Dolar

32,5431

Euro

34,9157

Altın

2.429,23

Bist

9.699,24

Hibe desteğine nasıl başvurulur?

Korana virüs pandemisi ile birlikte 1,5 milyona yakın esnafın zor durumda olması hükümeti harekete geçirdi. Özellikle gelir kaybı yaşayan esnaf ve sanatkarlara hibe desteği imkanı sunulmaya başlandı. Birçok esnaf ve sanatkar hibe desteği başvurusunun nasıl yapıldığını merak etmektedir. Peki hibe desteği başvurusu nasıl yapılır? Hibe desteği başvurusunu kimler yapabilir? Hibe desteği başvurusu yapılırken hangi noktalara dikkat edilir? Hibe desteği başvurusu e-Devlet üzerinden yapılabilir mi?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-09-07 21:45:59

Hibe desteğine nasıl başvurulur?

Korana virüs pandemisi ile birlikte 1,5 milyona yakın esnafın zor durumda olması hükümeti harekete geçirdi. Özellikle gelir kaybı yaşayan esnaf ve sanatkarlara hibe desteği imkanı sunulmaya başlandı. Birçok esnaf ve sanatkar hibe desteği başvurusunun nasıl yapıldığını merak etmektedir. Peki hibe desteği başvurusu nasıl yapılır? Hibe desteği başvurusunu kimler yapabilir? Hibe desteği başvurusu yapılırken hangi noktalara dikkat edilir? Hibe desteği başvurusu e-Devlet üzerinden yapılabilir mi?

Neredeyse iki yıldır etkili olan ve ekonomik anlamda ciddi sonuçları olan korona virüs pandemisinden esnaf ve sanatkarlar ciddi anlamda etkilendi. Özellikle gelir kaybı yaşayan esnaf ve sanatkarlara devlet tarafından hibe desteğinde bulunuldu. Yapılan başvurular 1 Temmuz 2021 tarihinde sona erdi. İşte tüm detayları ile esnaf ve sanatkarlara verilen hibe desteği hakkında bilinmeyenler…

COVID-19 salgını nedeniyle zor günler geçiren esnafa Cumhurbaşkanlığı tarafından 20 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan 3998 sayılı karar doğrultusunda hibe desteğinde bulunuldu. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan hibe desteği şu ifadeler ile duyuruldu: “Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer almaktadır. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. Destek vereceğimiz ikinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır. Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü ve otobüsçüler ile pazarcılar da dahildir. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz”.

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen başvuru süreci normal şartlarda 23 Haziran 2021 tarihinde sona erdi. Verilen hibeye gösterilen yoğun ilgiden dolayı başvurular 1 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldı. Bu konuda Ticaret Bakanı Mehmet Muş şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığımızca esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize verilen 3 bin ve 5 bin TL'lik hibe desteğinin son başvuru tarihini gelen talepler üzerine 1 Temmuz Perşembe saat 23:59'a kadar uzattık”.

Başvuru kapsamında 17 Mayıs 2021 tarih itibari ile gelir vergisi mükellefiyeti olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler bu hibe desteğinden faydalandı. Başvurular e-Devlet resmi web hesabından yapıldı.

e-Devlet'in diğer hizmetleri nelerdir?

e-Devletin sunduğu resmi kurum hizmetleri çok çeşitli alanlarda olabilmektedir. Adalet, Çevre, Eğitim, Sağlık ve Güvenlik gibi birçok alanda hizmet sağlayan e-devletten, yapılan hizmetler şöyledir:

Adalet (Davalarınız ve diğer adli dosyalarınız ile ilgili işlem yapın, dosya detaylarına ulaşın)

Çevre, Tarım ve Hayvancılık (Tarım, Hayvancılık faaliyetleri ve çevre konusundaki hizmetlerden faydalanın.)

Devlet ve Mevzuat (İhaleler, mevzuat, seçmenlik ve diğer konularda bilgi alın.)

Eğitim (Eğitim, burslar ve sınavlar ile ilgili bilgi ve başvuru hizmetlerinden faydalanın.)

Genel Bilgiler (Günlük yaşamda ihtiyacınız olabilecek, genel bilgi ve veri kaynaklarından faydalanın.)

Güvenlik (Emniyet ile ilgili hizmetlerden faydalanın. Askerlik bilgilerinize erişin ve işlem yapın.)

İş ve Kariyer (Çalışanların ve ticari işletmelerin gerek duyabileceği hizmetlere erişin.)

Kişisel Bilgiler (Devlet kurumlarında bulunan varlık, borç, sağlık, eğitim vb. kişisel bilgilerinize göz atın.)

Sağlık (Sağlığınız ile ilgili bilgilere ulaşın. İlaç, muayene ve randevu işlemlerinizi yönetin.)

Sosyal Güvenlik ve Sigorta (Sosyal güvenlik ve yardım durumunuzu inceleyin. Sigortalarınız ile ilgili bilgi alın.)

Şikayet ve Bilgi Edinme (Devlet kurumları ve firmalar ile ilgili ihbar, şikayet ve bilgi taleplerinizi yönetin.)

Telekomünikasyon (GSM, İnternet, Telefon, Posta ve diğer iletişim kanalları ile ilgili hizmetlerden faydalanın.)

Trafik ve Ulaşım (Trafik ile ilgili hizmetlerden faydalanın. Kara, hava ve deniz taşımacılığı işlerinizi yönetin.)

Vergi, Harç ve Cezalar (Vergi, trafik cezası, harç ödemeleri ve benzeri borç ve alacaklarınızı takip edin.)

Haber Ara