Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran'dan Rusya'ya ve Suudi Arabistan'a petrol göndermesi

İran Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) temsilcisi Hüseyin Kazempour Ardebili, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol piyasasını ele geçirmek istediklerini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-15 22:05:05

İran'dan Rusya'ya ve Suudi Arabistan'a petrol göndermesi

İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) temsilcisi Hüseyin Kazempour Ardebili, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yaptırımları sonrası Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol piyasasını eline geçirmeye çalıştığını söyledi.

2012 yılında İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene tarafından yeniden OPEC temsilciliğine getirilen Ardebili, "Rusya ve Suudi Arabistan petrol piyasasında denge kurmaya çalıştığını iddia ediyor ancak aslında yaptıkları şey İran'ın payını bölüşmek." diye konuştu.

Amerikalı liderin uygulamaya koyacağı yaptırımlarla İran'ın küresel petrol pazarına girişini engelleyeceğini belirten Ardebili, bu durumun Suudi Arabistan ve Rusya'yı teşvik ettiğini, bu iki devletin petrol pazarını 'rehin' aldığını ifade etti.

Cumartesi günü Shana Haber Ajansı'na konuşan Hüseyin Kazempour Ardebili ayrıca Moskova ve Riyad hükümetlerinin yaptırım kararından dolayı oldukça memnun olduğunu ve bu durumun OPEC'in güvenilirliğine gölge düşüreceğini de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump Mayıs ayında verdiği kararla İran ile 5+1 grubunun imzaladığı nükleer anlaşmadan çekileceğini belirtmiş ve Tahran yönetimine ekonomik yaptırım kararı almıştı. İlk bölümü 7 Ağustos'ta başlayan yaptırımların ikinci etabı 5 Kasım'da devreye girecek. ABD, Kasım ayından itibaren İran'dan alınan petrol miktarını sıfıra indirecek. OPEC ülkeleri Temmuz ayında verdiği kararla petrol üretimini artıracaklarını açıklamıştı.

Haber Ara