Dolar

32,3611

Euro

34,7583

Altın

2.439,02

Bist

10.014,95

Türk bilim insanının şirketi, koronavirüs aşısı için Çin ve Amerikan ilaç devleriyle anlaştı

Almanya'nın Mainz kentinde faaliyet gösteren ve dün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının geliştirilmesi için Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile anlaşma yaptığını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, bugün de ABD'nin ilaç devi Pfizer ile iş birliğini artırma konusunda anlaşma imzaladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 15:50:16

Türk bilim insanının şirketi, koronavirüs aşısı için Çin ve Amerikan ilaç devleriyle anlaştı

BioNTech tarafından yapılan açıklamada, iki şirket, BioNTech'in mRNA tabanlı “BNT162' aşısının geliştirilmesinde ortak çalışacak.

Şirketler arasındaki bu iş birliğinin Kovid-19'a karşı muhtemel aşının geliştirilmesini hızlandıracağı vurgulanan açıklamada, söz konusu aşının klinik testlerine nisan sonlarında başlanacağı belirtildi.

BioNTech ile Pfizer arasındaki anlaşma Çin dışında aşının geliştirilmesi ve pazarlanmasını kapsarken, her iki şirketin ABD ve Almanya'daki laboratuvarları da söz konusu aşının araştırılması için ortak kullanılacak.

Açıklamada, şirketlerin grip aşılarının geliştirilmesi konusunda 2018'den beri iş birliği yaptıkları hatırlatılarak, Kovid-19 aşısı için iş birliğinin hemen başlayacağı ve anlaşmanın finansal koşullarının önümüzdeki birkaç hafta içinde belirleneceği ifade edildi.

"KÜRESEL ÇABA ŞART"

Açıklamada görüşlerine yer verilen BioNTechÜst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, “Bu (Kovid-19), küresel bir çaba gerektiren global bir salgın. Pfizer ile güçlerimizi birleştirirken, dünya çapında ihtiyaç duyan insanlara Kovid-19 aşısı sunma çabamızı hızlandırabileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

BioNTech, dün de Kovid-19 aşısı için Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile iş birliği anlaşması yapmıştı. İki şirketin, BioNTech'in mRNA tabanlı “BNT162' aşısının geliştirilmesinde, klinik testlerinin yapılmasında ve pazarlanmasında Çin'de ortak çalışacağı belirtilmişti. Geliştirilecek aşının ilgili kurumlardan gerekli onayları aldıktan sonra, Fosun Pharma tarafından Çin'de pazarlanacağı BioNTech'in de Çin dışında aşının haklarını elinde bulunduracağı kaydedilmişti.

ŞİRKETİN HİSSELERİ YÜZDE 30 ARTTI

2008'de kurulan BioNTech, kanser gibi ciddi hastalıklara yönelik ilaç geliştirmek için çalışmalar yapıyor. Şirket, hisselerini geçen yıl ABD'de Nasdaq borsasında 15 dolardan halka arz ederek, 150 milyon dolar toplamıştı. Şirketin değeri ise 3,39 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Pazartesi şirketin hisseleri Fosun Pharma ile anlaşmasını duyurmasından sonra yaklaşık yüzde 30 değer kazanarak 40 dolar seviyesine yükselmiş ve şirketin değeri de 9 milyar doların üzerine çıkmıştı.

ÇİN'DE AŞIYI DENEMEK İÇİN ONAY ALINDI

Öte yandan, Çin devlet medyasında yer alan haberlere göre, Çin, yeni koronavirüs aşısı için ilk deneye onay verdi.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Askeri Tıp Akademisinden bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen aşının güvenlik, etkinlik ve kalite denetimlerinden geçirildiği, ayrıca kitlesel üretim için ön hazırlıkların başladığı belirtildi.

GELİŞTİRİLEN AŞI, 'ALT BİRİM AŞI' ve HASTALIĞA YOL AÇMIYOR

Çin Askeri Tıp Akademisinden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir alt birim aşı olduğu, içeriğinde yalnızca koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği ifade edildi.

Alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı görülüyor fakat potajen içeren aşılara göre daha zayıf bir koruma sağlıyor.

İLK AŞI AMERİKA'DA DENENDİ

Koronavirüse karşı farklı önlemler alan ülkelerde, farklı bilim kuruluşları aşı üzerinde çalışıyor. Amerika'nın Washington eyaletinin Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan bilimadamları ilk aşıyı geliştirdi ve denedi.

İlk aşı 43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller'e yapılırken, üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

1D0507C0-B50D-4945-905E-5CFAD4BA75CB_w1023_r1_s

ÇİN'DEN DÜNYAYA YAYILAN VİRÜS

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 150'den fazla ülke ve bölgede 180 binden fazla kişiye bulaştı. DSÖ'nün "pandemi" (küresel salgın) olarak nitelediği hastalık nedeniyle şu ana dek 7 bin 477 kişi hayatını kaybetti.

 

Haber Ara