Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

2020 stratejik yatırımların yılı olacak

Enerji, otomotiv ve tarımın da aralarında bulunduğu kritik sektörleri büyütmeyi planlayan ekonomi yönetimi, Türkiye Varlık Fonu’nu da (TVF) devreye sokarak 2020’de yatırımları çeşitlendirmeyi hedefliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-16 22:08:34

2020 stratejik yatırımların yılı olacak

Türkiye'nin büyümesi ve her alanda hamle yapması için önemli adımlar atılıyor. Bu çerçevede ilk olarak dışa bağımlılığı önleyecek, yerli üretimi arttıracak teşvik programları ilan edildi. Ayrıca ekonomiyi atağa kaldıracak stratejik sektörler belirlendi.

TVF devrede

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından enerji, maden, petrokimya, turizm, bilişim, otomotiv, tarım ile ilaç olarak sıralanan söz konusu sektörlerin ivmelenmesine odaklanılıyor. Türkiye Varlık Fonu (TVF) da devreye sokularak mega yatırımlara yenilerinin eklenmesi hedefleniyor. Özellikle İstanbul Finans Merkezi ve Kanal İstanbul için hızlı adımların atılması bekleniyor.

Hedef enerjide öne çıkmak

Sektör sektör devam eden yatırımlar ve hedefler şöyle:

-Türkiye'yi enerjide öne çıkması için birtakım girişimlerde bulunuluyor. Bu girişimler meyvelerini veriyor. Teşviklerin rolüyle yenilenebilir enerji alanına Ağaoğlu, Akfen, Kalyon, Polat ve Sabancı gibi büyük oyuncular giriyor. Sağlanan teşvikler ve bürokratik kolaylıklarla bu oyuncuların sayısının daha da artması bekleniyor. 2023 hedefi ise enerjide yerli ve yenilenebilir varlıkların payının yüzde 65'i bulması.

Üretim ve ihracat için önemli adım

-Maden imalatını ve ihracatını arttırmak için teyakkuza geçildi. Eti Maden Müdürlüğü, bor karbürü üretme kararı aldı. Balıkesir Bandırma'da temeli atılan karbür fabrikasının yapımının 2021'de tamamlanacağı öngörülüyor. Eti Maden Müdürlüğü tarafından Boron markalı deterjanların üretimine de ağırlık veriliyor. Raflarda yerini alan deterjanın satışının 2019 sonunda 32 bin tonu geçeceği tahmin ediliyor. Boron'un dünyanın dört bir yanına ihraç edilmesi, ilk etapta ABD ve İsviçre'ye satılması için tanıtım faaliyetleri yürütülüyor.

Milyar dolarlık yatırımlar

-Petrokimya alanında önemli yatırımlar yapılıyor. Bu minvalde SOCAR İzmir Aliağa'da Star Rafineri'yi açtı, Rönesans Holding Adana Ceyhan'da polipropilen üretimi için düğmeye bastı.

Dış ticaret açığını daraltmayı merkeze alan TVF de ilk yatırımını rafineriye ve petrokimyaya yapacak. Fonun 10 milyar dolar yatırımla Adana Ceyhan'da hayata geçireceği rafineri ve petrokimya kompleksinin inşası 2021'de start alacak.

Devler Türkiye'ye giriyor

-Hükümet, 10 milyar dolara varan bilişim yatırımlarını yukarı çekmek için elinden geleni yapıyor. Alibaba ve DePauli'nin tecrübelerinden yararlanan dünyaca ünlü e-ticaret firmaları ise rotalarını Türkiye'ye çevirmiş durumda.

Otomotiv, eğitim ve telekomünikasyon da dahil pek çok sektörü dönüştürecek 5G de iletişim şirketlerinin ilgi odağı konumunda. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone bu alanda iddialı olmak; ses getirmek için yarışıyor.

VW Türkiye yolunda

-Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) Passat ve Superb modellerini Türkiye'de imal edecek. 1,4 milyar dolara mâl olacak yatırımda önemli aşama alındı. Şirket, ekim ayında Manisa'da 1 milyar liralık bir şirket açtı. Kamuoyuna yansıyan spekülatif açıklamalara rağmen şirketin fabrika için 2020 yılında adım atması bekleniyor.

İthalat frenlendi

-İlaç alanında yerlileşme oranını arttırmak merkeze alındı. Böylece ithalat frenlendi, ihracatın önü açıldı.

Tarım öne çıkacak

-Ekonomi yönetimince tarımı güçlendirmek, refahı ve kalkınmayı arttırmak esas alınıyor. Organik ve akıllı tarıma büyük önem veriliyor. Hibeler dağıtılıyor, kredi yardımları yapılıyor. İlaveten dijital tarıma yönelik yatırımlar teşvik ediliyor.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara