Dolar

32,5658

Euro

34,9971

Altın

2.448,36

Bist

9.716,77

Erdoğan'a Haşd-i Şabi soruldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İran destekli Şii milis gücü Haşd-i Şabi soruldu. Erdoğan, bu konu özelinde Bağdat ile ayrı bir çalışma yapılabileceğini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-19 08:13:34

Erdoğan'a Haşd-i Şabi soruldu

Polonya ziyareti dönüşünde uçakta bulanan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı'na sorulan en önemli sorulardan biri de Kerkük'e Irak ordu unsuru olarak giren İran destekli Şii milis gücü Haşd-i Şabi'ydi.

İşte Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamaların:

TÜRKİYE MAHKÛM DEĞİL

Barzani yüzünden, düne kadar sorunlu gördüğümüz (Şii) Haşd-i Şabi örgütüne destek verdik gibi algı var. Türkiye bu ikisinden birine mahkum olmak zorunda mı?

Türkiye, dediğiniz tarzda birilerine mahkûm değildir. Biz kendi politikamızı kendimiz belirleriz. Bildiğiniz gibi bu süreç yeni başlamadı. Aylar öncesinden başladı. Biz Barzani'ye de yeğenine de bu konuları defaatle anlattık. ‘Bu gidiş iyi değil, yanlış yapıyorsunuz, gelin bu işleri yoluna koyalım' dedik. Özel temsilcilerimizi gönderdik, sanki biz onlara borçluyuz gibi bizim özel temsilcilerimize farklı yaklaşım ortaya koydular. Kerkük'te, biliyorsunuz, orada farklı farklı paçavralar dalgalandırdılar. Maalesef bunlara da Barzani göz yumdu. Sonuçta ne oldu? Kerkük'ü sanki kendilerininmiş gibi pazarlık konusu yaparak havalara giren valileri kaçtı gitti. Bayrakların çekildiği gün orada eğlenceleri hangi noktadaydı, şimdi hangi noktaya geldik. Sen oradaki Türkmen'i, Arap'ı görme, orayı bir işgalci gibi ele geçirmeye çalış! Bu noktada Talabani'nin de durumu var, onların da yaklaşım tarzı burayı bu hale getirdi. Şimdi birbirlerine girdiler, “bizi sattı” diyorlar.

"HAŞD-İ ŞABİ'NİN İÇİNDE Şİİ TÜRKMENLER VAR"

Orada Haşd-i Şabi denilen grubun içinde Şii Türkmenler de var, orada böyle bir gariplik söz konusu. Şu anda vekil olarak atanan vali ile ilgili bir süreç var. Bu geçiş sürecinde onunla yürüyüp sonra buraya federal yapı yani Bağdat yeni bir ismi atayacak.

İBADİ'Yİ DAVET EDECEK

Bununla ilgili süreç devam ediyor, biz de gelişmeleri takip ediyoruz. Bizim İran ziyaretimiz çok önemliydi. Biliyorsunuz, Başbakan Binali Yıldırım, Irak'ı ziyaret etmişti, bu arada Dışişleri Bakanımızla üç dört arkadaşımızın Bağdat ziyareti söz konusu olabilir. Benden de bir davet bekliyor Bağdat, (Irak Başbakanı İbadi'ye) bir davet yapmak; Suudi Arabistan ziyaretinden önce veya sonra Türkiye'ye davet etmek suretiyle, tüm bu konuları birlikte değerlendirebiliriz. Kuzey Irak'ta bölgesel yönetime, hava sahamızı kapattık.

KAPILAR KAPANABİLİR

Karada ne yapılacağına dair görüşmeler de devam ediyor. Sınırları merkezi yönetime teslim edecekler mi etmeyecekler mi, bakacağız. Merkezi yönetime sınırları teslim ederlerse Kuzey Irak yönetimindeki halkın ihtiyaçlarının Bağdat'tan karşılanması şartını getireceğiz. Biz sınır kapılarını daha kapamadık, ama her an bu da olabilir.

"HAŞD-İ ŞABİ İÇİN AYRI BİR ÇALIŞMA"

Ayrıca Haşd-i Şabi'nin Sincar'ı ele geçirdiği, Mahmur'u ele geçirdiği yönünde haberler var. Bunlar kesinse muhataplarımızla ayrı bir çalışmayı yapmak durumunda kalabiliriz.

Haber Ara