Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İngiliz The Economist, şimdiden Mısır’ın çöküşü üzerine senaryo hazırladı!

Dünyaca ünlü İngiliz The Economist dergisi, Mısır devletinin darbeci Sisi rejimi altında çöküşünün Orta Doğu ve dünyada yeni bir kaosa yol açmasının etkileri ve muhtemel sonuçları neler olabileceği üzerine, bir haber yayınladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-07 10:28:34

İngiliz The Economist, şimdiden Mısır’ın çöküşü üzerine senaryo hazırladı!

 buyuk_78

Dünyaca ünlü İngiliz The Economist dergisi, Mısır devletinin darbeci Sisi rejimi altında çöküşünün Orta Doğu ve dünyada yeni bir kaosa yol açmasının etkileri ve muhtemel sonuçları neler olabileceği üzerine, bir haber yayınladı.

Dergi, eli kanlı darbeci Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, Mısır'ın yıkılması durumunda dünyanın benzeri görülmemiş bir devlet savaşçıları akışına şahit olacağını öngördüğünü söyledi.

Sisi sistemini finanse eden Körfez ülkeleri, özellikle Müslüman Kardeşlerin 2011 ve 2012'de seçimlere kazanmasından sonra korkuya kapıldılar ve 2013'de Mursi yönetiminin yıkılmasına kadar etkin bir şekilde Sisi'ye destek verdiler.

AVRUPA, MÜLTECİ KORKUSUNDAN MISIR'DAKİ
İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR

Dergi, Mısır Cumhurbaşkan Sisi'nin ABD'den, terör örgütü olarak gördükleri Müslüman Kardeşlerle mücadele için destek aldığını; Avrupa'nın ise Mısır'da bir kaos olursa
Akdeniz'de oluşacak milyonlarca mülteci akınlarından korktukları için Mısır'daki insan hakları ihlallerini görmezden geldiğini ileri sürdü.

Mısır'da, Lübnan ya da Irak'taki gibi mezhepsel çatışmalar yaşanmaması ve Libya ya da Yemen gibi bölgesel ve aşiretsel bölünmelere ve iç savaşlar olmaması, bu Mısırlıların güçlü ulusal anlayışı sayesinde oldu.

MISIR'DA REJİM BASKISI VE İŞSİZLİK
ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA

Ancak bütün bunlara rağmen Mısır halkı baskı nedeniyle hoşnutsuzluk içinde yaşıyor. Kırılgan ve acımasız bir askeri rejimin yanı sıra, gençler arasında işsizlik endişe verici bir artış yaşanıyor.

Dergi, Mısır'ın tarihi boyunca yaptığı tek özgür seçimleri kazanan İslamcıların, iktidardan, silah zoruyla indirilmesine halkın tepkisinin sürdüğünü belirtti. Bu arada Sisi'nin, 2030 yılına kadar iktidarda kalmasına izin verecek, haksız referandumun kabul edildiğini de dikkat çekti.

NİL NEHRİ SUYUNUN PAYLAŞIMI
SAVAŞA YOL AÇABİLİR

Mısır sosyal dokusunun çöküşünün en belirgin nedeni su kaybı. Aslında, Mısır'ın coğrafi alanı büyük çöl kesimlerinden oluşurken, başlıca demografik topluluklar Nil kıyılarında bulunuyor. Ardışık hükümetler tarafından kabul edilen su tüketim maliyetini azaltma politikası, su israfı zihniyetinin desteklenmesine katkıda bulunmuştur.

Şu anda elektrik üretmek için büyük bir baraj inşa eden Etiyopya gibi ülkeler, Nil'den daha fazla su çekmeyi planlıyor. Sudan ayrıca sulama projeleri için Nil suyunu kullanmak istemektedir ve bu durum su kaynaklarının en büyük payını alan Mısırlıların komşularının hayatta kalmalarına yönelik varoluşsal bir tehdit olarak gördüklerini belirtmiştir.

Haberde, Nil suyu ile ihtilaf olasılığının bölgedeki iklim değişikliği ile daha da kötüleşebileceğini ve 2030 yılına kadar 130 milyona ulaşması muhtemel Mısır nüfusunu artmaya devam ettiğini belirtti. Bazı Mısırlı subaylar Mısır'ın Nil'deki haklarını korumak için mücadele edebileceğini ima etti.

Sina bölgesindeki cihad tehdidini ve batıdaki Libya ve güneyden Sudan gibi komşu ülkelerdeki çatışmaları göz önünde bulundurun.
Pek çok potansiyel istikrarsızlık kaynağıyla, Suriye ve Libya'daki gibi Mısır'ın çöküşünün potansiyel sonuçlarını görmezden gelmek mantıksız olacaktır.

MISIR'IN ÇÖKÜŞÜ HALİNDE, KİTLELER HALİNDE AKDENİZ
ÜLKELERİ VE KÖRFEZ ÜLKELERİNE MÜLTECİ AKIŞI OLACAK

Dergi, neyin övülmeyeceği konusunda Mısır'dan ayrılacak olan Mısırlı mülteci sayısının Suriye'den gelen mülteci sayısını aşacağını ekledi. Az sayıda yerinden edilmiş kişi Libya'daki korunmasız açık alanlara gidebilir, ancak çoğu teknelere mahsur, Akdeniz'i geçecek veya Körfez'de şanslarını deneyecek.

İtalyan ve Yunan gemileri bu mültecileri kesinlikle almayacak, çok azı aslında Avrupa'ya girebilecek ve bu da Avrupa topraklarının "Mısır istilası" olarak adlandırılan histerik bir göçmen karşıtı sağ parti partisini ateşleyecektir. Ulusal güçler daha sonra güney Akdeniz'den akan göç dalgasını engelleyerek iktidara gelebilecekler.

SÜVEYŞ KANALI'NIN AÇIK KALMASI İÇİN
YABANCI GÜÇLER MÜDAHALE EDECEK

Dergi, Mısır hükümetinin kontrolünü kaybetmesi durumunda, Süveyş Kanalı'nın küresel nakliyeye açık kalması için yabancı güçlerin müdahale edeceğini belirtti. Deniz kuvvetlerini Akdeniz'den Körfez'e ve Uzak Doğu'ya taşımak için kanalı kullanan ABD, Suudiler ve BAE koalisyonunun desteğiyle hızla devralacak.

CİHATCILAR MISIR TOPRAKLARINDA
YENİ BİR DEVLET KURACAK

Kurumun yetkisi altında olmayan geniş Mısır toprakları, Libya'dan sınır topraklarına gelen isyancılar için güvenli bir sığınak sağlayacak. Cihatçılar, Mısır topraklarında yeni bir İslam devleti kuracaklar. Sonuç olarak, Mısır İsrail'in barış ortağından ölümcül bir tehdide dönüşecek, bu da İsrail makamlarının yakın askeri tehdide karşı çıkmasını gerektirecek.

SİSİ, MISIR'IN GÜVENLİĞİNİ VE BİRLİĞİNİ KORUMA
GÖREVİ İÇİN DOĞRU BİR ADAM DEĞİL

Sonuç olarak, dergi, Suriye ve Libya'dan alınan derslerin, Mısır topraklarının ve egemenliğinin yeniden birleşmesinin çok zor olacağından ve on yıllarca süre alabileceğinden, ilk olarak Mısır devletinin çökmesine izin vermemeyi zorunlu kıldığını bildirdi. Ancak, Sisi'nin Mısır'ın güvenliğini ve birliğini koruma görevi için doğru adam olmadığı açıkça görülüyor.

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara