Sosyal medyada ve medyada "İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı" olarak gündem olan Pakistan asıllı yeni Başbakan Hamza Yusuf'un görev başına getirilme sürecine dikkat çeken Sabah gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu, işin aslının "Cinsiyet Değiştirme Yasası krizi" olduğunu vurguladı.
"İSKOÇYA'YA HELAL OLSUN" DİYEN PROFESÖR
Yahu bir durun!
Önce adama değil, sisteme bakın... Sonra adamın o sistemdeki yerine bakın... Biraz olayın arkasına, önüne; sağına, soluna bakın...
Tamam!
Güler yüzlü bir Müslüman, İskoçya'nın yeni Başbakan'ı seçilmiş... İçimizi tatlı bir heyecan sarmaz mı? Elbette sarar.
Hele Başbakanlık konutundaki ilk gününde aile üyelerine teravih namazı kıldırırken çekilmiş fotoğrafı da kamuoyuna açılmışsa... Ama sormak da gerek: Ne oluyoruz yahu? Peki sistem ne diyor?
Mesela bizim Batı'nın "ev zencisi" meşhur profesörümüz bile coşkuyla ayağa kalkıp tweet attı: "İskoçya'ya helal olsun... İşte gerçek demokrasi ve liyakat böyle bir şey!"
Sırf buradan bakmak bile yeter; çünkü durup düşüneceksin... Neye liyakat? Neden acaba?
CİNSİYET DEĞİŞTİRME YASASI KRİZİ
Anlatayım... İskoçya'nın el attığı her konuda epey ses getirmesiyle tanınan Başbakanı Nicola Sturgeon, geçen şubat ortasında artık çok yorulduğunu, istifa edeceğini açıklamıştı.
Onu en çok yoran konu Aralık 2022'de kabul edilen Cinsiyet Yasası'ydı.
Cinsiyet değiştirme ameliyatı yaşını 16'ya indiren ve tıbbi rapor zorunluluğunu kaldıran yasa kabul edilmiş ama İskoç Ulusal Partisi'ni fena sarsılmıştı. Dokuz milletvekili istifa etmiş, medya ayağa kalkmıştı.
Zaten Birleşik Krallık Hükümeti de, İskoç meclisinden geçen yasanın uygulanmasına onay vermedi.
Sturgeon'un yerine geçmesi muhtemel iki aday vardı: Yasayı savunan Sağlık Bakanı Hamza Yusuf, Cinsiyet Yasası'nı protesto için istifa eden Ash Reagan...
Küresel sistem ve proje açısından zurnanın zırt dediği yer burası işte! Kimin seçileceği belliydi.