunu belirtirken, Haaretz Gazetesi saldırıdan İsrail'in sorumlu olabileceğini duyurdu. Saldırı sonrasında Hama ve Halep 2.6 şiddetinde depremle sarsıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-30 07:27:04

Esed rejimi depolarına füze saldırısı

Rus yayın organı Sputnik'in yerel bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre "Suriye ordusu 47. Tugay'ın Hama yakınlarındaki silah deposuna saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu kuvvetli patlamalar ve büyük bir yangın meydana geldi."

Suriye resmi haber ajansı SANA da, Hama ve Halep yakınlarında patlama sesinin duyulduğunu bildirdi.

HAARETZ: SALDIRIDAN İSRAİL SORUMLU OLABİLİR

​İsrailli yayın organı Haaretz'in haberine göre ise, saldırıdan İsrail sorumlu olabilir. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman pazar günkü açıklamasında İsrail'in Suriye'de operasyon yürütmeye devam edeceği sinyalini verdiğini hatırlatan Haaretz, Liberman'ın "Rusya'ya saldırma ya da Suriye'nin içişlerine karışma gibi bir niyetimiz yok. Fakat birileri İsrail'e ve hava güçlerimize saldırmak için füze ateşleyebileceğinin mümkün olabileceğini düşünürse, hiç şüphesiz karşılık vereceğiz. Büyük bir güç kullanarak karşılık vereceğiz" ifadelerini hatırlattı.

4_11

'SALDIRININ HEDEFİNDEKİ ÜSLER, İRAN DESTEKLİ GÜÇLER TARAFINDAN KULLANILIYORDU'

Reuters'ın Hama sakinlerine dayandırdığı haberinde ise saldırının hedefindeki üslerin İran destekli güçler tarafından kullanıldığı belirtildi. Liberman geçtiğimiz günlerde "Bizim sorunumuz ve asla müsaade etmeyeceğimiz şey İran'ın İsrail'e karşı Suriye'de bir ileri üs kurmasıdır” demişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May ile konuştuğunu belirten İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, May'e, “Kimyasal silahların kullanımında sıfır tolerans gösterdiklerine dair saldırının uluslararası ve önemli bir mesajıydı. Bu politika aynı zamanda terörist devletlerin ve grupların nükleer yetenekler elde etmelerini önlemek için de gösterilmeli" şeklinde konuşmuştu.

5_5

İsrail Yurtiçi Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ise “Suriye'de İran'ın askeri yerleşimlerine karşı harekata devam edeceğiz, bu yerleşimler İsrail'in güvenliğini tehdit etmektedir” demişti.

2.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME NEDEN OLDU

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi'nin bildirdiğine göre, saldırı sonrası yaşanan patlamalar nedeniyle bölgede 2.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.



DAHA ÖNCE DE VURMUŞTU

Bu yılın Şubat ayında Şam'ın batısındaki 104. Tugay, Cebel Manaa'daki cephanelik, Dimas askeri noktaları ile Humus ilindeki T4 hava üssü ve ülkenin güneyindeki Dera ilinde yer alan Cibab bölgesindeki hedefler İsrail savaş uçaklarınca vurmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'nin merkezinde yer alan T-4 ismiyle de anılan Tayfur askeri havaalanına İsrail uçaklarının Lübnan'ın hava sahasından saldırdığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Suriye'nin hava savunma sistemleri İsrail uçaklarından fırlatılan 8 füzeden beşini vurdu, askeri havalananına sadece 3 füze isabet etti.

İSRAİL ARALIK AYINDA BİR KEZ DAHA VURMUŞTU

İsrail ordusu geçtiğimiz yıl (2017) Aralık ayında Şam yakınlarındaki İran askeri üssünü vurmuştu.

İsrail "ne kabule t ne de reddet" politikasıy sebebiyle de sekizinci yılına giren Suriye savaşına müdahil olduğu hiçbir zaman gerçekleştirdiği saldırıları üstlenmedi.

Haber Ara