Dolar

32,2434

Euro

34,8858

Altın

2.424,16

Bist

10.801,25

Suriyeli Muhalifler Cenevre'ye katılmayacak

Cenevre'deki Suriye görüşmerinin askıya alınmasının ardından Suriyeli muhaliflerden önemli bir açıklama geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-04 00:57:45

Suriyeli Muhalifler Cenevre'ye katılmayacak

Riyad'ın desteklediği Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (HCN) Başkanı Riyad Hicab, muhalefet heyetinin 4 Şubat'ta Cenevre'den ayrılacağını ve insani sorunların çözümüne yönelik ilerleme görmediği sürece de dönmeyeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın Cenevre'de devam eden görüşmelere 25 Şubat'a kadar ara verildiğini açıklamasının ardından, HCN Başkanı Hicab, Yüksek Müzakere Komitesi'nin yarın Cenevre'yi terk edeceğini söyledi. 

Hicab, BMGK'nın geçen yılın aralık ayında onayladığı 2254 sayılı kararında belirtilen hiçbir insani tedbirin hayata geçirilmediğini iddia etti.

Muhalefetin en başından kentlere yönelik kuşatmaların kaldırılmasını, sivillere saldırıları durdurmayı ve mahkumların serbest bırakılmasını talep ettiğini söyleyen Hicab, Suriye yönetimini görüşmeleri bozmakla suçladı.

'BİZE VE BM'YE ŞANTAJ YAPIYORLAR'

HCN Başkanı, Şam'ın baştan beri çözümü hedeflemediğini belirterek, "Cenevre'ye geldik ve müzakerelerin başarılı olmasını istedik ancak onlar müzakerelerin başarılı olmasını istemiyor. Rejim hiçbir şey yapmayarak zaman kazanmak istiyor" dedi. 

Hicab, "Rejim bize ve BM'ye şantaj yapıyor ancak biz buna izin vermeyiz"diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARINA GÜVENİYORUZ'

"Esad'ın Suriye'de geleceği yok" diyen Hicab, Suriye'deki iç savaşta İran askerlerinin savaşmasına ve Rusya'nın hava saldırılarına karşı olduklarını belirterek şunları söyledi: 

"Rejim meşruyetini kaybetti. Ülkede iktidar Rusların ve İranlıların elinde. Eğer bu rejim uluslararası hukuku göz ardı etmeye devam ederse yanıtımız var ve onu yakın günlerde göreceksiniz. Suriyeli özgürlük savaşçılarına tamamen güveniyoruz" dedi.



Haber Ara