Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ülkelerden saldırıya ilişkin ilk açıklamalar

Paris'te meydana gelen saldırılarla ilgili dünya ülkelerinden ilk açıklamalar geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 04:04:15

Ülkelerden saldırıya ilişkin ilk açıklamalar

AA'nın haberine göre: ABD Başkanı Barack Obama, Paris'teki saldırıların "masum sivillere korku vermeye yönelik çirkin bir teşebbüs olduğunu" belirterek, "Bu sadece Paris'e yönelik, Fransa halkına yönelik bir saldırı değil, paylaştığımız tüm insanlık ve evrensel değerlere karşı bir saldırı" dedi.

Obama, Paris'teki saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, ABD olarak Fransa hükümeti ve halkının ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.

Fransa'nın ABD'nin en eski müttefiki olduğuna işaret eden Obama, "Fransız halkı tarih boyunca birçok kere ABD ile omuz omuza durmuştur. Şunu çok net vurgulamak isteriz ki 'terör' ve aşırıcılığa karşı savaşta onlarla birlikteyiz" ifadesini kullandı.

Obama, "Bir kez daha masum sivillere korku vermeye yönelik çirkin bir teşebbüse tanıklık ettik. Bu sadece Paris'e yönelik, Fransa halkına yönelik bir saldırı değil, paylaştığımız tüm insanlık ve evrensel değerlere karşı bir saldırı. Fransa halkı ya da onların savunduğu değerler üzerinde korku saçabileceklerini düşünenler yanılıyor" diye konuştu.

Amerikan halkının, Fransız halkının yaşam, özgürlük ve mutluluk peşinde olmaya olan bağlılığından güç aldığını kaydeden Obama, "Bu 'terör'istleri adalet önüne çıkarmak ve halklarımızın yakasını bırakmayan her türlü 'terör' şebekesinin peşine düşmek için Fransız halkı ve dünya genelindeki uluslarla birlikte çalışma yolunda gereken her şeyi yapacağız" dedi.

Saldırılarla ilgili detayları henüz bilmediklerini, arkasında kimin olduğuna dair bu aşamada bir spekülasyon yapmak istemediğini, olayların akışının hala sürdüğünü ifade eden Obama, "Cumhurbaşkanı Hollande'ı bu zamanda aramamayı tercih ettim çünkü şu anda çok meşgul olduğunu tahmin ediyorum" diye kdnuştu.

Obama, Hollande ile gelecek birkaç gün içinde doğrudan temas kuracağını söyledi.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı David Cameron, Paris'te meydana gelen saldırılarla sarsıldığını belirterek, "Yardım için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Paris'te bu akşam yaşanan saldırılara, İngiltere'de Başbakan David Cameron, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Twitter aracılığıyla tepki gösterdi.

Cameron Twitter hesabından, "Paris'te bu gece meydana gelen olaylarla sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız" mesajını paylaştı.

Dışişleri Bakanı Philip Hammond da paylaştığı mesajda, "Paris'te bu gece meydana gelen saldırılarla derinden sarsıldım. Düşüncelerim kurbanlar ve sevdikleriyle. Rehin alınanlar olduğu yönündeki haberler nedeniyle kaygılıyım" ifadelerini kullandı.

İşçi Partisi lideri Corbyn de "Düşüncelerim bu gece Parislilerle. Fransız halkıyla dayanışma içindeyiz. Bunlar alçakça ve ahlaksızca saldırılar" şeklinde mesaj yayımladı.

İSPANYA'DAN AÇIKLAMA

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo: "Her şey, radikal ve cihat yanlısı 'terör'izmi işaret ediyor. Geçmişi olmayan bir meydan okumayla karşı karşıyayız"

Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen silahlı ve bombalı saldırıları değerlendiren İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "Her şey, radikal ve cihat yanlısı 'terör'izmi işaret ediyor. Geçmişi olmayan bir meydan okumayla karşı karşıyayız" dedi.

İspanyol devlet televizyonu TVE ve özel televizyonlardan "13 tv"ye canlı telefon bağlantısı yapan Margallo, "Korkunç bir olay. Bu saldırıları yapanlar, yaşam tarzımızı sona erdirmek için her şeye hazır ve tam bir hırçınlık içinde olan, büyük bir acımasızlığa sahip kişiler. Her şey, radikal ve cihat yanlısı 'terör'izmi işaret ediyor. Geçmişi olmayan bir meydan okumayla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

Margallo, "Neden geçmişte Madrid, Londra veya Brüksel'de olduğunu bilmediğim gibi neden şimdi Fransa'ya saldırı yapıldığını da bilmiyorum. Bu radikal İslamın medeniyetlerle bir savaşıdır. Ancak burada İslamın diğer tüm dinler gibi barış dini olduğunu ve İslam dünyasının da bu tip saldırıları kınadıklarını vurgulamak gerekir" ifadelerini kullandı.

