Dolar

32,3834

Euro

34,6028

Altın

2.390,59

Bist

10.045,74

Katalonya'da referandum kampanyaları başladı!

Katalonya, İspanya hükümetinden gelen yoğun eleştirilere rağmen bağımsızlık referandumu kampanyalarını başlattı. Savcılık polise, Katalonya'daki seçim broşürleri, seçim sandıkları ve diğer belgere el koyma talimatını verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-15 17:18:37

Katalonya'da referandum kampanyaları başladı!

Katalonya Özerk Yönetimi bağımsızlık referandumu kampanyalarını boğa güreşleriyle ünlü Tarragona'daki arenada başlattı. Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont'in başlattığı kampanya etkinliğine 8 bin kişi katıldı. Etkinliğe "Bağımsızlık", "Referandumda oy kullanacağız", "Korkmuyoruz" sloganları damgasını vurdu.

PROTESTO EDİLDİ

Çok sayıda vatandaş arenaya giremedikleri için kapı önünde toplanarak, kampanyaya destek verdiler. Bunun yanı sıra referanduma karşı olanlar da arena önünde toplandı. Bazıları, "Bu yönetim bütün Katalonların hükümeti değil" açıklamasını yaptı.

Barselona Belediye Başkanı açılıştan kısa bir süre önce kampanyanın arkasında olduklarını söyleyerek, referandumun Barcelona'da da yapılacağını açıklamıştı. Barcelona'nın verdiği destek bağımsızlık çabalarında büyük önem taşıyor.

SAVCILIKTAN BELGELERE EL KOYMA KARARI

İspanya Başsavcılığı referandumun yapılmasını isteyen 700'den fazla belediye başkanını ifade vermeye çağırdı. Söz konusu belediye başkanlarının kamuya ait mali kaynakları ve görevlerini kötüye kullanma suçlarından ceza alabilecekleri belirtiliyor. Savcılık polise Katalonya'daki seçim broşürleri, seçim sandıkları ve diğer belgere el koyma talimatını da verdi.

MADRİD REFERANDUMU YASADIŞI İLAN ETMİŞTİ

Madrid hükümeti de 1 Ekim'de yapılması planlanan referandumu yasadışı ilan etmişti. Bu açıklamaya rağmen Katalonya'daki yaklaşık bin belediye başkanı oy kullanılması için yer tahsis edeceklerini açıkladılar.

İspanya Anayasa Mahkemesi, Başbakan Mariano Rajoy'un girişimi üzerine geçen hafta perşembe günü 1 Ekim'de düzenlenecek bağımsızlık referandumunu beş aylığına askıya alma kararı vermişti. Anasaya Mahkemesi hakimleri bu süre zarfında bağımsızlık referandumunun "İspanya'nın bölünmezliği" ilkesi uyarınca İspanya Anayasası'nın ihlali anlamına gelip gelmeyeceğini inceleyecek.

SONUÇLAR HUKUKEN GEÇERLİ SAYILMAMIŞTI

Anayasa Mahkemesi Katalonya'da 2014 yılında yapılan referandumu yasaklamış, bunun üzerine gayrıresmi halkoylaması yapılmış ve oylamaya katılanların çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Referandum sonucu hukuken geçerli sayılmamıştı.
İspanya'nın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası'ndaki payı yüzde 20'yi bulan Katalonya'nın bağımsızlığından yana olanlar, İspanya'nın fakir bölgelerine yaptıkları mali yardımların ekonomik gelişmeyi yavaşlattığı tezini savunuyor.

Haber Ara