Dolar

32,3407

Euro

34,8589

Altın

2.391,85

Bist

10.276,88

Rus gazı Yunanistan'dan Avrupa'ya

Rus doğalgazının Türk Akım boru hattıyla Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması için Moskova ve Atina arasında ön anlaşma imzalandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 12:53:57

Rus gazı Yunanistan'dan Avrupa'ya
 



Reuters'in haberine göre, Avrupa ülkelerinin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya, "Türk Akımı" üzerinden Yunanistan'a doğalgaz taşıma projesinde Atina hükümetiyle ön anlaşma imzaladı. Rusya ile bozulan ilişkileri nedeniyle Moskova'nın artık güvenilir bir hat olarak görmediği Ukrayna'yı by-pass etmesi planlanan projeyi iki ülke ortak sahiplenecek.

"AB'ye karşı tutum değil"

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki imza töreninde Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, projenin Rusya kalkınma bankası VEB tarafından finanse edileceğini açıkladı.

Lafazanis, Yunanistan'ın bu zor dönemde desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti, Rusya ile girilecek ortaklığın AB ülkelerine karşı bir tutum olmadığını vurguladı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna sınırından geçen askerlerinin olması nedeniyle AB ülkeleri Rusya'ya sert ekonomik yaptırımlar uygulamış ve Rusya ile AB'nin ilişkileri bozulmuştu.

Türk akımı

Henüz Ankara ile resmi anlaşma imzalanmamış olsa da, "Türk akımı" senede 63 milyar küp gazı Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz üzerinden geçirmeye hazırlanıyor.

Enerjinin Avrupa'ya sevki için Yunanistan - Türkiye sınırında bir enerji merkezi oluşturulacak. Yunanistan'ın bu hamlesine henüz AB ülkelerinden bir yanıt gelmedi.

Türk Akım'ının yanı sıra Baltık Denizi üzerinden iki yeni doğalgaz hattı projesi üzerinde çalışan Rus enerji şirketi Gazprom'un CEO'su Aleksey Miller, bu iki yeni hattın Türk Akım'a rakip olmayacağını belirtti.

Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığı



Avrupa ülkelerinin Rus gazına bağımlılığı

Rus gazının en büyük alıcısı konumundaki Avrupa ülkeleri, Ukrayna krizi nedeniyle yeni güzergâh arayışındaki Rusya'nın Güney Akım Projesi'ni kullanma fikrine sıcak bakmamış, proje aralık ayında iptal edilmişti.

Haber Ara