Dolar

32,2745

Euro

34,7959

Altın

2.451,89

Bist

10.268,58

Bakan elvan: hedefimiz üretmek

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ekonominin üç yıllık yol haritası Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili yaptığı açıklamada 'hedefimiz ithal ettiğimiz ürünleri üretmek' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-02 08:58:45

Bakan elvan: hedefimiz üretmek

Hükümet, ekonominin üç yıllık yol haritası Orta Vadeli Program (OVP) ve 11'inci Kalkınma Planı'nda bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

EYLÜLDE AÇIKLANACAK

Eylülde açıklanacak planda ilk kez aralarında "petrokimya, sağlık endüstrisi, yazılım, turizm ve savunma sanayisinin" bulunduğu 5 sektöre odaklı bir yatırım, dönüşüm programı hazırlandı.

İTHAL HAMMADDEYLE İLGİLİ TEDBİR ALINIYOR

İthalat yoluyla karşılanan hammadde ve araçların yurtiçinde üretimi konusunda radikal tedbirler alınıyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, radikal değişikliklerin ayrıntılarını Sabah Gazetesinden Hazal Ateş'e anlattı.

BEŞ SEKTÖRDE DÖNÜŞÜM

"OVP çalışmalarına erken başladık. Muhtemelen eylül ayı içinde açıklayacağız. Daha çok daha spesifik alanlara yoğunlaşacağız" diyen Lütfi Elvan, şöyle konuştu:

"Petrokimya gibi ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşıladığımız hammadde, ara mamul veya mamul maddeler var. İthalatımızı daha da aşağı çekecek, yurtiçinde üretimini sağlayıcı somut bazı tedbirlerimiz olacak. Bu tür alanlarda ciddi yatırımlara ihtiyacımız var. Sağlık endüstrisi, yazılım, turizm ve bir dönüşüm programının uygulamaya konulması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer öncelikli konumuz da savunma sanayisinde yerli üretimin artırılması.

"AÇIK KODLU YAZILIMA ÖZEL DESTEK"

Yazılım da çok yoğun ithalat yaptığımız, hazır paket programların geldiği, sıkıntıyla karşılaştığınızda, değişiklik istediğinizde çok yüksek meblağlar ödediğiniz bir alan. Açık kaynak kodlu yazılımların Türkiye'de desteklenmesi gerekiyor. Yerli bir firma kodları yazabilecek. Bu yazılımı kullanan ilgili kurum gerektiğinde yazılımda kendi istediği değişiklikleri yapabilecek. Yazılım birçok ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri.

"BÜYÜME, İSTİHDAM ODAKLI"

Program geçmişe göre biraz farklılık içerecek. Makroekonomik istikrarın korunması, beşeri sermayenin ve katma değeri yüksek üretimin güçlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kurumsal kalitenin artırılması gibi büyüme ve istihdamı artırıcı temel alanlara yoğunlaşacağız. Bu çerçevede hazırlıyoruz"

Haber Ara