Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Mahalli: PYD'nin Şam'a vefa borcu var

Suriyeli gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli, Kürtlerin Suriye rejimine vefa borcu olduğu yönünde yorumda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-07 05:16:14

Mahalli: PYD'nin Şam'a vefa borcu var

Suriye'de gelinen son durumu değerlendiren, Suriyeli gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli'ye göre sahada ABD-Rusya koordinasyonu var, ama aslolan Bağdat'ta Irak, Rusya, İran ve Suriye koordinasyon merkezi. Suriye'nin kuzeyinde nüfus dengesinin Kürtlerin federasyonuna geçit vermediğini söylerken Suriyeli Kürtlerin Şam'la savaşmayacağını öngören Mahalli, "Suriye devleti olmasaydı PYD de olmazdı" yorumunu yaptı.

Sputnik'te yer alan bilgide; Esed'in 2011'de olayların başladığı ilk günlerde PYD'yi de Şam'a çağırıp konuştuğunu, onların ise devlete karşı ayaklanmayacaklarını ilettiklerini anlatan Mahalli, “Kürt tarihinin tümünde Irak'ta, Türkiye'de ve İran'da Kürtler hep devele karşı ayaklanmışlardır, yani hep savaş yapmışlardır bulundukları ülkelerde. Ama Suriye'de hiçbir zaman olmadı bu. Kürtlerin Suriye devletiyle ilişkilerinde böyle bir alerji yoktur. Kürtlerin Halep'teki Şeyh Maksud mahallesi en zengin yerdedir, Şam'ın göbeğindedirler” diye konuştu. 

Suriye'de Kürtlerin, özellikle de PYD'nin devlete ‘vefa borcu' olduğunu söyleyen Mahalli, “Çünkü Suriye devleti olmasaydı PYD, PKK da olmayacaktı. Abdullah Öcalan kaçtığında 1980'de Suriye'ye gitti, 1998'e kadar oradaydı. PKK'yı PKK, PYD'yi PYD yapan aslında (baba) Esad iktidarı” anımsatması da yaptı.

'TÜRKİYE'DEKİ KÜRT HAREKETİ SURİYE'DEKİNİ BELİRLER'

Suriye'deki Kürtlerin de geleceğini Türkiye'deki Kürt hareketinin belirleyeceği öngörüsünde bulunan Mahalli şöyle konuştu:

"Batı'da, ABD'de Türkiye ile ilgili tezgah çevriliyorsa, PKK ile ilgili, Kürt ayaklanmasıyla ilgili, o zaman Suriye'deki PYD ve Kürt hareketinin olası geleceği hakkında bir şey söyleyebiliriz. Suriye'de 2 milyon Kürt, teknik olarak orası bir federal bölge olamaz, coğrafi anlamında söylüyorum. PYD'nin ana kökeni PKK'dır. Bunun için PKK, PYD'yi etkileyecektir, Suriye'nin geleceğini etkileyecektir. PKK ve Kürt hareketinin geleceği yarın öbür gün olası gelişmeleri de etkileyecektir. Barzani bitmiştir. Barzani'nin uluslararası politik merkezlerde değeri kalmamıştır. Zaten şu anda başkan bile yok. Hiçbir şey değişmez.”

Haber Ara