Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

'Dünyanın en çirkin gemisi!'

Önceki gün Rusya Admiralty Tersanesi’nde 2020'nin en sıra dışı gemilerden biri olan araştırma gemisi suya indirildi. Ancak Amerikan basınında çıkan haberlerde ise, “Kuzey Kutbu” isimli Rus gemisinin alışılmadık görüntüsü alay konusu oldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-26 10:12:11

'Dünyanın en çirkin gemisi!'

Önceki gün Rusya Admiralty Tersanesi'nde 2020'nin en sıra dışı gemilerden biri olan araştırma gemisi suya indirildi.

Proje 00903 olarak da bilinen Severnyy Polyus (Kuzey Kutbu) isimli geminin, kendinden tahrikli bir gemi olduğu ve yüzer bir enstitü olduğu bildirildi.

project-00903-launch-1

Ancak Amerikan basınında çıkan haberlerde ise, “Kuzey Kutbu” isimli Rus gemisinin alışılmadık görüntüsü alay konusu oldu.

Amerikalı gazeteciler, ‘thedrive.com'da 00903 projesi gemisi hakkında bir makale yazdı. Makalede, geminin yumurta şeklindeki görünümü nedeniyle gülünç göründüğü belirtildi. Makalede, Amerikalı gazeteciler, Rus araştırma gemisini, dünyanın en çirkin gemisi ilan ettiler. Geminin özellikleri

project-00903-launch-3

Türünün tek örneği olan proje için omurga kaynak töreni 2018'in sonlarında yapıldı. Gövdesi, buz basıncını aşağı doğru saptırarak azaltacak şekilde biçimlendirildi. Proje 00903 dahilindeki geminin kendi itiş gücüne sahip olduğu ve bir buz kırıcı refakatçisi olmadan yoğun buzun içinden kendi kendine seyredip gerekli yerde konuşlandırılabileceği belirtiliyor.

Kuzey Kutbu'ndaki uzun vadeli otonom seferler için tasarlanan ve 100 milyon dolara mal olacak olan geminin yüzde 60'dan fazlası tamalandı. Geminin 2022 yılında tamamlanması planlanıyor. 

Geminin deplasmanı 10 bin tonun üzerinde, uzunluğu 83,1 m, genişliği 22,5 m'ye ulaşan geminin maksimum hızının 10 knot olduğu bildirildi.

15 laboratuvar alanı ve jeolojik, akustik, jeofizik ve oşinografik araştırmalar için eksiksiz bir sensör yelpazesi ile gemi, ajansın personeline okyanus izleme ve deneyler için uzun vadeli bir platform sağlayacak.

Gemi bittiğinde Federal Hidrometeoroloji ve Çevresel İzleme Servisi ile Rusya Arktik ve Antarktik Araştırma Enstitüsü tarafından işletilecek ve yüzer araştırma platformu olarak konuşlandırılacak.

Öte yandan sosyal ağlarda, yabancılar,  Rus gemisine "ispermeçet balinası" adını verdiler. Gemi hakkında yapılan yorumlara tepki gösteren Rus kullanıcılar ise, asıl meselenin geminin görünümü değil, "dolumu" ve kabiliyetleri olduğunu söylediler.

Kaynak: topnews.ru

Haber Ara