Dolar

32,1799

Euro

34,9682

Altın

2.507,70

Bist

10.895,25

Endonezya’da ecdada vefa

Endonezya’nın Açe eyaletinde Osmanlı Mezarlığı’nın bakımını ve bekçiliğini yapan Azimah Abdülaziz, II. Selim tarafından gönderilen belgeleri özenle saklıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-15 17:50:47

Endonezya’da ecdada vefa

Endonezya'nın Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'deki Osmanlı Mezarlığı'nın (Selahaddin Mezarlığı) bakımını ve bekçiliğini yapan Azimah Abdülaziz, Osmanlı Padişahı II. Selim tarafından gönderilen belgeleri özenle saklıyor. Abdülaziz, Türklere ait tarihi belgelerle malzemelerin, 2004'te meydana gelen deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinde büyük zarar gördüğünü anlattı.

TÜRK KIZILAYI RESTORE ETTİ

Tsunami felaketi sırasında tamamen yıkılan, Osmanlı komutanlarına, askerlerine ait mezarların Türk Kızılayı tarafından restore edildiğini aktaran Abdülaziz, “Osmanlı padişahından buradaki askerlere gelen, bazıları ise gemide bulunan evrakın büyük bölümü tsunamide yok oldu. Elimizde kalan az sayıdaki tarihi belge ve malzemeleri özel bir yerde saklıyoruz” dedi.

BELGELER ÖZEL YERDE TUTULUYOR

Tarihi belgelerin kopyasını mezarlıkta bulunan müzede sergilediklerini dile getiren Abdülaziz, “Belge ve malzemelerin orijinali, olası bir deprem veya tsunamide zarar görmesin diye özel bir yerde tutuluyor. Bunları görev yaptığımız sürece saklayacağız. Bizden sonra mezarlıkta görev alacak çocuklarımıza, onların da çocuklarına bırakmasını arzuluyoruz” ifadesini kullandı.

 

Haber Ara