Dolar

34,9531

Euro

36,6087

Altın

3.019,92

Bist

10.058,63

Netanyahu Kerry'nin barış planını reddetmiş

İsrail-Filistin çatışmasının çözümü için ABD öncülüğünde geçtiğimiz sene tasarlanan bir barış planının, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-20 13:32:45

Netanyahu Kerry'nin barış planını reddetmiş

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail'de yayın yapan Haaretz Gazetesi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, geçtiğimiz yıl 21 Şubat'ta Ürdün'ün güney kasabalarından Akaba'da gerçekleşen gizli bir toplantıda eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından gündeme getirilen İsrail-Filistin barış planını reddettiğini duyurdu.

NEDEN REDDETTİ?

Gazete, muhalefetteki Siyonist Birlik Partisi ile birlik hükümeti kurma çalışmalarına zemin oluşturduğunu belirttiği planın, Netanyahu'nun iktidardaki sağ koalisyondan destek almakta zorluk çekeceği gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı.

GİZLİ TOPLANTI

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde görev almış üst düzey yetkilileri kaynak gösteren gazete, toplantıda Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin de yer aldığını iddia etti. Haaretz, Filistin Devlet Başbakanı Mahmud Abbas'ın toplantıya katılmadığını fakat Kerry tarafından bilgilendirildiğini belirtti.

Gazete, Mısır ve Ürdün'ün bölgenin diğer önemli Arap devletleri Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ni desteğini kazanmak için zirveye çağırıldığını iddia etti. Haaretz ayrıca, Kerry'nin Kral 2. Abdullah'tan, iki yıla yakın süredir çökmüş durumda olan barış görüşmelerinin ABD öncülüğünde tekrar başlaması için Filistin lideri Abbas üzerinde baskı kurmasını istediğini ifade etti.

'İKİ DEVLETLİ, İKİ HALKLI ÇÖZÜM'

Haaretz, söz konusu planın içerdiği ilkelerin, Kerry'nin geçtiğimiz Aralık ayında Ortadoğu'daki çatışmalar üzerine gerçekleştirdiği konuşmanın içerdikleriyle aynı olduğunu öne sürdü. Gazeteye göre barış ilkeleri şunlardı:

İki devletli iki halklı çözüm, komşu Filistin devletinin güvenli ve tanınmış sınırlarının çerçevesinin belirlenmesi, İsrail'in Yahudi devleti olarak tanınmasına uygun olarak Filistinli mülteciler için adil ve makul yerleşimler, Kudüs'ün statüsü dahil olmak üzere tüm tartışma konularının çözüme kavuşturulması.

"NETANYAHU, TARİHİ FIRSATTAN KAÇTI"

Öte yandan, Siyonist Birlik Partisi lideri İzak Herzog da konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Channel 10 News'e konuşan Herzog, söz konusu barış girişiminin tarihi bir fırsat olduğunu fakat Netanyahu'nun bundan ‘kaçtığını' söyledi.

"HÜKÜMETE KATILMAMI İSTEDİLER ÇÜNKÜ NETANYAHU'YA GÜVENMEDİLER"

"Zirvenin ardından, Netanyahu ile iki gün süren görüşmeler için bir araya geldim. Koalisyon görüşmeleri sırasında ilan edilmesi ve Knesset'e (İsrail parlamentosu) sunulması planlanan bir belgeyi hazırlamaya başladık.” diyen Herzog, Netanyahu ile görüşen liderlerin ona güvenmediğini belirtti. Herzog sözlerini şöyle sürdürdü:

Netanyahu'nun görüşme teklifine olumlu cevap verdim. Çünkü, dünyadan ve bölgeden pek çok önemli lider, ciddiyetimin kanıtı olarak benden hükümete katılmamı istedi. Çünkü onlar Netanyahu'ya güvenmedi.”

"NETANYAHU, LİKUD'UN DAĞILMASINDAN KORKTU"

Netanyahu ile 5 veya 6 ilke üzerine mutabık kaldık. Filistinlilerden ayrılma, duvar inşasının(Batı Şeria'daki) tamamlanması, yerleşim blokları haricinde inşa faaliyetinin durdurulması ve bölgesel inisiyatif(Ürdün'deki toplantı) bunlardan bazılarıydı. Fakat, Netanyahu sonrasında Yariv Levin'i görüşmelere dahil etti. Levin, Netanyahu'yu önce yerleşim bloklarını konuşmaktan, sonrasında ise Likud'u(Netanyahu'nun partisi) dağıtacağı için belgeyi Knesset'e sunmaktan vazgeçirdi.”

Netanyahu, Siyonist Birlik ile koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasında sonra, Avigdor Lieberman'ın Yisrael Beytenu (Evimiz İsrail) Partisi'ni hükümete dahil etmiş ve Lieberman savunma bakanı olmuştu.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara