Dolar

34,9519

Euro

36,7095

Altın

2.998,52

Bist

10.010,78

Ülke kalkınmasında 'Ziraat'ın eli var

Ülke tarımı ile çiftçilerin geliştirilmesi ve finansman ihtiyacının uygun koşullarda karşılanmasına yönelik faaliyetlerine hız veren Ziraat Bankası, Türk piyasalarına moral verici adımlar atarken halkın finansal açıdan önünü açmak için de yoğun gayret içerisinde

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 12:02:33

Ülke kalkınmasında 'Ziraat'ın eli var

Türkiye Ziraat Bankası kurulduğu günden bu yana Türk ekonomisinin motor gücü olma rolünü sürdürüyor. Yurt içi ve yurt dışı hizmetleriyle Türk ekonomisinin başta yerel olmak üzere uluslararası bir aktör haline dönüşmesinin temelinde yatan neden ise; Türk halkına sunduğu finansal katkı, verim ve sürdürülebilir uygulamalara tanınan öncelikler....Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın 2020 yılının başında yaptığı değerlendirmede de misyonlarını açıkça ifade etmiş, gelecek projeksiyonlarına da ışık tutmuştu...

İşte Türk ekonomisinin canlanmasına katkı sunan Ziraat Bankası'nın tarihi süreç içerisindeki etkinliği ve gelecek vizyonu.....

KURULUŞ AŞAMASI

15 Ağustos 1888'de Menafi Sandıkları'nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır. O güne kadar Menafi Sandıkları'nın mali kaynağını oluşturan menafi hisseleri bankaya devredilmiş ve bundan sonraki hisseler de bankanın sermayesine tahsis edilmiştir. Bu adımla birlikte, teşkilatlı tarımsal kredi tarihimizde yeni bir dönem başlamıştır.
Mithat Paşa tarafından Pirot kasabasında bugünkü Ziraat Bankası'nın temelini oluşturan Memleket Sandıkları kuruldu.

ÇİFTÇİLERE YÖNELİK İLK DÜZENLEMELER

23 Mart 1916'da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılır. Yasanın 1. maddesinde "Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur" denilmektedir. Ziraat Bankası bu amaçla tahvil çıkartabilecek, tarım işletmelerine ortak olabilecek, tohumluk, hayvan, tarım aletleri ve benzeri malzemeleri temin edip peşin ya da kredili olarak çiftçilere verebilecek, gereğinde satın aldığı toprakları çiftçilere dağıtabilecektir.
Mustafa Kemal Paşa'nın direktifiyle çıkarılan Mükellefiyet-i Ziraiye Nizamnamesi bankanın cephede savaşan çiftçi askerlerinin ailelerine yapacağı yardımların esaslarını belirlerken, gümrüklerdeki ziraat alet ve edevatıyla tohumlukların dağıtılması görevini de Ziraat Bankası'na vermiştir.

TARIMSAL ÖNCELİKLER
Her alanda hızlı bir gelişme gösteren Banka, ortak olduğu bir Türk-Amerikan şirketinin ilk yerli traktörünü üretmeye başlamasıyla Türk tarımında yeni bir dönemin açılmasına öncülük eder. Pulluk ve karasabanın bırakılıp traktör ve biçer döğer döneminin başlatılması doğal gübre yerine kimyevi gübre kullanılır olması, sağlıklı ve verimli tohumluklar sağlanması ve haşere mücadelesi için verilen destekler bu yolda atılan yeni adımlar ve atılımlar olur. Tarla ıslahı ve sulama konularında yapılan yatırımlara destek verilir. Meyvecilik alanlarında verilen krediler meyveciliğin gelişmesini ve ihracatın çeşitlendirilmesini sağlar.

HER DÖNEMİN BANKASI
Zaman içerisinde herkesin ve her kesimin bankası olabilmek amacıyla hizmetlerini yaygınlaştıran Ziraat Bankası, ülkeye değer katma amacı doğrultusunda faaliyetlerini geliştirmeye devam etmektedir. 1863 yılında mütevazi bir yardımlaşma sandığı olarak kurulup zaman içinde büyük atılımlarla gelişen Ziraat Bankası bugün ülkenin en değerli aktifleri arasında yer almaktadır.
2020 yılı Mart ayı verilerine göre banka personel sayısı 24,642 civarında.


STRATEJİK BANKACILIK ADIMLARI

Herkes için bankacılık:

Müşterilerinin çalışmaktan huzur ve mutluluk duyduğu “Moral Banka” olmak,
Dünyanın her yerinde, aynı yüksek kalitede evrensel hizmet sunmak,
Tarımın, özellikle de endüstriyel tarımın finansmanını çok daha etkin yönetmek,
Yerel ve küresel dağıtım ağında organik büyüme sağlamak.

Etkin Bankacılık:

Kurumsal müşteri portföyünde sektörel dağılım optimizasyonunu sağlamak,
Daha etkin kredi süreçleri ile kredi kalitesini proaktif yönetmek,
Etkin işletme ve gider yönetimini sağlamak.

Global Oyuncu:

Dış ticaret işlemleri sektör payında hızlı gelişim elde etmek,
Müşterilerine küresel ölçekte değer sunmak,
Uluslararası finansal mimariye daha etkin entegre olmak,
Kuzey Afrika, Ortadoğu, Körfez Bölgesi ve Uzakdoğu pazarlarında var olmak.

Yurt içi iştirakler:
Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.
Ziraat Teknoloji A.Ş.
Ziraat GYO A.Ş.
Ziraat GSYO A.Ş.

Yurtiçi diğer iştirakler:
Arap Türk Bankası A.Ş.
T. Vakıflar Bankası T.A.O.
Axa Sigorta A.Ş.
Milli Reasürans T.A.Ş.
Bankalararası Kart Merkezi A.Ş.
Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.
Borsa İstanbul A.Ş.
Kredi Garanti Fonu A.Ş.
Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş.
Bileşim Finansal Teknolojiler Ve Ödeme Sistemleri A.Ş.

Yurt dışı iştirak bankaları:

Ziraat Bosna Hersek
Ziraat Karadağ
Ziraat Gürcistan
Ziraat Azerbaycan
Ziraat Rusya
Ziraat Kazakistan
Ziraat Türkmenistan
Ziraat Özbekistan

GENEL MÜDÜR AYDIN'DAN VİZYONER DEĞERLENDİRME

hus

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın 2020 yılının başında yaptığı değerlendirmede "Önümüzdeki dönemde gerek kredilerimizle gerekse hayata geçireceğimiz yeni uygulamalarla ülkemiz tarımını, üreticilerimizi çok daha güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz." diyerek ana faaliyetlerini hatırlatmıştı
Ziraat Bankası'nın 2020 stratejisinin; "Tarımdan enerjiye Türkiye için daha fazlası" olduğunu söyleyen Aydın, bankanın, ürün ve hizmetlerini üniversite öğrencilerinden en büyük firmalara kadar ülkenin her kesimini kapsayan geniş bir yelpazeye gerek dijital kanallar gerekse şube, ATM gibi konvansiyonel dağıtım kanallarıyla sunarak bankacılık faaliyetlerini yaygın olarak sürdürdüğünü ifade etmişti.

"TÜRK EKONOMİSİNE İVME KAZANDIRDIK"
Aydın, son dönemde, seçici kredi politikası ile uyumlu olarak istihdama ve cari dengeye katkıda bulunmak amacıyla İstihdam Odaklı İşletme Kredisi ve Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Paketi kredi ürünlerini de tasarlayarak müşterilere sunduklarını anlattı.
Ayrıca, 2019'un mayıs sonunda başladıkları İVME Finansman Paketi ile de şu ana kadar 52 bine yakın müşteriye uygun vade ve faiz oranı ile yaklaşık 14 milyar TL kredi kullandırımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın, makine imalatı, yerli makine alımı, hammadde, ara malı, seracılık ve stratejik bitkisel üretim gibi alanlarda destek sağlayan bu kredi paketiyle üretime, cari dengeye, sanayiye ve tarıma destek olmayı sürdürdüklerini söyledi.

Aydın, şunları kaydetti:"2019 yılında İVME Finansman Paketi ile jeotermal ısıtmalı seralar başta olmak üzere modern seracılığın geliştirilmesi amacıyla 3 milyar TL, önemli miktarda ithalat yapılan soya, mısır ve ayçiçeği üretilmesi amacıyla 1,2 milyar TL ve hayvancılık sektöründe kendi yemini üreten hayvancılık işletmelerini teşvik etmek amacıyla 1,4 milyar TL olmak üzere yaklaşık 5,6 milyar TL kredi kullandırdık. 2020'de de bu uygulamalarımızı daha da geliştirerek devam ettireceğiz."


"KOBİ'LERE 11 MİLYAR TL FİNANSMAN SAĞLADIK"

Hüseyin Aydın, ekonomi için önemli unsur olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) uygun faiz ve vadelerle finansmana ulaşması için de çalıştıklarını belirtti.Bu işletmelere Girişimci Destek Kredileri, Girişimci Değer Kredileri, Ekonomi Değer Kredisi gibi ürünler sunduklarını ifade eden Aydın, "Bu işletmelere son 1 yıllık dönemde yaklaşık 11 milyar TL finansman desteği sağlayarak işletmelerin finansman maliyetlerinin azaltılmasına ve finansman imkanlarına kolaylıkla ulaşılmasına katkıda bulunduk." diye konuştu.

"TARIM İLK SIRADA YER ALMAYA DEVAM EDECEK"

Hüseyin Aydın, ülke tarımı ile çiftçilerin geliştirilmesi ve finansman ihtiyacının uygun koşullarda karşılanmasına yönelik faaliyetleri 2019'da da artırarak devam ettirdiklerini söyledi.
Aydın, 2020 yılı tarım finansman stratejileri hakkında şu bilgileri verdi:
"2020'de de tarım sektörü önceliğimiz olmaya devam edecek. 2020 yılıyla birlikte alışılagelmiş tarım kredisi uygulamalarından farklı olarak piyasada aktif rol oynayan, kaliteli ve verimli üretimi teşvik eden, bir yandan küçük aile işletmeciliğini koruyup geliştirirken, diğer yandan uluslararası rekabete ayak uydurabilecek, modern tarım teknolojilerini kullanarak üretim yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerin kurulmasını teşvik edecek ve üreticilerimiz ile yatırımcılarımızın önlerini daha rahat görebilmelerine imkan sağlayacak bir finansman programını uygulamaya koymaya hazırlanıyoruz.
Uygulamaya alacağımız bu finansman programı ile ülkemizin mevcut tarımsal üretim potansiyelini harekete geçirip, kaynakların daha etkin kullanılmasını, ithalatın azaltılarak yerli üretimin daha üst seviyelere çıkarılması için; tarım-sanayi entegrasyonunu geliştirerek, tarımsal ürünler için uygun pazarlar oluşturulması, kırsalda tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve tarladan sofraya kadar olan üretim sürecinin tamamında planlı bir yapının kurulmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz."

 

 

Haber Ara