Dolar

32,4232

Euro

34,7970

Altın

2.430,15

Bist

10.082,77

Yanukoviç: Putin hayatımı kurtardı

Ukrayna'nın eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, darbeyle iktidardan edilmesi sonrasında ilk kez bir Batı medyasına konuştu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 12:44:59

Yanukoviç: Putin hayatımı kurtardı
İngiliz BBC kanalına röportaj veren Yanukoviç, başkent Kiev'de 2013'te yaşanan ‘Maydan' protestolarına ilişkin görüşlerini açıklarken, hayatını kurtardığı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teşekkür etti.
 
BBC'de dün yayınlanan ‘Newsnight' programında, Yanukoviç ile yapılan röportaj ekranlara geldi. Kiev'de Şubat 2014'te meşru hükümetin devrilmesini, ‘Ukrayna devletinin trajedisi' olarak değerlendiren Yanukoviç, "Yaşananlar devletin trajedisidir. Durum çok kötü, çıkış yolları aranmalı" dedi.
 
‘YAŞANANLARIN HEPSİ KABUS GİBİ OLSA DA GERÇEK'
 
Ukrayna'da meydana gelenlerin ‘yaşanabilecek en kötü senaryo' olduğunu ifade eden devrik lider, "Bu olanlar, bir kabus gibiydi. Sonunda da gerçeğe dönüştü: Savaş devam ediyor, insanlar ölüyor, halk acı çekiyor, ülke ise bölündü" ifadelerini kullandı.
 
Ülkesinden kaçma hikayesini de anlatan Ukrayna'nın eski lideri, Kiev'de olaylar kontrolden çıkınca ülkeyi terk etme şansı bulduğunu söyledi. Yanukoviç, hayatını kurtardığı için Rusya Devlet Başkanı Putin'e de teşekkür etti:
 
‘PUTİN'E MÜTEŞEKKİRİM'
 
"Putin, özel timlerinin tavsiyesiyle beni kurtarma kararı aldı. Bu süreçte bana hiç danışmadı; kendi hakkı, kendi kararıydı. Ukrayna'dan çıkmamı sağlama ve hayatımı kurtarma görevlerini yerine getirirken kendi korumalarıma eşlik eden bir ekip yolladığı için kendisine müteşekkirim."
Rus lider Putin de daha önce ‘Kırım: Anavatana Dönüş' belgeseli için yaptığı açıklamada, Kiev'deki protestolar sırasında Rus askeri güçlerine ve Rusya Savunma Bakanlığı'na Yanukoviç'in hayatını kurtarma talimatı verdiğini duyurmuştu.
 
‘GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILMASI İÇİN EMİR VERMEDİM'
 
Röportajda yaklaşık yüz kişinin öldüğü Maydan protestolarına da değinen Yanukoviç, göstericilere karşı ateşli silah kullanılması emrini kendisinin vermediğini ve buna bizzat karşı çıktığını söyledi: "Benim protestoculara ateş açılması emrini verme gibi bir durumum yoktu. Zaten buna kategorik olarak karşıydım. Hiç kimseye emir filan vermedim, bu benim yetki alanımda değildi. Ayrıca kamuoyu önünde de güç kullanımına, ateş açılmasına karşı olduğumu açıkladım."
 
‘ATEŞ AÇILMASI RADİKALLERİN ÇIKARINAYDI'
 
Yanukoviç, ülkenin devlet başkanı olarak Kiev'de kan akmasından kendini sorumlu görüp görmediğine sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Kendi sorumluluğumu reddetmiyorum. Belki suçlu benim, belki de bir şeyleri iyi yapamadım. Ama olaylar üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçmişken Ukrayna halkı anladı ki, halka ateş açılması iktidarın, devlet başkanının çıkarına değil; radikallerin çıkarınaydı. Hatta radikal kelimesi yerine, iktidarı bu şekilde ele geçiren suçlular ifadesini tercih ediyorum."
 
‘DÜNYAYI ÇATIŞMAYA SÜRÜKLEDİLER'
 
Ukrayna'da 1.5 yıldır savaş yaşandığını, ülkenin Kırım'ı, Donbass'ı ve binlerce vatandaşını yitirdiğini söyleyen Yanukoviç, "Ülkeyi mahvettiler, tüm dünyayı, Avrupa, Rusya ve ABD'yi çatışmaya sürüklediler" diye konuştu.
Ukrayna'nın eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç
 
‘KIRIM İÇİN YENİ BİR SAVAŞ MI İSTİYORLAR?'
 
Ukrayna'nın devrik lideri, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması konusunda ise "Olan oldu. Şimdi savaş var. Kırım'ı geri alacağız diyorlar, nasıl alacaklar? Savaşla mı? Yeni bir savaş daha mı lazım?" yorumunu yaptı.
Yanukoviç, yabancı ülkelerde yüklü miktarda para hesabı olduğu iddiasını da reddetti, Ukrayna'da ise sadece kendisine ait bir evi olduğunu açıkladı.
Yanukoviç, Şubat 2014'te yaşanan darbe sonucu Ukrayna Devlet Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

 

Haber Ara