Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mısır'ın Nil Nehri'ndeki su payı 5 milyar metreküp azaldı

Mısır Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı, Nil Nehri'ndeki yıllık payın bu sene 5 milyar metreküp azaldığını ve bu sebeple acil durum ilan edildiğini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-01 11:20:36

Mısır'ın Nil Nehri'ndeki su payı 5 milyar metreküp azaldı

TIMETURK | HABER MEREZİ

Egypt Today'in aktardığı habere göre Mısır Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı Planlama Dairesi Başkanı Eman el-Sayed, yaşanan sorunun Etiyopya dağlarından Nil'e ulaşan yıllık yağmur suyu miktarının azalması olduğunu söyledi. İlan edilen acil durumun öncelikli sebebi içme suyu temini.

Sulama Sektörü Başkanı Abdullatif Halid yaptığı açıklamada Mısırlıların içme suyu tüketiminin 7 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe yükseldiğini açıkladı. Ülkede sanayi saaliyetleri içinse 8 milyar metreküp su tüketiliyor.

SU KITLIĞI TEHLİKESİ

Mısır, her yıl Nil Nehri'nden 55.5 milyar metreküp su temin ediyor. Bu da Nil'in yüzde 60'ı anlamına geliyor. Fakat iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yıllarda bu oranda azalma bekleniyor.

TÜKETİM ve ÜRETİM ARASINDA 21 MİLYAR METREKÜP FARK

Habere göre Mısır yönetimi, su tüketimi ve üretim arasındaki yıllık 21 milyar metreküplük boşluktan rahatsız.

PİRİNÇ EKİMİ İÇİN DE ÖNLEM ALINACAK

Öte yandan pirinç ekiminde kural ihlallerine yönelik de izleme kampanyası başlatıldı. 2018'in Mayıs ayında suda yetişen mahsüller için alan belirleme konusunda 1966 sayılı Tarım Kanunu'nda değişiklikler yapılmıştı.

NİL HAVZASI ve SU ANLAŞMAZLIĞI

Sömürge döneminde (1929) Mısır ile İngiltere arasında imzalanan bir anlaşmayla Mısır'a Nil'in sularının yüzde 80'inini kullanma hakkı verilmişti. Mısır ile Sudan ise 8 Kasım 1959'da iki ülkenin Nil Nehri'nden yüzde 90 oranında kullanım hakkı belirledikleri bir anlaşma imzalamıştı.

Nil nehri sularından faydalanmaya ilişkin havzada uzun yıllardır devam eden sorunları çözmek amacıyla 1999'da Nil Havzası İnisiyatifi (Nile Basin Initiative: NBI) adı altında bir oluşum kuruldu ancak bu oluşum, havza sorunlarını çözme konusunda başarılı olamadı.

2010 yılında Etiyopya, Kenya, Uganda, Ruanda ve Tanzanya arasında Nil sularının paylaşımını düzenleyen ve "Entebbe" olarak bilinen çerçeve anlaşması imzalandı. Mısır ve Sudan ise 1929-1959 yıllarında imzalanan anlaşmaları esas aldıklarını belirterek, kendilerine düşen payın azalmasına sebep olacağı gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı kabul etmedi.

Güneyden kuzeye doğru akan, Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbera Nehri olmak üzere 3 ana kolu bulunan Nil, 6,825 kilometre ile dünyanın en uzun nehri ünvanını taşıyor. Nil nehri havzası 2,9 milyon kilometrekare alanı ile Afrika kıtasının yüzde 10'una denk geliyor. Nil nehrinin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük yüzde 60'ı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke.

Nil Havzası ülkeleri şu şekilde: Tanzanya, Kongo, Burundi Demokratik Cumhuriyeti , Ruanda, Kenya, Uganda, Güney Sudan, Suda n, Etiyopya, Eritre, Mısır.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara