Bağımsızlık ilanı sonrası görevine son verilen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya merkezi hükümetinin aldığı kararları tanımadıklarını, özgür bir ülke için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Puigdemont, merkezi hükümetin Katalonya'yı doğrudan yönetme kararının yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez konuştu.
Katalan televizyonu TV3'te yayınlanan konuşmasında Puigdemont, merkezi hükümete bölgeye doğrudan müdahale hakkı veren anayasanın 155. maddesinin işleme konulmasının, Katalanların iradesine bir saldırı ve demokrasiye aykırı olduğunu ifade etti. Katalonya Merkezi Yönetimi Parlamentosu, önceki gün yapılan oylamada bağımsızlık ilan etmiş, merkezi hükümet de buna tepki olarak Puigdemont dahil Katalan yetkilileri görevden almış ve bölgeyi doğrudan kontrol etmeye başlamıştı.
SAVUNMAYA ÇAĞIRDI
Merkezi hükümetin aldığı kararları tanımadıklarını açıklayan Puigdemont, Katalanların, “yeni cumhuriyetlerini” sorumluluk içinde savunmaya devam etmesini istedi. Katalanlara tepkilerini şiddete başvurmadan, demokratik yollardan göstermeye çağıran Puigdemont, “Özgür bir ülke inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. Öte yandan Puigdemont'un konuşması sırasında arkasında Katalan ve Avrupa Birliği (AB) bayraklarına yer verilirken, İspanya bayrağının bulunmaması dikkat çekti.
SANTAMARİA GETİRİLDİ
İspanya hükümeti ise alınan önlemleri uygulamaya koydu. Madrid hükümeti, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya'daki yerel hükümetin üyelerini görevden alarak yerlerine kendi bakanlarını görevlendirdi. Resmi gazete'de yayınlanan kararnameye göre, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras'ın yerine İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria getirildi. Yerel hükümet bakanlıkları da bundan sonra merkezi hükümetin bakanlıklarına bağlı olacak.
Santamaria, bağımsızlık referandumunda, polisin şiddet uygulamadığını söyleyerek tepki çekmişti. Merkezi hükümetten yapılan açıklamada, Katalonya'da 21 Aralık'ta yapılacağı duyurulan erken yerel seçimden sonra kurulacak yeni hükümete görevlerin teslim edilmesinin öngörüldüğü vurgulandı. İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido ise Katalonya polis gücü Mossos d'Esquadra'nın başında olan Josep Lluis Trapero'yu görevden aldı. Reuters'a göre, Mossos d'Esquadra'daki polislere bu kriz sırasında nötr bir pozisyon almaları söylendi.
GÖREVİ GASP İDDİASI
İspanya Başsavcısı'nın “devlete karşı ayaklanma” iddiasıyla Puigdemont ile diğer hükümet üyeleri, Katalonya yerel parlamentosunun divan kurulu üyeleri ve gizli oylama ile alınan tek taraflı bağımsızlık ilanında “evet” oyu kullananlar hakkında Yüksek Mahkeme'ye dava açma talebinde bulunacağı açıklandı. İspanyol basını, Katalonya'daki ayrılıkçı siyasetçilerin 30 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceklerini yazdı. Puigdemont'un görevinden alınmasına karşı direniş göstermesi halinde “kamu görevini gasp etmekle” suçlanabileceği iddia edildi.
İSPANYOL BASINI 'AYAKLANMA' DEDİ
İspanyol basını, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını “ayaklanma” olarak gösterdi. Basın genel olarak Madrid hükümetinin yanında yer aldı. El Pais, “Katalonya parlamentosu demokrasiye darbe vuruyor. Devlet, ayaklanmayı boğuyor”; El Mundo, “Ayaklanmayı durdurmak için anayasal müdahale. 55 günlük 155. madde”; ABC, “İspanya darbenin başını kopartıyor. Bakanlar Kurulu, Katalonya yerel hükümetini feshedip, 21 Aralık'ta Katalonya'da erken seçim açıkladı”; La Razon, “İsyan karşısında yasa.”; La Vanguardia, “Rajoy, 21 Aralık'ta seçime gitmek için Katalonya yerel hükümetine müdahale etti. Bundan sonra söz Katalanların” başlıklarını attı.
Katalonya'da ayrılıkçıları destekleyen gazetelerden El Punt Avui ise “Merhaba Cumhuriyet”; Diari, “Bağımsızlık, feshedilme ve seçim”; Ara “Cumhuriyet ilan edildi Katalan hükümeti feshedildi” gibi başlıklar kullandı.