Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Katalonya Avrupa mahkemelerine başvurabilir

Anayasa hukuku profesörü Antonio Torres del Moral İspanya Hükümeti ve Katalonya yönetiminin anayasanın 155. maddesi kapsamında neler yapabileceklerini anlattı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-29 10:01:57

Katalonya Avrupa mahkemelerine başvurabilir

Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesi, anayasa hukuku profesörü Antonio Torres del Moral, özerkliği askıya alınan Katalonya'nın neler yapabileceğini Euronews'e anlattı. 

İspanya'daki Katalonya krizinin ardından bölgenin özerkliğinin askıya alınması için anayasanın 155. maddesinin devreye sokulmasıyla ülke tarihinde bir ilk yaşandı

Daha önce bir örneğinin olmaması sebebiyle sürecin nasıl işleyeceği ya da yasaların Madrid hükümetine ne kadar yetki tanıdığı, Katalonya yönetiminin ne tür yasal haklara sahip olduğu gibi soru işaretleri kafada yer etti. 

"KATALONYA İTİRAZ HAKKINI KULLANACAKTIR"

 İspanya'nın yeni sürecinde tarafların hangi yaptırımlara ve hakları kullanabileceğine dair değerlendirmelerde bulunan Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesi, anayasa hukuku profesörü Antonio Torres del Moral “Yasal açıdan bakıldığında, Katalonya yerel yönetimi merkezi hükümetin aldığı tüm önlemlere tepkisini, itiraz hakkını kullanarak gösterecektir. Örneğin, erken seçime gidilmesi kararını normal şartlarda özerk yönetimin başkanı alır. Ancak şu an özerklik askıya alınmış durumda, bu nedenle seçim kararını merkezi hükümet veriyor. Katalan yönetimi buna itiraz edebilir." dedi.

İKİNCİ ADIM: AİHM

Moral sözlerine "Yine normal şartlarda Anayasa Mahkemesi'nin her hangi bir konuyu sonuca bağlaması bir bir buçuk yılını alır. Fakat Katalonya konusunda kararlar 48 saat içinde alınıyor. Yani, mahkeme sürekli iş başında ve Katalonya ile ilgili meselelere öncelik tanınıyor." diyerek devam ederken Katalonya yönetiminin Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı itirazdan sonraki adımının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne veya Avrupa Adalet Divanı'na başvurmak olacağını, Buradan alınan neticeler merkezi hükümeti, Katalonya ile ilgili izlediği politikaları değiştirmeye zorlayabileceğini söyledi. 

 

Haber Ara