Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Netanyahu'nun konutu önünde 'barış orucu'

Filistin ile barış görüşmelerinin yeniden başlamasını isteyen İsrailli bir grup kadın, Başbakan Netanyahu'nun konutu önünde 'sembolik açlık grevi' yapıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-12 13:31:37

Netanyahu'nun konutu önünde 'barış orucu'

Gazze saldırılarına tepki gösteren ve Filistin'le barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını isteyen İsrailli bir grup kadın, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutu önünde sembolik "açlık grevi" yapıyor.

İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği ve çoğu sivil 2 binden fazla Filistinlinin hayatına mal olan saldırılara tepki gösteren bir grup İsrailli kadın, 8 Temmuz'dan bu yana Kudüs'te Netenyahu'nun konutu önünde kurdukları çadırlarda başlattıkları eylemlerini dönüşümlü olarak sürdürüyor.

İsrail vatandaşı bazı Filistinli kadınların da destek verdiği ve eylemlerine 26 Ağustos'a kadar devam edeceklerini belirten gruptakiler, Netanyahu hükümetinden kesintiye uğrayan Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını istiyor.

Yaklaşık bir yıl önce "Kadınlar Barış Başlatıyor" (Women Wage Peace) adı altında örgütlenen aktivistlerin dönüşümlü olarak, "İsrailli politikacılara baskı için" 50 saatlik "oruç" tutuyor.

"Savaştan bıktık"

Eyleme katılan İsrailli Aura Hammer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzeydeki Celile kentinden geldiğini belirterek, "İşimi gücümü bırakarak buraya geldim. Çünkü İsrail hükümetinin barış anlaşmasına ulaşmak için adım atmasını talep ediyorum. Daha önce barış için diyalog süreci vardı ancak şimdi sadece savaş var. Bundan bıktık artık" dedi.

Çadırda 50 saat "oruç tutarak" geçen yıl "50 gün süren" Gazze savaşını andıklarını dile getiren Hammer, "Yenisi başlamadan önce savaşı durdurmayı denemeliyiz. Bizler kadınız, anneyiz ve barış istiyoruz. Uğraşmadan barışa ulaşılamaz" diye konuştu.

"Radikal gruplardan oluşan İsrail hükümetini barış yönünde adım atmaya sevk etmeyi başarabilecek misiniz?" sorusunu, "Bunu sadece ümit edebilirim ancak halkın üzerinde etkili olduğumuzu biliyorum" diye cevaplayan Hammer, şunları kaydetti:

"Önceki gün İsrailli 27 milletvekili bizi ziyaret etti. Dolayısıyla birşeyleri değiştirebileceğimizi ümit ediyorum. Her hükümetin olduğu gibi bizim hükümetimizin de çözmesi gereken birçok sorun var. Ekonomik sorunlarımız var, işsizlik var. Dini sorunlar var. Bununla birlikte eğer barışa ulaşabilirsek, problemlerimizin sayısının çok daha azalacağına inanıyorum."

"İsraillilerin radikalleşmesinden endişeliyim"

Eyleme destek veren Batı Kudüs'te Yahudi ve Filistinlilere hizmet veren "David Yallin Akademi" adlı bir öğretmen okulunda görev yapan Ruth Bar-Sinai ise İsrail toplumunun giderek radikalleşmesinden "son derece endişeli" olduğunu söyledi.

İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren Bar-Sinai, "Hükümetin sadece savaş yöntemiyle bir yere varmayı denemeyi bırakması gerektiğini düşünüyorum. İsraillilerin zihninde yıllardır tek yolun savaş olduğu kanısı var. Bizler ise her iki tarafın üzerinde mutabık kalabileceği bir barış anlaşmasına ulaşabilme ihtimalinden yanayız. Hükümet sadece savaş yöntemiyle bir yere varmayı denemeyi bırakmalı"dedi.

Haber Ara