Dolar

32,2659

Euro

34,7169

Altın

2.402,99

Bist

10.336,50

İran’ın füzeleri BMGK'ya taşınacak

İran'ın balistik füze denemelerinin BMHK'ya taşınacağı bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-09 02:13:24

İran’ın füzeleri BMGK'ya taşınacak

ABD, balistik füze denemeleri yaptığını açıklayan İran'ın balistik füze denemelerinin teyit edilmesi halinde konuyu BMGK'ya taşıyacaklarını belirtti.

Sputnik'te yer alan bilgide; İran'ın ülkenin farklı noktalarındaki yeraltı rampalarından balistik füzeler denediğini açıklamasını değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Konunun farkındayız ve İran'ın birkaç balistik füzeyi denediğine yönelik raporları dikkatle değerlendiriyoruz” dedi.

Füze denemelerinin teyidinden sonra konuyu BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine taşıyacaklarını ifade eden bakanlık sözcüsü, raporların incelenmesinin ardından ABD'nin ‘uygun bir yanıt' vereceğini söyledi.

Washington, Ocak'ta son denemenin ardından İran'a füze programını hedef alan bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı.

​Denemelerin İran'ın "caydırıcı gücünü" ortaya koyduğunu duyuran Devrim Muhafızları'nın Uzay ve Havacılık birimi Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, denenen füzelerin 700 kilometre uzaklıktaki bir hedefi vurduğunu duyurdu.

ABD'nin ‘İran'ın füze programının ışıklarını söndürmeye çalıştığını' savunan Hacızade, "Muhafızlar, tehditlere boyun eğmez" dedi. 

Birleşmiş Milletler uzmanları füze denemelerinin ilgili Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu söylüyor.

1929 sayılı Güvenlik Konseyi kararıyla İran'ın nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili herhangi bir çalışma yürütmesi yasaklanmıştı. Ancak bu karar, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) ve Almanya'ya arasında varılan anlaşmanın iki ay önce yürürlüğe girmesiyle geçersiz ilan edildi. Bunun yerine yürülüğe giren 2231 sayılı karar, İran'a bu tür bir faaliyete girmeme 'çağrısında bulunuyor'.

İran ise nükleer silahının olmadığını ve füze geliştirme programına devam edeceğini söylüyor.

Haber Ara