Helal Akreditasyon Kurumu'nun (HAK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile iş birliği kapsamında, akreditasyon belgelendirme ücretleri, işletmelere ek maliyet getirmeyecek.
GERİ ALMA PAYI
Belge, müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim ve test ücretleri destek üst limitleri dahilinde yüzde 60 oranına kadar KOSGEB'den geri alınabilecek. Kurum, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) bağlı kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standardizasyon yaklaşımı çerçevesinde helal ürün ve hizmet belgelendirmesinin akreditasyon faaliyetlerini yürütüyor. HAK'a yurt içinden ve dışından gelen helal akreditasyon başvuruları uluslararası alanda kabul gören SMIIC helal standardizasyon yaklaşımı uyarınca işleme alınıyor.
SEKTÖRÜ RAHATLATAN ADIM
Başvurular hem SMIIC standartları hem de ilgili ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenerek, yapılan denetim ve değerlendirilme neticesinde ilgili standartlara göre helal belgesi düzenlediği tespit edilen kuruluşlar akredite ediliyor. HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, “Atılan bu adımla işletmeler, içinden geçtiğimiz küresel pandemi döneminde ekonomik açıdan bir nebze de olsa rahatlarken, özellikle ihracat açısından ellerini daha da güçlendirecek. İşletmelerimizin, tanınırlığı ve geçerliği olan helal belgelerine sahip olması ülke olarak pazardaki yerimizi kuvvetlendirecek.” değerlendirmesini yaptı.