Dolar

32,3275

Euro

34,5101

Altın

2.393,12

Bist

10.276,88

Taze gıdada yükseliş dönemi

Pandemi dönemiyle birlikte e-ticaret hiç olmadığı kadar konuşulan bir konu haline geldi. Sokağa çıkma yasakları, sosyal mesafe uyarıları ve insanların olabildiğince az temas kurma istekleri e-ticaret sitelerine ve uygulamalarına olan rağbeti oldukça arttırdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-17 16:59:44

Taze gıdada yükseliş dönemi

Aylardır devam eden covid-19 salgını dünya genelinde gerileme trendinde olsa da sonbahara doğru durumun ne olacağı şu an için şüpheli bir durum. Zira az da olsa ülkemiz de dahil olmak üzere dünya çapında hala corona virüs sebebiyle can kayıpları devam etmekte. Aşının bulunamamış olması, ikinci dalga endişesi gibi durumlar dolayısıyla karantina günlerinden kalma alışkanlıklar devam ettirilme eğiliminde. Bu eğilimlerin başında da e-ticaret sitelerini ve uygulamalarını kullanmaya devam etme eğilimi geliyor. 

Pandemi öncesi e-ticareti genel olarak fiyat performans avantajından dolayı paket gıda, elektronik, tekstil ve benzeri alanlarda kullanma tarzı ülkemizde oldukça yaygındı. Ancak dediğimiz gibi e-ticaret tercihi fiyat avantajlarından dolayı tamamen bir “tercih meselesi” idi. Pandemiyle birlikte e-ticaret tercih meselesi olmaktan çıkıp adeta bir zorunluluk haline geldi. E-ticaret sepetinin içine kuruyemiş, taze gıda, günlük kullanım ürünleri gibi daha önce oldukça küçük yüzdeler kaplayan ürünler de ciddi artış miktarlarıyla girmiş oldu. Kahvaltı alışkanlıklarımızdan ödün vermeyeceğimiz ve evde daha fazla vakit geçirdiğimiz için bu yelpazedeki ürünlerin alışverişi de büyük ölçüde e-ticarete taşınmış oldu. 

Pandemi, Önümüzdeki Süreç ve Alışkanlıklar

Taze gıdada gerçekleşen online alışveriş artışının önümüzdeki kısa ve orta vadede azalması beklenmiyor. Bu alanda ticaret yapan kobiler başta olmak üzere taze gıda kategorisinde satış yapan işletmelerin hızla e-ticaret yüzlerini oluşturduklarını veya mevcut e-ticaret faaliyetlerini geliştirdiklerini gözlemliyoruz. Elbette bu davranış stilinin bir sebebi var. Sebep ise önümüzdeki süreçte bizi bekleyen belirsizlikler ve geçtiğimiz dönemde edindiğimiz alışkanlıklar. 

Ticaret kültürü üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki alışveriş konusunda kısa sürede alışkanlık ediniyoruz ve bu alışkanlıklarımızdan kolay kolay vazgeçmiyoruz. Tıpkı pazar yeri olarak tabir edilen sitelerden alışveriş yapmayı bırakmamamız gibi.  Pazar yerlerinde satışta bulunan pek çok ürünü işletmelerin kendi sitelerinden de alabilecek olmamıza rağmen Hepsiburada, N11, Gittigidiyor gibi platformlarını kullanmaya devam ediyoruz. Kullanıcılar olarak elbette böyle davranmamızın makul sebepleri var. Pazar yerlerinin satıcılarını denetlemesi, para iadesi veya ürün değişimi gibi süreçlerde önemli destekler vermesi sebeplerimizin başında gelir. Tekil e-ticaret siteleri de aslında ödeme güvenliği ve sözleşmeleri ile pek çok tüketici hakkını sağlıyor. Ayrıca herhangi bir sorun çıkması dahilinde tüketici mahkemesinin online bireysel başvuru sistemi var ve oldukça etkili şekilde çalışıyor. Tüm bunlara rağmen alışkanlıklarımız gereğince pazar yerlerini tercih etmeye devam ediyoruz ve daha uzun süre devam edeceğiz.

Bu alışkanlıklar, taze gıda alışverişleri için de geçerli ve etkisini göstermeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte online taze gıda alışverişlerinin artarak devam etmesini bekleniyor. 

Haber Ara