Dolar

34,8959

Euro

36,6573

Altın

3.013,76

Bist

10.058,63

Kripto para dünyasıyla yeni tanışanların bilmesi gereken terimler ve anlamları

Bitcoin ve türevleri hakkında bilgi sahibi olmak, yatırım yapmasanız bile insanların neler konuştuklarını anlamak için bazı önemli terimleri bilmeniz gerekiyor. Kripto dünyasına yeni girenlerin bilmesi gereken temel terimleri ve anlamları sizler için listeledik.

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-08 10:10:28

Kripto para dünyasıyla yeni tanışanların bilmesi gereken terimler ve anlamları

Kripto paraların son yıllarda en çok tartışılan konulardan birisi olması ve ardındaki Blok Zinciri teknolojisiyle geleceğin ekonomik sistemlerine öncülük ettiği konusunda artık herkes hemfikir.

Bitcoin biter mi bilinmez ve hatta onun geleceği hakkındaki tartışmalar bir kenara; Blok Zinciri sistemleri, siber güvenlik ve yeni nesil paranın icadı için oldukça önemli. Fakat bu kavramın hayatımıza girmesini sağlayan kripto para dünyasında son zamanlarda hareketlilik devam ediyor.

Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve Ripple gibi oldukça yüksek miktarlarda yatırımlar alan kripto para birimleri mevcut ve piyasanın toplam değeri 2 trilyon doları geçmiş durumda. Evet yanlış okumadınız, bu miktar çoğu ülkenin Gayri Safi Milli Hasıla'sından (GSMH) çok daha yüksek.

Hal böyle olunca, bu dünyaya giriş yapmadan önce bilmeniz gereken bazı terimler bulunuyor. İşte kripto para dünyasına hakimiyetinizi arttıracak önemli terimler için bir rehber:

BLOK:

Yapılan işlemlerin kayıt edildiği ve HASH gibi algoritmalarla korunan veriler topluluğunun adıdır. Her bir blok zincir kendi planladığı temelde yeni bloklar çıkarır. Bu süre Bitcoin (BTC) için 10 dakikadır.

ALTCOIN:

Bitcoin dışında kalan kripto paralara genel olarak altcoin adı veriliyor. Alternatif coinin kısaltmasıdır.

“HODL” ya da “HOLDING”

İngilizce de “tutmak” anlamına gelen “holding” kelimesi, bir yazım hatası yüzünden kripto para dünyasında HODL şeklinde kullanılmaya devam etti. Bir kullanıcı 2013 yılında bir kripto para forumuna elindeki Bitcoin'leri satmayacağını belirtmek için “I am holding” yerine “I am hodling” yazınca her şey öyle devam etti. Artık elindeki kripto varlıkları satmak istemediğini belirten bir çok kullanıcı HODL jargonuna alıştı.

FOMO (Fear of missing out)

Kısaltmanın açılımı Türkçede “Fırsatı kaçırma korkusu” anlamına geliyor. Hızla yükseliş gösteren bir kripto para birimi için yüksek fiyatlardayken alım yapanlara deniliyor.

ATH (All Time High):

Yani “Tüm zamanların en yüksek seviyesi” demek. Bir kripto para biriminin kendi tarihi boyunca ulaştığı tepe noktasını ifade ediyor.

WHALE (Balina):

Kripto para dünyasında bir para biriminin seyrini değiştirecek, spekülasyonlara neden olabilecek büyük sermeye sahiplerini ifade ediyor. Bu sermayelere sahip olan kişiler, ani bir yatırımla kripto paranın değerini yükseklere uçurdukları gibi, servetlerini sistemden çekince ani düşüşlere neden oluyorlar. Yani balina kadar paraları var.

REKT: (Wreck - Wrecked):

İngilizce'de batmak ve batmış anlamına gelen “wreck-wrecked” kelimelerinin internet jargonundaki hali REKT kısaltmasıdır. Kripto parada ciddi şekilde zararda olan kişileri ifade etmek için kullanılır.

TO THE MOON:

Yani “Ay'a çıkar” demek. Düşük seviyelerde işlem gören kripto paraların yükseleceğine inanılarak söylenen bir slogan haline geldi.

FUD (Fear, Uncertainty, Doubt)

“Fear, uncertainty, and doubt” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma, dilimizde “Korku, belirsizlik ve şüphe” anlamını taşır. Satın alınan kripto paranın sert şekilde düşmesine rağmen inancın yitirilmediğini ve yaşanan hisleri ifade eder.

Diğer önemli kısaltmalar:

ICO: Bir coin için fon toplamak amacıyla yapılan halka arz sistemi.
TOKEN (JETON): ICO için yatırımcıya verilen hisse payı.
ROI: Return of Investment. Yapılan yatırımın geri dönüşü.
WALLET: Kripto para cüzdanı.
BLOCKCHAIN: Kripto paranın tüm işlemlerinin dökümü
ADDY: Şifreli para adresi.
PUMP: Fiyatta keskin ve hızlı yükseliş.
DUMP: Fiyatta keskin ve hızlı düşüş.
MOAD: Devasa düşüş.
DYOR: Bir coin hakkında araştırma yapmak.
SATOSHI (SATS): Bir Bitcoin'in 100 milyonda 1'ine denk gelen birim.
AIRDROP: Üreticilerin kullanıcılara ücretsiz olarak kripto para vermesi.

Kaç çeşit Bitcoin var?

CoinMarketCap'in verilerine göre Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash başta olmak üzere 5.500'ün üzerinde kripto para bulunmaktadır.

Bitcoin hangi saatlerde düşer?

Bitcoin üzerinde manipülasyonlar gece 3 ile 5 arası yaşanıyor. Türkiye saatiyle öğlen vakitleri Bitcoin yatırımı için en uygun olmayan saatlerin başında geliyor. Para hareketliliğinin en düşük olduğu bu saat, para kazanmak için tavsiye edilmiyor.

Kripto para Hacim nedir?

Coin para alım satım işlemleri kapsamında miktarların belirli bir dönem içerisindeki değerlerinin toplamı kripto para işlem hacmi olarak bilinmektedir.

Kaynak: webtekno.com

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara