Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Kripto paraların durumu ne olacak?

Merkez Bankası'nın kripto paralara yönelik attığı adım neyi amaçlıyor, bundan sonra bu paraların yasal hükmü ne olacak?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-16 19:20:39

Kripto paraların durumu ne olacak?

Merkez Bankası'nın dün Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” piyasalarda sıkça gündem oldu. Sözkonusu yönetmelikte Merkez Bankası ilk kez kripto para tanıtımı yapıldı. Bu önemli bir eşik. Öte yandan genel kanının aksine yayınlanan yönetmelikte bireysel kullanıcıların ya da şirketlerin kripto para yatırımı yapmasını engelleyen bir durum var mı yok mu?

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte kripto paralar, "Kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıktır" şeklinde tanımlandı.

Kripto para için önemli eşik

Bu tanımlamanın Merkez Bankası tarafından ilk kez yapıldığını aktaran Narkasa CEO'su Erdal Kaya, "2021 yılında resmi makamların kripto paralar üzerine ciddi çalışmaları olduğunu görüyoruz. Bu çalışmaların yasaklamaya yönelik değil, yasal bir zemin oluşturmaya yönelik olduğunu söylemek mümkün. Bugünkü kararın kripto paralar için önemli bir eşik olduğunu görüyoruz. Merkez Bankasının ilk kez kripto paraları tanımlaması çok önemli" ifadelerini kullandı.

Ticareti yasaklandı mı?

Bu hususta kafa karışıklığı yaşanıyor. Bazı sosyal medya paylaşımlarında “kripto para borsalarının kapandığı veya kripto varlıkların yasaklandığı” yönünde yanlış bir algı oluştu. Bu yönetmelik Merkez Bankası'nın yönetmeliği olduğu için Merkez Bankası'na tabi bankaları ve dijital ödeme platformlarını ilgilendiriyor. Genel ticaret açısında herhangi bir sorun teşkil etmiyor ve bir yasak söz konusu değil. İsteyen direkt cüzdan transferi ile kripto para ödemesi almaya devam edebilir, bunu engelleyen bir durum yok.

Ne tür bir yasaklama var?

Düzenleme ödeme ve elektronik para kuruluşlarına yönelik. Düzenlemenin kripto paraların alım satımına aracılık hizmeti veren kripto para borsalarıyla bir ilgisi yok. Aynı şekilde söz konusu yönetmelikte kripto varlıkların yasaklandığına dair herhangi bir ifade de bulunmuyor. Yönetmelikte sadece ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıkları doğrudan veya dolaylı kullanımı yasaklanmış, bu doğrultuda bu kuruluşların kripto para borsalarına aracılık hizmeti sunamayacağı belirtilmiş.Kullanıcılar işlemlerine güvenle devam edebilecekler.

Maliye Bakanlığı düzenlemeye gitmişti

Nisan ayının ilk günlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de işlem yapan kripto para borsalarına bir tebligat göndererek tüm kullanıcılarının verilerini istemişti. Bakanlık kullanıcıların TC kimlik numaraları, cüzdan numaraları, kayıt tarihleri ve Türk Lirası cinsinden hesapların değerini talep etti. Bu Türkiye'de regülasyonların uygulanması noktasında önemli bir adım. Bugün yapılan düzenleme de kripto paralara yönelik vergi ve yasallaşması konusunda zemin hazırlamaya yönelik.

Haber Ara