Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

'Sisi hiçbir başarı elde edemedi'

Derrac, 'Sisi, istikrarı sağlayamadığı gibi güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlarında hiçbir başarı elde edemedi' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 12:32:58

'Sisi hiçbir başarı elde edemedi'

AA'nın haberine göre, Mısır'da eski Uluslararası İşbirliği ve Planlama Bakanı Amr Derrac, İbrahim Mihlib hükümetinin istifa etmediğini, aksine istifa ettirildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Sisi'nin kendisini görevden alma yetkisini elinde bulunduracağı için yeni parlamentodan" korktuğunu söyledi.

"Sisi, kendi iradesi dışında oluşturulacak parlamentodan korkuyor"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin anayasayı değiştirmek isteyebileceğini söyleyen Derrac, "Halihazırda yasama ve yürütme organları Sisi'nin elinde. Ancak mutlak lider olmak isteyen Sisi, Hüsnü Mübarek rejiminden sonra başka bir kanadın gelmesiyle kendi isteği dışında oluşturulacak parlamentodan korkuyor. Zira yeni kurulacak parlamento sahip olduğu yetkileriyle cumhurbaşkanını görevden alabilir" ifadelerini kullandı.

"Hala Sisi'nin meşruiyetini tanımayan ülkeler var"

"Mursi'ye darbe yapmasının üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Sisi, istikrarı sağlayamadığı gibi güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlarında hiçbir başarı elde edemedi" diyen Derrac, şunları dile getirdi:

"Sisi yönetimi, istikrarı sağlama konusunda başarısız oldu. Bu istikrarsızlık uluslararası ilişkiler alanında bile kendini gösterdi. Hala Sisi'nin askeri darbeyle geldiğini söyleyerek meşruiyetini tanımayan ülkeler var. Ekonomi alanında da hiçbir başarı kaydedilmedi. Bazı budalalara söyleyebileceği hayali başarılar dışında herhangi bir başarı yok. Aksine yüksek enflasyon oranı, bütçede açık, azalan nakit rezervleri var."

"Daha önce görülmemiş bir güvenlik zafiyeti yaşanıyor"

Mısır'ın siyasi alanda kötü durumda olduğunu belirten Derrac, "Aslında Mısır'da bir siyasi hayat yok. Partiler siyasi hayattan uzaklaştırılmış durumda, hükümette de temsil edilmiyor" şeklinde konuştu.

Parlamento seçimleri başlamadan rejime yakın tek bir partiden bahsedilmeye başlandığını aktaran Derrac, "Tüm bunların yanı sıra Sina'dan başlayarak ülke genelinde daha önce görülmemiş bir güvenlik zafiyeti yaşanıyor. Tüm alanlarda başarısızlık hakim" görüşünü dile getirdi.

"Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu"

Derrac, muhaliflerin durumu hakkında ise "1 milyon sene böyle kalsak da bu duruma teslim olmayacağız. Çünkü içinde bulunduğumuz felaket bir durum. Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu" diye konuştu.

Mevcut darbe yönetiminin ülkeyi geri götürdüğünü ifade eden Derrac, "Mevcut askeri yönetim bizi uzun yıllar geriye götürüyor. Biz belli hedeflerimizin gerçekleşmesi için 25 Ocak 2011 devrimine katıldık. Mısır'ın daha iyi bir ülke olması konusunda ısrarcıyız" ifadesini kullandı.

Derrac, Mısır sokaklarında yapılan yönetim karşıtı gösterilerin küçük ya da büyük çaplı ne olursa olsun önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eylemlerle halkın tamamının Sisi'nin meşruiyetini tanımadığı gösteriliyor. Ayrıca gösteriler, 2011'de olduğu gibi herhangi bir devrim yapılmak istendiğinde halkın etrafında toplanabilmesi ve katılması için imkan sağlıyor."

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, genel seçimlerin 14 ili kapsayan ilk aşamasının yurt dışında 17-18 Ekim'de, yurt içinde ise 18-19 Ekim'de, seçimin 13 ili kapsayacak ikinci turunun ise yurt dışında 21-22 Kasım, yurt içinde ise 22-23 Kasım'da yapılacağını açıklamıştı.

Haber Ara