"Bu durum karşısında, her alanda daha da fazla uluslararası işbirliği yapmaktan başka bir çözüm yok" diyen Margallo, İspanya'nın Fransa'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Öte yandan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un da Fransa Başbakanı Manuel Valls ile telefon görüşmesi yaparak, Paris'teki saldırılardan dolayı Fransız halkına başsağlığı dileyip, durum analizi yaptıkları duyuruldu.

HOLLANDA'DA AÇIKLAMA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen silahlı ve bombalı saldırıların korkunç olduğunu söyledi.

Paris'te bu akşam yaşanan saldırılara ilişkin değerlendirmede bulunan Rutte, Fransız halkının acısını paylaştıklarını ifade etti.

Saldırıda çok sayıda kurbanın olduğuna işaret eden Rutte, "Bu gerçekten korkunç, Hollanda Fransa'nın acısını paylaşıyor" dedi.

Fransa'daki büyükelçileri kanalıyla gelişmeleri yakından takip ettiklerine işaret eden Rutte, Fransa'ya yardıma hazır oldukları mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise saldırıların dehşet verici olduğunu dile getirdi. Kelimelerin yetersiz kaldığını kaydeden Koenders, Fransa ile yan yana olduklarını da ifade etti.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan silahlı ve bombalı saldırılardan derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Kremlin Basın Sözcüsü Dimitry Peskov, Paris'teki saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, Putin'in saldırılardan derin üzüntü duyduğunu, bu olayları yapanların cezalandırılması için her türlü yardıma hazır olduğunu ifade etti.

Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Fransa halkının yanında olduğunu belirtti.

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris'te gerçekleşen saldırılarla ilgili olarak derin bir üzüntü duyduğunu belirtti.

Merkel yaptığı yazılı açıklamada, Paris'ten gelen haber ve görüntülerden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu vurgulayarak, ''Kalbim, muhtemelen bir 'terör' saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ve Paris'teki tüm insanlarla beraber. Fransa hükümetiyle irtibat halindeyiz ve kendilerine Almanya'daki insanların Fransa ile dayanışma içerisinde olduğunu ilettik'' ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier de sosyal paylaşım sitesinde Twitter hesabında, ''Paris'te suçsuz öldürülenlere ağlıyoruz. Ancak hiçbir zaman nefretin, fanatizmin ve şiddetin önünde eğilmeyeceğiz'' ifadelerini paylaştı.

İTALYA'DAN AÇIKLAMA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin, Paris'teki kurbanlar için ağladığını ve Fransız kardeşlerinin acısını paylaştığını belirtti.

İtalyan haber ajansı ANSA'da yer alan habere göre, Paris'teki saldırılara ilişkin gelişmeleri Başbakanlık Sarayı'ndan takip eden Renzi, "İtalya, Paris'teki kurbanlar için ağlıyor. Fransız kardeşlerinin acısını paylaşıyor. Kalbinden vurulan Avrupa, barbarlığa karşı tepki göstermeyi bilecektir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Renzi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda da "Avrupa'daki, Paris'teki menfur saldırı karşısında Fransız kardeşlerimizle birlikteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Twitter iletisinde, 'terör' saldırısıyla sarsılan Fransa'ya yakınlığını belirtirken, 'terör'e karşı bir olma çağrısı yaptı.

Olayları endişe ve derin bir acıyla takip ettiği belirtilen İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın da Fransız mevkidaşı Françoise Hollande'a taziye ve dayanışma mesajı gönderdiği kaydedildi.

İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun da Paris'teki saldırıların ardından sabah saatlerinde güvenlik kabinesini toplayacağı ve İtalya'daki son güvenlik tedbirlerini gözden geçireceği bildirildi.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan saldırıları kınadı.

Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, "bu alçak 'terör' saldırısını" kınayan Ban Ki-mun, Bataclan tiyatrosunda rehin alınanların da derhal salınmasını istedi.

Saldırganları yargı önüne bir an önce çıkaracakları konusunda Fransız otoritelerine güvendiğini vurgulayan Ban, saldırıda ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletti, Fransa halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi de saldırıyı basın bildirisi ile kınadı. Bildiride Konsey, "korkak ve barbarca gerçekleştirilen saldırıyı" en şiddetli biçimde kınayarak, Fransa halkı ve hükümetine taziyelerini sundu.

Konsey, 'terör' saldırısının sorumlularının yakalanarak yargı önüne çıkarılmasının önemini vurguladı.

BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft da yazılı açıklamasında, saldırıyı kınayarak, tüm dünyanın bu korkunç saldırıya karşı Fransa ile dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

Lykketoft, "Hepimiz bu gaddarlığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Bu vahşete teslim olmayacağız çünkü bunun modern dünyada yeri yok" ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara