Dolar

32,2167

Euro

34,6995

Altın

2.450,48

Bist

10.268,04

Ruslardan sonra Araplarda başladı! Türkiye'ye kötü haberi verdiler

2023 yılının 11 ayında Türkiye'yi ziyaret eden Arap turist sayısı değişmemiş olsa da, günübirlik kiralamaların artmasıyla konaklama sayısında yüzde 20'lik bir azalma yaşandı. Bu azalmada, ev sahibi konumundaki Arapların da etkisi büyük oldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 22:57:12

Ruslardan sonra Araplarda başladı! Türkiye'ye kötü haberi verdiler

Turizm sektörü, geçtiğimiz yıl Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelecek 6 milyon turist hedefine ulaşamamış olsa da, 11 aylık veriler bir önceki yıl ile benzer bir sayıda ziyaretçiye ulaşıldığını gösteriyor. Sektör temsilcileri, ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş olmadığını, ancak konaklama sektöründe önemli kayıplar yaşandığını vurguluyor. Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yüzde 20'sinin günübirlik evlerde konakladığı tahmin ediliyor.

Heysem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayman Maslamani, Türkiye'de ev satın alan Arapların ve günübirlik hizmetin artmasının, otel rezervasyonlarında yüzde 20'ye varan bir düşüşe neden olduğunu belirtti. Arap müşterilerin kısa süreli konut kiralamasıyla ilgili olarak Maslamani, "İstanbul'dan Trabzon'a, Bodrum'dan Antalya'ya her yerde durum aynı. Bu kayıt dışı konaklama nedeniyle oteller, misafirlerinin yüzde 20'sini kaybetti" dedi. Ayrıca, işletme ruhsatı olmayan evlerde yapılan konaklamaların kaçak turlara neden olduğunu da ekledi.

Heysem Turizm Başkanı, Boğaz hattındaki otellerin doluluk oranının yüzde 30-40 arasında seyrettiğini ifade ederek, "Her bütçeye uygun ev olduğundan, üst gelir grubundan ziyaretçiler lüks bir evde kalmak yerine bin dolara kadar olan evlerde konaklıyor. Bu durum, kaçak bir turizmin ortaya çıkmasına neden oldu ve kimseye fayda sağlamıyor" şeklinde konuştu.

Doğu Karadeniz'e yılda 1,5 milyon turistin geldiğini belirten Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş da, gelen ziyaretçilerin yüzde 20'sinin günübirlik kiralık evlerde konakladığını ifade etti. Toktaş, özellikle bu evlerin bir kısmının Körfez ülkeleri vatandaşları tarafından satın alındığını ve bu kişilerin evleri kendi ülkelerinden gelen vatandaşlara kiraya verdiğini söyledi. Otel misafir sayısındaki ciddi azalmanın altını çizdi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin önemli turizm pazarları olduğunu belirterek, son zamanlarda Arap turistlerin sıcak ve denize kıyısı olan destinasyonlara olan ilgilerinin arttığını söyledi. İstanbul'un yanı sıra Bursa, Bolu, Abant, Yalova, Giresun ve Trabzon gibi bölgelerin de Arap turistlerin tercihleri arasında olduğunu belirtti.

Arap turistlerin sayısında bir düşüş olmamasına rağmen, 2023'te gelen turistlerin bileşiminde önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Bahreyn'den gelen turist sayısının yüzde 34,8 azaldığı, Katar'da yüzde 26,5, Kuveyt'te yüzde 24,2, Ürdün'de yüzde 21,9, BAE'de yüzde 15,6 ve Lübnan'da yüzde 7,6 oranında düşüş yaşandığı belirlendi. Diğer yandan Suudi Arabistan'dan gelen ziyaretçi sayısının aynı dönemde yüzde 70 arttığı kaydedildi.

İstanbul'a Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısının 2022'de yaklaşık 3,3 milyon iken, 2023'ün 11 ayında bu sayının 2 milyon 963 bin'e düştüğü görülüyor. Özellikle kasım ayındaki ziyaretçi sayısındaki yüzde 22,32'lik düşüş dikkat çekiyor.

Ekomim

Haber Ara