Yıllık ortalama 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üreten ve 240 bin tonunu ihraç ederek 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor. 240 bin tonluk ihracatın yüzde 85'ten fazlasının yapıldığı Avrupa Birliği'nin (AB) kalıntı değerleri limitini düşürmesiyle zor duruma giren üzüm üreticisi ve tüccarı bu kez, İran üzümü tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
EN BÜYÜK ÜRETİCİ MANİSA
Türkiye'nin dünyaya sattığı kuru üzümün yüzde 95'ini üreten Manisa'da, çekirdeksiz kuru üzümde klor pirifoz-etil etkin maddesinin kalıntı limitinin AB tarafından 0,50 ppm'den, 0,01 ppm'e düşürülmesi ve üretimde kalite konulu istişare toplantısı düzenlendi.
ÇEKİRDEKİSİZ KURU ÜZÜMÜN YÜZDE 90'I AVRUPA'YA
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatıyla ilgili bilgi veren Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, "Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki üretim faaliyetleri ile ihracatında dünya lideri olduğu ülkemize her sezon 500 milyon dolara yakın döviz girdisi sağlayan toplam çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 90'a yakını Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.
DIŞ PAZARIN RAKİP ÜLKELERE KAPTIRILMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Rakip ülkelerin de boş durmadığını kaydeden Özkasap, konuşmasına şöyle devam etti: "Dış pazarın rakip ülkelere kaptırılmaması için kalite ve gıda güvenliğinde bizim yine onlardan önde olmamız gerekmektedir. Aksi takdirde ilaç firması, ilaç bayisi, üreticisi, tüccarı ve ihracatçısıyla hepimizin kaybetmesi riski bulunmaktadır.
İRAN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RAKİBİ
İran'ın üzümünü, daha önceleri Türkiye'den daha düşük fiyatlara sattığını belirten Özkasap, "Son yıllarda onların da bilgisi ve tecrübesiyle beraber pazarda bir isim payı oldu. En son ambargonun kalkmasıyla birlikte Avrupa pazarında ürünlerini satması ve değerlendirmesi tabi her kesim için bir rekabet unsuru oluşturacaktır" dedi.